Miten kävi närpiöläisten vihannesten myynnille kiskontakohun myötä? Suomalaiset ruokakauppaketjut vastaavat

AOP tomaatti kasvihuone puutarha 1.03425787
Näkyykö Närpiön kiskontavyyhti vihannesten myynnissä? Selvitimme. Kuvituskuva kasvihuonetomaatista. All Over Press

Närpiöläiset vihannekset ovat tuttu näky suomalaisten ruokakauppojen hevi-osastolta. Selvitimme, miten paikkakuntaan ja sen kasvihuoneisiin liitetty kiskontavyyhti on vaikuttanut vihannesten myyntiin.

Tapauksessa on kyse epäilystä, jonka mukaan paikkakunnalla tapahtuisi ulkomaisen työvoiman kiskontaa tai siihen kytkeytyvää rikollisuutta. Epäilyjen mukaan kymmenet vietnamilaiset ovat joutuneen kiskonnan uhreiksi.

Kiskonta liittyisi poliisin epäilyjen mukaan esimerkiksi työskentelyyn paikallisilla kasvihuoneilla, joista Närpiö on tunnettu. Rikoksista epäilty pariskunta on itsekin ollut ihmiskaupan uhreja. 

Katso video:  MTV Närpiössä: Vietnamilaispariskunta vangittu epäiltynä ihmiskaupasta – "Suomalaisella unelmalla" on kallis hintalappu. Artikkeli jatkuu videon alla.

16:47
MTV:n Asian ytimessä -ohjelmassa vierailtiin kohun keskellä vellovassa Närpiössä.

Närpiöläisten kasvihuoneiden vihannekset ovat tuttu näky suomalaisista ruokakaupoista. Paikkakunta tunnetaan erityisesti tomaatinviljelystä.  Selvitimme, miten kohu on vaikuttanut Närpiön vihannesten myyntiin suomalaisissa ruokakauppaketjuissa. 

Näkyykö kohu ruokakauppojen hevi-osastolla?

Kyselymme suomalaisille kauppaketjuille paljastaa, ettei Närpiön kiskontavyyhti ole juurikaan vaikuttanut suomalaiskuluttajien valintoihin.

S-ryhmästä muistutetaan, että Närpiön alueella toimii useita eri kasvihuoneita.  

– Selvitystemme pohjalta kyseisiltä tiloilta tuotettuja vihanneksia ei ole päätynyt S-ryhmän toimituksiin. Uutisointi on herättänyt huomiota ja asiakkaat ovat lähestyneet meitä kysymyksillä seurantakäytännöistämme tiloilla, kertoo SOK:n hevi-osaston myyntipäällikkö Minna Mikkilä MTV Uutisille.

Asiakkaiden kyselyt eivät kuitenkaan ole tiettävästi heijastaneet laajemmin ostoskorien sisältöön.

– Tällä ei ole ollut vaikutusta kotimaisten vihannesten myyntiin, Mikkilä sanoo.

Myös Lidlissä tapaus ollaan noteerattu ja ketjussa on ryhdytty toimiin asian tiimoilta.

– Suhtaudumme aiheeseen vakavasti, ja olemme pyytäneet tavarantoimittajiltamme selvitystä tapaukseen liittyen. Tällä hetkellä jatkamme tuotteiden myyntiä normaalisti, emmekä ole huomanneet, että uutisoinnilla olisi ollut vaikutusta tuotteiden myyntiin, toteaa Lidlin vastuullisuusasiantuntija Laura Kvissberg MTV Uutisille.

Keskon osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen kertoo puolestaan MTV Uutisille, ettei tapaus ole Keskon havaintojen mukaan vaikuttanut Närpiön seudulla kasvatettujen vihannesten kysyntään.

– Olemme saaneet yksittäisiä viestejä kaupoista, joissa kuluttajat ovat nostaneet tätä tapausta esille närpiöläisiin tuotteisiin liittyen. Närpiön alueella on lukuisia kasvihuoneviljelijöitä ja pakkaamoita, ja toistaiseksi olemme jatkaneet paikkakunnalla kasvatettujen tuotteiden myyntiä asian tutkinnan ollessa kesken.

Erosen mukaan Keskolla seurataan tilannetta ja sen kehittymistä. 

– Vastuullisuus on meille tärkeää ja edellytämme myös tavarantoimittajiamme sitoutumaan vastuullisen toimintatavan periaatteisiimme.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja