Monet leivonnaiset voivat mennä pieleen, jos leipoo vääränlämpöisillä raaka-aineilla. Erityisesti kananmunien kanssa kannattaa olla tarkkana.
Kotitalousopettaja ja leivontaguru Arja Elina Laineen Leivonta – Leipurin keittiössä -teoksessa (Readme 2021) paneudutaan kotileivonnan perusteisiin.
Arja Elina Laine nosti kirjan julkistustilaisuudessa syksyllä 2021 esiin yhden leivontamokan, johon monet suomalaiset sortuvat: raaka-aineita ei muisteta ottaa huoneenlämpöön ennen leipomista. Erityisesti tämä sääntö pätee kananmuniin, sillä jääkaappikylmistä kananmunista ei välttämättä synny kuohkeaa munavaahtoa.
– Ottakaa munat huoneenlämpöön, se tekee kuohkean vaahdon. Aika monella ihmisellä kuitenkin on ne kananmunat jääkaapissa.
Lue myös: Kananmuna päivässä? Tutkimus selvitti, suurentaako tapa terveysriskejä
Myös kananmunan iällä on väliä: "Keski-ikäinen muna on paras"
Moni ei tule ajatelleeksi, että myös kananmunan iällä voi olla väliä leipoessa.
– Tuore muna ei välttämättä vatkaudu niin hyvin. Kannattaa valita hieman iäkkäämpi. Voisi sanoa, että keski-ikäinen muna on paras.
Kananmunatuottaja Kultamunan markkinointijohtaja Katriina Virtanen vahvistaa väitteen siitä, kananmunan iällä on merkitystä leivonnassa.
