Näitä kaloja suomalaisten kannattaa nyt ostaa kaupasta – ja listalla ei ole lohi!

1:24 Osaatko paistaa kalan oikein? Keittiöpäällikkö näyttää oikean tavan

Syksyllä sesongissa ovat useat eri kalalajit, vinkkaa Pro Kala ry. Kalastajat ovat kertoneet, että ahven, siika ja kuha käyvät nyt hyvin pyydyksiin.

Suomalaiset syövät nykyään kalaa kaksi kertaa enemmän kuin 1990-luvun alussa. Kalan määrä lautasilla kasvoi tasaisesti myös 2010-luvulla. Kuitenkin suomalaisen kasvatetun kalan omavaraisuusaste on alle 15 prosenttia. Tätä suomalaiset eivät tiedä. Itämeri.fi -sivuston mukaan suosituin kala suomalaisten ruokapöydässä on norjalainen kasvatettu lohi. Perässä seuraavat ruotsalainen kirjolohi ja Aasiasta tuotu tonnikala.

Kotimaisten kalojen syöntiä voisi siis reippaasti lisätä. Mutta mitä kalaa kannattaisi nyt ostaa kaupasta? Pro Kala ry vinkkaa kolme lajia, jotka ovat nyt sesongissa. 

Ahven

Suomen kansalliskala ahven on yleisin kalalajimme. Se on petokala, joka elää sekä järvissä että rannikoiden murtovesissä.

Ahvenen liha on kiinteää, vaaleaa ja vähärasvaista. Monet pitävät ahventa hiukan piikkisenä kalana, mutta todellisuudessa isoja lihasruotoja siinä on varsin vähän ja ne on helppo poistaa jo raakana.

Pienet kalat ovat maukkaita keitoissa ja liemikaloina. Suuremmat ahvenet ovat hyviä esimerkiksi fileinä pannulla tai uunissa paistettuina. Savustettu tai grillattu ahven on myös herkullinen.

Siika

Lohensukuisia siikoja on useita eri tyyppejä. Kaikille siioille yhteistä on hopeanhohtoinen suomupeite, harmaat evät ja pieni pää. Lohikalojen tapaan siika on rasvainen ja erittäin maukas kala.

Siikaa on saatavana useassa eri muodossa, kokonaisena, fileinä, savustettuna ja hiillostettuna.

Siika on suosituinta savustettuna ja tuoresuolattuna niin sanottuna graavisiikana. Se sopii erinomaisesti keittoihin ja uunikalaksi. Siikafileet ovat herkullisia myös paistettuna, pariloituna ja grillattuna. Puhdistetun siian voi hyvin myös keittää kokonaisena, jolloin se saa jäähtyä keitinliemessä ja tarjotaan kylmänä.

Kuha

Kuha on makean veden kala, joka viihtyy myös rannikoiden murtovesissä. Kuhan liha on valkoista, kiinteää, keskirasvaista ja fileoituna lähes ruodotonta.

Kuhaa voidaan ostaa kaupasta fileinä tai kokonaisena.

Kuhafileet voi pariloida tai paistaa sellaisenaan tai ne voidaan leivittää eli paneroida ennen paistamista. Usein kuhafileet kääritään rulliksi ja tarjotaan herkullisten kastikkeiden kanssa. Kokonaisen, puhdistetun kuhan voi käyttää keittoihin tai paistaa uunissa

Osittainen lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja