Tämä Närpiön vietnamilaisten työntekijöiden kiskontavyyhdistä tiedetään – nämä kysymykset ovat edelleen avoinna

MTV Närpiössä: Vietnamilaispariskunta vangittu epäiltynä törkeästä kiskonnasta – näillä aloilla tapahtuu eniten ihmiskauppaa 16:47
Video: Katso MTV:n Asian ytimessä -ohjelman raportti Närpiön tapauksesta.

Pohjanmaan käräjäoikeus vangitsi perjantaina kolme henkilöä, jotka ovat epäiltynä Närpiön ulkomaalaisten työntekijöiden kiskontavyyhdissä. Poliisi aikoo tiedottaa tapauksesta laajemmin tällä viikolla selventääkseen, mistä asiassa on kyse.

Kolme vietnamilaista henkilöä passitettiin viime perjantaina tutkintavankeuteen Pohjanmaan käräjäoikeuden päätöksellä. Poliisi uskoo, että henkilöt liittyvät tutkittavana olleeseen laajaan kiskontavyyhtiin Närpiössä.

Käräjäoikeuden julkisten tietojen mukaan kaikkia kolmea tutkintavankeuteen määrättyä henkilöä epäillään törkeästä kiskonnasta. Epäiltyjen rikosten tapahtuma-aika alkaa vuoden 2021 alusta.

Yhden epäillyn osalta rikoksen tapahtuma-aika rajoittuu tammi-huhtikuuhun 2021. Kahden muun kohdalla tekoaika on merkitty päättymään viikko sitten tiistaina, eli silloin, kun poliisi otti epäillyt kiinni Närpiössä.

Mistä koko jutussa on kyse?

Hufvudstadsbladet uutisoi viime kuussa, että poliisi tutkii Närpiön kasvihuoneyritysten vietnamilaisten työntekijöiden oloja.  Poliisi epäilee, että joukko vietnamilaisia työntekijöitä olisi joutunut kiskonnan uhriksi.

Rikosepäilyissä on kyse ainakin siitä, että poliisin käsityksen mukaan Vietnamista Närpiöön värvätyt työntekijät olisivat joutuneet maksamaan värvääjilleen kynnysrahaa jopa 10 000–20 000 euroa. Näitä rahoja olisi kiskottu työntekijöiltä jälkikäteen.

Summa on suuri suhteutettuna Vietnamin tulotasoon ja siihen, että Närpiössä on kärsitty työvoimapulasta. Julkisuudessa esillä olleiden tietojen mukaan vietnamilaisille työntekijöille ei ole kustannettu esimerkiksi lentoja Suomeen, vaikka kynnysrahaa on vaadittu.

Poliisin mukaan tutkinnassa on tullut ilmi myös rikosoikeudellisesti vanhentuneita tapauksia. Poliisin näkemyksen mukaan tämä viittaa siihen, että toiminta olisi jatkunut jo pidempään.  

Poliisi on kertonut selvittävänsä kiskontaepäilyjen lisäksi myös, mitä yksittäiset närpiöläiset kasvihuoneyrittäjät ovat tienneet työntekijöidensä tilanteesta.

MTV:n Asian Ytimessä -ohjelman mukaan Närpiössä liikkui huhuja kasvihuonetyöntekijöiden oloista jo pitkään ennen poliisitutkintaa.

Lähes kymmenen epäiltyä

Sekä epäiltyjen että mahdollisten uhrien on kerrottu kaikkien kuuluvan Närpiön vietnamilaisyhteisöön, johon lukeutuu kaiken kaikkiaan noin 700 ihmistä.

Poliisi uskoo, että uhreja voi olla kymmeniä, jopa 50. Epäiltyjä on puolestaan hieman alle kymmenen. 

Perjantaina vangitun kolmikon lisäksi vangittuna on tällä hetkellä yksi vietnamilainen yrittäjämies. Hänen kanssaan tutkintavankeuteen passitettiin aiemmin myös nainen, joka on sittemmin päästetty vapaaksi.

Tutkintavankeudessa olevien epäiltyjen lisäksi poliisilla on siis vielä muita epäiltyjä.

Aiemmin on kerrottu, että yksi epäillyistä oleskelee poliisin tietojen mukaan ulkomailla, eikä häntä oli toistaiseksi tavoitettu.

Rahaa ja omaisuutta takavarikkoon

Poliisi on kertonut tehneensä tapaukseen liittyen kotietsintöjä, joissa on löydetty huomattavia summia rahaa. Lisäksi poliisi on hakenut epäiltyjen omaisuutta takavarikkoon.

Vyyhtiä on tutkittu ainakin rikosnimikkeellä törkeä kiskonta.

Tapauksen tutkintaa Pohjanmaan poliisissa johtava rikoskomisario Sami Isoniemi kertoo MTV Uutisille, että poliisi aikoo tiedottaa asiasta lisää myöhemmin tällä viikolla. Poliisin tarkoituksena on selventää, mistä kaikesta rikosepäilyissä on tarkalleen kyse.

Toistaiseksi on auki muun muassa se, kuinka laajaa joukkoa mahdolliset rikokset lopulta koskettavat. Niin ikään tarkentumatta on edelleen yksittäisten epäiltyjen rooli suhteessa koko vyyhtiin ja se, ulottuuko rikosoikeudellinen vastuu poliisin näkemyksen mukaan Närpiön vietnamilaisyhteisön ulkopuolelle.

Pohjanmaan poliisin lisäksi asiaa on tutkittu Helsingin poliisin ihmiskaupparyhmässä.

Lue myös:

    Uusimmat