Asiantuntija kertoo, mitä kalaa kannattaa syödä

kalatiski
Kalatiskiltä kannattaa valita muutakin kuin lohta. Shutterstock

Suomalaisilla olisi varaa lisätä kalansyöntiään. Ei kuitenkaan ole täysin samantekevää, mitä kalaa lautaselleen valitsee.

Kalan syönnillä on runsaasti terveyshyötyjä, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Riikka Airaksinen tiedotteessa. Kalan käytön lisääminen hyödyttää sekä yksilön terveyttä että ympäristöä.

– Kalan terveyshyötyjä ovat muun muassa kalsium, jodi, proteiini ja vitamiinit. Kalan syöminen pidentää elinikää ja vähentää sairauksia ja lisäksi kalalla on pienempi hiilijalanjälki kuin lihalla, Airaksinen sanoo.

Kalaa tulisi syödä ravitsemussuositusten mukaisesti 2–3 kertaa viikossa, kalalajeja vaihdellen. Suomen suosituin kala on tällä hetkellä Norjan lohi, jonka kuluttaminen on monella tapaa ongelmallista.

Lisää näitä kaloja lautaselle huoletta

Airaksinen muistuttaa, että kalan käytössä tulee ottaa huomioon kalakantojen kestävyys ja se, onko kala pyydetty tai tuotettu vastuullisesti. Uhanalaiset ja vaarantuneet lajit tulee jättää rauhaan.

– Ympäristön kannalta parhaita vaihtoehtoja Suomessa ovat yleisesti ottaen sisävesien luonnonkalat, joten niiden käyttöä tulisi lisätä. Lisäksi kasvatettu kala on yhtä lailla terveellistä ja sen osalta rehutehokkuus parempi kuin maanpäällä kasvatettavilla eläimillä, Airaksinen muistuttaa.

Asiantuntijan mukaan lautasille voisi huoletta lisätä muikkua, ahventa, kuhaa, särkeä ja lahnaa sekä kotimaista kasvatettua kalaa, kuten kirjolohta ja siikaa.

WWF:n kalaoppaasta voit tarkistaa, mitkä kalat ovat vastuullisia valintoja. 

Katso myös: Muikkua vai kuhaa juhlapöytään? Vinkit suosituimpien ruokakalojen nappaamiseen

Muikkua vai kuhaa juhlapöytään? Vinkit suosituimpien ruokakalojen nappaamiseen 5:23
Mikkeliläisen kalastustarvikeliike Kala-Kallen yrittäjä Jari Väisänen kertoo kalavinkit. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat