Ethän tee näin? Pieni virhe kananmunan kanssa voi kostautua

Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helposti 0:52 Näin erottelet munan keltuaisen valkuaisesta helposti
KATSO MYÖS VIDEO: Näppärä niksi kanamunan valkuaisen ja keltuaisen erotteluun

Monet leivonnaiset voivat mennä pieleen, jos leipoo vääränlämpöisillä raaka-aineilla. Erityisesti kananmunien kanssa kannattaa olla tarkkana. 

Kotitalousopettaja ja leivontaguru Arja Elina Laineen Leivonta – Leipurin keittiössä -teoksessa (Readme 2021) paneudutaan kotileivonnan perusteisiin. 

Arja Elina Laine nosti kirjan julkistustilaisuudessa syksyllä 2021 esiin yhden leivontamokan, johon monet suomalaiset sortuvat: raaka-aineita ei muisteta ottaa huoneenlämpöön ennen leipomista. Erityisesti tämä sääntö pätee kananmuniin, sillä jääkaappikylmistä kananmunista ei välttämättä synny kuohkeaa munavaahtoa.

– Ottakaa munat huoneenlämpöön, se tekee kuohkean vaahdon. Aika monella ihmisellä kuitenkin on ne kananmunat jääkaapissa.

Myös kananmunan iällä on väliä: "Keski-ikäinen muna on paras"

Moni ei tule ajatelleeksi, että myös kananmunan iällä voi olla väliä leipoessa. 

– Tuore muna ei välttämättä vatkaudu niin hyvin. Kannattaa valita hieman iäkkäämpi. Voisi sanoa, että keski-ikäinen muna on paras.

Kananmunatuottaja Kultamunan markkinointijohtaja Katriina Virtanen vahvistaa väitteen siitä, kananmunan iällä on merkitystä leivonnassa.

– Iällä on merkitystä. Jos haluaa erotella keltuaisen ja valkuaisen, tuore ja pieni muna erottuu helpommin. Siinä ovat rakenteet vahvemmat, Virtanen sanoo.

Kananmuna jääkaappiin vai huoneenlämpöön?

Onko sitten väliä, säilyttääkö kananmunaa huoneenlämmössä vai jääkaapissa?

– Oikeasti ideaali lämpötila on siinä välissä. Mutta tärkeintä on, että lämpötila ei vaihtele.

Jos kananmunat siis päättää säilyttää jääkaapissa, kannattaa ne säilyttää siellä loppuun saakka. Kananmunat säilyvät kuitenkin vallan hyvin myös huoneenlämmössä ja ahkeralle kotileipurille tämä säilytyspaikka voi olla kätevämpi ratkaisu.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2021.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.