Syksyllä sesongissa ovat useat eri kalalajit, vinkkaa Pro Kala ry. Kalastajat ovat kertoneet, että ahven, siika ja kuha käyvät nyt hyvin pyydyksiin.
Suomalaiset syövät nykyään kalaa kaksi kertaa enemmän kuin 1990-luvun alussa. Kalan määrä lautasilla kasvoi tasaisesti myös 2010-luvulla. Kuitenkin suomalaisen kasvatetun kalan omavaraisuusaste on alle 15 prosenttia. Tätä suomalaiset eivät tiedä. Itämeri.fi -sivuston mukaan suosituin kala suomalaisten ruokapöydässä on norjalainen kasvatettu lohi. Perässä seuraavat ruotsalainen kirjolohi ja Aasiasta tuotu tonnikala.
LUE MYÖS: Tiedätkö sinä totuuden ostamastasi kalasta? Yli puolet suomalaisista luulee oleellisen asian väärin: "Käytännössä moni ei syödessään tiedä"
Kotimaisten kalojen syöntiä voisi siis reippaasti lisätä. Mutta mitä kalaa kannattaisi nyt ostaa kaupasta? Pro Kala ry vinkkaa kolme lajia, jotka ovat nyt sesongissa.
Ahven
Suomen kansalliskala ahven on yleisin kalalajimme. Se on petokala, joka elää sekä järvissä että rannikoiden murtovesissä.
Ahvenen liha on kiinteää, vaaleaa ja vähärasvaista. Monet pitävät ahventa hiukan piikkisenä kalana, mutta todellisuudessa isoja lihasruotoja siinä on varsin vähän ja ne on helppo poistaa jo raakana.
Pienet kalat ovat maukkaita keitoissa ja liemikaloina. Suuremmat ahvenet ovat hyviä esimerkiksi fileinä pannulla tai uunissa paistettuina. Savustettu tai grillattu ahven on myös herkullinen.