”Maailman paras liha-makaronilaatikko”: Ei kannatakaan valmistaa maitoon – syy tähän on yksinkertainen

Makaronilaatikko
Kuvituskuva: Makaronilaatikko. Shutterstock

Sanna Mansikkamäen upouudessa Muna-keittokirjassa esitellään toinen toistaan herkullisempia ohjeita kananmunaa hyödyntäen. Mukana on myös klassinen makaronilaatikko.

Sanna Mansikkamäki valmistaa ”maailman parhaan makaronilaatikon” itse aina lihaliemeen. Mansikkamäki kertoo Muna-kirjassa, ettei laatikossa tarvita maitoa.

– Liha-makaronilaatikko on yksinkertaisesti parasta kotiruokaa, mitä on. Itse en käytä koskaan maitoa liha-makaronilaatikossa. Sekoitan kananmunat lihaliemeen. Syy tähän on yksinkertaisesti maku. Lihaliemessä on upea syvä maku, joka viet voiton maidosta mennen tullen. Pikainen arkiliemi valmistuu fondista tai lihaliemikuutiosta, Mansikkamäki vinkkaa.

Maailman paras liha-makaronilaatikko

400 g makaronia
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
4 rkl voita
400 g naudan paistijauhelihaa tai karitsan jauhelihaa
4 rkl metsäsienirouhetta (noin 20 g pussi kuivattuja metsäsieniä)
1 rkl Provencen yrttimausteseosta
2 tl suolaa
mustapippuria

Munaliemi:

3 kananmunaa
7 dl lihalientä

Lisäksi:

2 dl mustaleimaemmentaljuustoa raastettuna tai jotain muuta voimakkaan makuista juustoa
250 g kirsikkatomaatteja

1. Valmista lihaliemi etukäteen. Sen pitää olla kylmää tai huoneenlämpöistä, kun lisäät sen joukkoon munat.

2. Laita makaronit kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä vain 2 minuuttia. Makaronit jatkavat kypsymistään vielä uunissa. Siivilöi ne ylimääräisestä vedestä.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

4. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista niitä kevyesti öljy-voiseoksessa muutama minuutti. Lisää jauheliha ja ruskista seos. Hienonna kuivatut sienet. Mausta jauheliha sienijauheella, yrteillä, suolalla ja pippurilla.

5. Raasta juusto. Yhdistä makaronit, jauheliha ja juustoraaste. Sekoita ne hyvin yhteen. Kaadas seos 29 x 32 cm kokoiseen uunivuokaan.

6. Sekoita lihaliemen joukkoon munat ja vatkaa haarukalla minuutin ajan, kunnes munat ovat sekoittuneet hyvin liemeen. Kaada liemi vuokaan makaronien päälle.

7. Viipaloi tomaatit ja koristele niillä halutessasi pinta. Nosta vuoka uuniin 30 minuutiksi, kunnes makaronilaatikko on hyytynyt ja paistunut pinnalta. Anna ruoan vähän vetäytyä ennen tarjoilua. Nauti!

Lähde: Muna: Herkulliset ohjeet kananmunasta (Sanna Mansikkamäki, Readme 2017)

***

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.