Miten valmistuu paras makaronilaatikko? Ylivoimaisen liha-makaronilaatikon ohje: "On se vaan hemmetin hyvä resepti!"

8:14 Pellinkiläinen makaronilaatikko

Miten tehdään täydellistä liha-makaronilaatikkoa? Kokosimme yhteen parhaat vinkit, joilla lopputuloksesta tulee takuuvarmasti maistuva.

Videolla Makaronilaatikko Kari Aihisen tapaan – joko olet kokeillut Kapen niksiä?

Perinteinen liha-makaronilaatikko on edelleen yksi Suomen suosituimmista arkiruoista. Ruokalajin suosiota selittää ainakin sen valmistamisen helppous, raaka-aineiden hyvä saatavuus ja hinta sekä ruoan koko perheeseen vetoava maku. 

Myös kevään koronakriisin keskellä makaronilaatikko nousi Suomen suosituimmaksi arkiruoaksi Oatlyn teettämässä tutkimuksessa

– Epävarmoina aikoina perinteisten, tuttujen ja varmojen ruokien laittaminen on lohdullista ja turvallista – tulee tunne, että tämän minä ainakin hallitsen. Samaan aikaan on inspiroivaa huomata, että kiinnostus terveellisempiä, ilmastoystävällisempiä kasvipohjaisia ruokia kohtaan on kasvanut ja yhä useampi on löytänyt myös uusia reseptejä, kerto Oatly Suomen myyntijohtaja Niina Kahra kesällä.

Mutta miten täydellistä makaronilaatikkoa sitten tehdään? Kokosimme yhteen parhaat vinkit Suomen legendaarisimman arkiruoan valmistamiseen. 

Mikä jauheliha makaronilaatikkoon?

Kun valmistat makaronilaatikkoa jauhelihasta, ei ole täysin samantekevää, mitä jauhelihaa kaupasta valitset. Liha-makaronilaatikkoon kannattaa valita mieluiten rasvaisempi naudan jauheliha.

Rasvaisemmat jauhelihat sopivat hyvin uuni- ja pataruokiin, eli pidempää haudutusta tai paistamista vaativiin ruokiin. Rasvaisemmat jauhelihat toimivat parhaiten laatikoissa ja pataruuissa. Makaronilaatikko ei kuivu, mikäli jauheliha sisältää reilustikin rasvaa. Pidempää kypsennysaikaakin vaativista ruuista tulee meheviä ja herkullisia.

Munamaitoa, vai sittenkin lihalientä?

Muna-kirjan vuonna 2017 julkaissut ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki valmistaa ”maailman parhaan makaronilaatikon” itse aina lihaliemeen. Mansikkamäki kertoo Muna-kirjassa, ettei laatikossa tarvita maitoa.

– Liha-makaronilaatikko on yksinkertaisesti parasta kotiruokaa, mitä on. Itse en käytä koskaan maitoa liha-makaronilaatikossa. Sekoitan kananmunat lihaliemeen. Syy tähän on yksinkertaisesti maku. Lihaliemessä on upea syvä maku, joka viet voiton maidosta mennen tullen. Pikainen arkiliemi valmistuu fondista tai lihaliemikuutiosta, Mansikkamäki vinkkaa.

Jos maitoa kuitenkin haluaa käyttää, voi munamaidon tehdä normaalisti, mutta keittää silti makaronit lihaliemessä ennen laatikon paistoa.

Kari Aihisen makaronilaatikko tekeytyy yön yli jääkaapissa

Oletkin jo ehkä kuullut tästä kokki Kari Aihisen tavasta tehdä makaronilaatikkoa. Kyseessä on Kapen keittokirjoista tuttu pellinkiläinen makaronilaatikko. 

Pellinkiläisessä makaronilaatikossa on yksi valmistusjuju, mitä moni kotikokki ei ole tullut ajatelleeksi. 

– Ainekset laitetaan vuokaan muna-kermaseoksen kanssa ja laatikko jääkaappiin tekeytymään jo edellisenä päivänä, Aihinen kertoo.

Kun makaronilaatikko saa muhia ennen paistamista jääkaapissa yön yli, lopputulos on Kapen mukaan erityisen mehevä.

– Siitä tulee samettisen hyvää. On se vaan hemmetin hyvä resepti!

Suomalaisten rakastamaa klassikkoreseptiä on myös hieman tuunattu ja laatikkoon lisätty pekonia, aurinkokuivattuja tomaatteja sekä paprikaa. 

Rapea pinta makaronilaatikkoon

Monille suomalaisille erityisen tärkeä elementti makaronilaatikossa on sen rapsakaksi paistunut pinta. Vuoassa munamaidon yläpuolelle jääneet makaronit paistuvat uunissa ihanaksi kuoreksi laatikon päälle.

Jos rapeaa pintaa haluaa korostaa entisestään, voi laatikon pinnalle ripotella ennen paistoa hieman korppujauhoja ja voinokareita – samaan tapaan kuin joululaatikoita tehdessä. Jos oikein fanittaa rapeaa kuorta, voi koko makaronilaatikon valmistaa korkeareunaisella uunipelillä, jolloin rapsakkaa pintaa tulee tietysti enemmän!Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja