Syksyllä kannattaa kalastaa: Toimittajan kanssa ei kalaa tullut – tällaisen saaliin ammattilainen nappasi heti MTV:n kameroiden sammuttua

Toimittajan kanssa kalaa ei saatu, mutta heti kun MTV:n kamerat sammuivat, ammattilainen näytti, millainen vonkale löytyi 2:32
Kuinka Inkan kävi kalareissulla ja kenen vapaan todellinen syksyn vonkale lopulta tarttui?

Syksy on aliarvostettua kalastuksen kulta-aikaa. Syksyn pimenevät päivät ja sateiset säät ovat vain asenne- ja pukeutumiskysymys. 

Jos ei säiky lokakuun viileämpiä ja sateisia päiviä, saattaa kalastajan syöttiin käydä hyvinkin saalista.

Toimittaja Inka Korhonen lähti kalastusasiantuntija Anne-Maarit Seplingin kanssa kuhaa narraamaan Hyvinkäälle.

– Tämähän on yksiä parhaimpia kalastuskuukausia. Syksy kaiken kaikkiaan on erinomaista kalastusaikaa, Sepling arvioi käsillä olevaa kylmenevää vuodenaikaa.

Kuinka Inkan kävi kalareissulla ja millaisen vonkaleen Sepling lopulta nappasi? Katso kalareissun tunnelmallinen reportaasi artikkelin yllä olevalta videolta!

Hauki on parhaimmillaan syksyisin

Erityisesti ruokakalat nappaavat syötin syksyisin. Mutta mikä kala syö näihin aikoihin parhaiten, ja missä pulleimmat narrattavat lymyävät?

– Tähän aikaan vuodesta saa erittäin hyvin ahventa ja kuhaakin jonkin verran, Sepling kertoo.

Myös hauki on parhaimmillaan syksyisin. Kuha siirtyy syksyn edetessä syvempiin vesiin uiskentelemaan, eikä sitä enää saa kovin herkästi napattua. Ahneeksi ei ole varaa ryhtyä ja kalastettuihin kaloihin liittyvät standardit on syytä pitää mielessä.

– Kuhan osalta meillä on kotimaassa 42 senttimetriä se alamitta, eli kaikki sitä pienemmät pitää vapauttaa, Sepling muistuttaa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Särki on tulevaisuuden trendikala

Jos kalaan ei arjen kiireiltä ehdi, voi kotimaista tuoretta kalaa hakea päivällispöytiin myös markkinoilta tai kaupan palvelutiskiltä. Vierailimme legendaarisilla vuotuisilla Silakkamarkkinoilla selvittämässä, mitä suomalaiselle kalalle kuuluu.

Särkeä pidetään perinteisesti roskakalana, mutta moni asiaan perehtynyt pitää sitä tulevana trendikalana, joka taipuu moneen kalaruokalajiin.

– Särkikalat ovat ensinnäkin todella edullisia, eli niitä kannattaa ostaa paljon kerralla, siinä säästää kunnon summan, kotitalousneuvoja Toni Rautakoski muistuttaa Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Särjestä saa maustamalla valmistettua herkullisia särkipullia.

Moni pitää silakkaa epäilyttävällä ruokakalana, vaikka se on suomalaisen kaupallisen kalastuksen tärkein saaliskala.

–  Silakalla voisi mennä kyllä vähän paremminkin, Rautakoski arvioi.

Silakan ja muiden Helsingin Silakkamarkkinoilla esillä olleiden Itämeren ruokakalojen käytöstä vinkkaa tarkemmin alla olevalla videolla kotitalousneuvoja Toni Rautakoski.

Kalavesille kannattaa suunnata syksyllä - mikä on kotimaisen kalan arvostus? 7:45
Kokeilisitko valmistaa suutaria viikonloppuna?

Lue myös:

    Uusimmat