Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän sorru tähän jauhelihavirheeseen? Voi pilata pahimmassa tapauksessa koko ruoan

1:25Näin paistat jauhelihasta täydellistä
Julkaistu 23.08.2020 18:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Mitä jauhelihaa yleensä ostat kaupasta? Väärä valinta voi pahimmassa tapauksessa pilata hyvän aterian.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten jauheliha kannattaa paistaa.

Ei ole aivan samantekevää, mistä jauhelihasta valmistat lihapullat, ja mikä jauhelihaversio puolestaan kannattaa valita keittoon.

Jauhelihan rasvapitoisuus on olennainen seikka ruokaa valmistettaessa. Näin valitset oikeanlaisen jauhelihan ruokaasi:

Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat (alle 10 % rasvaa)

Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat sopivat pääasiassa etenkin keittoihin ja kastikkeisiin, tai vaikkapa pizzaan ja tortilloihin.

Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat antavat makua, mutta eivät kuitenkaan muuta ruoan rakennetta liian rasvaiseksi, jolloin ulkonäkö ja suutuntuma kärsisi. Vähemmän rasvaa sisältävät jauhelihat sopivat parhaiten pannulla ruskistettaviin jauheliharuokiin.

Keskirasvaiset jauhelihat (n. 15% rasvaa)

Keskirasvaiset jauhelihat toimivat parhaiten esimerkiksi jauhelihapullissa ja jauhelihapihveissä.

Pihvit ja pullat –tyyppiset ruokalajit paistetaan usein korkeissa lämpötiloissa, nopeasti. Kun jauheliha on sopivan rasvaista, ei lopputuloksesta tule liian kuiva. Liian rasvaisesta jauhelihasta taas irtoaa rasva pitkin peltiä, ja rasvan määrä myös maistuu loppuruoassa.

Rasvaisemmat jauhelihat (yli 20% rasvaa)

Rasvaisemmat jauhelihat sopivat hyvin uuni- ja pataruokiin, eli pidempää haudutusta tai paistamista vaativiin ruokiin.

Rasvaisemmat jauhelihat toimivat parhaiten laatikoissa ja pataruuissa. Muun muassa makaronilaatikko ei kuivu, mikäli jauheliha sisältää reilustikin rasvaa. Pidempää kypsennysaikaakin vaativista ruuista tulee meheviä ja herkullisia.

Lue myös: Kari Aihisen tärkein sääntö jauhelihan paistamiseen – teetkö sinä näin?

Lue myös: Nyt tarkkana, jos sinulta löytyy jauhelihaa pakastimesta: Älä vaan tee tätä virhettä

Lähde: Atria

Uusinta. Juttu on julkaistu alun perin tammikuussa 2020. 

Lisää aiheesta:

Kokit muistuttavat: Älä koskaan tee näitä ruokia markettijauhelihastaAmmattilaiskokit muistuttavat: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihastaKokit paljastavat suosikkinsa ja inhokkinsa: Näitä ruokia ei koskaan kannata tehdä markettijauhelihasta Mitä jauhelihaa valitset kaupasta? Älä ainakaan sorru mokaan, joka voi pilata ruokasiTiesitkö tätä jauhelihasta? Moni suomalainen valitsee väärän ja pilaa ruokansa"Väärä" jauheliha voi pilata ruoan – älä sorru yleiseen mokaan
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • Eilen08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • 2.11.17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • 2.11.09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"