Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mitä eroa on lehti-, voi- ja torttutaikinalla?

Mitä eroa on lehti-, torttu- ja voitaikinalla?
Mitä eroa on lehti-, torttu- ja voitaikinalla?Shutterstock
Julkaistu 05.12.2024 14:45

Emmi Niiniaho

Lehti-, torttu- ja voitaikina voivat vaikuttaa tismalleen samanlaisilta, mutta erot raaka-aineissa saavat ne maistumaan hieman erilaisilta.

Oletko joskus harhaillut pakastealtaalla ihmetellen, kuuluuko sinun valita lehti-, torttu- vai voitaikina leipomuksesi pohjaksi?

Valinnan kanssa ei voi mennä kauhean mönkään, mutta taikinat käyttäytyvät hieman eri tavoin ja sopivat tämän takia paremmin tietyn tyyppisiin leivoksiin kuin toiset.

Suurimmat erot taikinoiden välillä ovat niihin käytetyissä rasvoissa sekä maussa.

Lue myös: Kati kehitti nerokkaita täytteitä joulutortuille – Henri Alénkin ylistää

Ohueksi kaulittu lehtitaikina

Lehtitaikina on useimmiten kasvismargariinipohjainen ja sisältää kiistanalaista palmuöljyä, mutta pakastealtaasta löytyy myös palmuöljytön versio.

pasteija
Pasteijat kannattaa valmistaa lehtitaikinasta.Shutterstock

Taikina sopii joulutorttujen lisäksi oikein hyvin pasteijoihin sekä muihin täytettyihin leivonnaisiin.

Myllyn Paras -sivuston mukaan lehtitaikina on kaulittu ohuemmaksi kuin voi- ja torttutaikina, minkä takia se sopii hyvin leivonnaisiin, joissa kuoritaikinan ei haluta olevan kovin paksu.

Kokeile esimerkiksi pieniä rapuleivoksia!

Torttutaikina taipuu muuhunkin kuin torttuihin

Torttutaikinan valmistuksessa on käytetty voin sijaan margariinia, minkä takia se kohoaa paremmin kuin voitaikina, kerrotaan Myllyn Paras -sivuilla.

joulutortutJoulutortut ovat aina varma valinta torttutaikinasta valmistettaviksi.Shutterstock

Nimensä mukaisesti taikina sopii parhaiten tähtitorttuihin, mutta se on hyvä valinta myös muihin suolaisiin ja makeisiin cocktailpaloihin.

Kokeile esimerkiksi pipari-joulutorttuja glögimarmeladilla!

Lue myös: Nyt on nerokasta! Satu teki joulutorttuja vohveliraudalla – tyrmistyttävän hyvät tortut muutamassa minuutissa

Nimensä mukainen voitaikina

Voitaikina on nimensä mukaisesti leivottu voihin ja useimmiten sitä löytyy pakastealtaasta vähälaktoosisena.

Monen mukaan juuri voitaikinasta tulee ehdottomasti parhaimmat joulutähdet.

voisarviVoitaikina sopii esimerkiksi croissantteihin, eli voisarviin.Shutterstock

Myllyn Paras -sivuston mukaan voitaikina on lehti- ja torttutaikinaa herkempi lämpötilojen muutoksille, eli se muuttuu lämpimässä nopeasti löysäksi. Tämän takia voitaikinan käsittelyssä pitää olla tarkka ja nopea.

Voisen makunsa takia voitaikina sopii hyvin leivonnaisiin, joihin ei tule paljon täytettä.

Kokeile esimerkiksi peltilihapiirakkaa!

Wienertaikinaa pitää kohottaa

Wienertaikina sisältää voita, kananmunaa, sokeria ja kermaa. Muista taikinoista poiketen, se sisältää myös hiivaa, minkä takia wienertaikinasta valmistettuja leivonnaisia on syytä kohottaa hetki ennen paistamista.

Ainesosistaan huolimatta taikinaa löytyy pakastealtaasta laktoosittomana.

Hieman taikinan nimeen viitaten, wienertaikina sopii hyvin viinereihin, mutta myös muihin lehteviin leivonnaisiin, kuten piirakoihin, joulutorttuihin ja leivoksiin.

Lue myös: 

Valtava herkkuhitti tekee paluun! Toffifee-joulutortut katoavat pelliltä parempiin suihin hetkessä

Hups! Jelenan hauska torttumoka toi mieleen jotain ihan muuta

Katso myös: Testaa nerokkaat kuusitortut!

1:25Uusi tapa tehdä joulutortut! Testaa nerokkaat kuusitortutNämä joulukuusen muotoiset joulutortut valmistuvat näppärästi pakastetaikinasta ja valitsemastasi täytteestä.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran marraskuussa 2023.

Lähteet: Makuja-arkisto, Myllyn Paras

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on lehti-, torttu- ja voitaikinalla?Sarin mullistavat "laiskurin joulutortut" valmistuvat suorastaan nerokkaan helposti – oletko jo testannut? Tiedätkö, mitä eroa on voi-, lehti- ja torttutaikinalla? Näin valitset oikean valmistaikinan joulun leivonnaisiinMitä eroa on voitaikinalla, torttutaikinalla ja lehtitaikinalla?Jättikakku tai pienet leivokset – kääretorttupohjan voi hyödyntää monin eri tavoinPakastetaikinoista syntyvät helpot herkut pikkujouluihin – testaa vinkit
JouluruokaRuokaLeivontaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • 15.9.17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?