Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Meri-Tuuli Väntsi vinkkaa yllättävän grilliruoan: "Helppo, ihanan makuinen ja kaikki tykkäävät"

1:37Tiesitkö? Näin saat kirsikkatomaateista paremman makuisia – nappaa salaattivinkkiKatso myös: Kirsikkatomaatteja ei kannata puolittaa salaattiin! Videolla tomaattiniksi.
Julkaistu 16.06.2024 17:34
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Tiesitkö, että salaattiakin voi grillata? Esimerkiksi varhaiskaali saa grillissä ihan uudenlaisia sävyjä, vinkkaa kokki ja yrittäjä Meri-Tuuli Väntsi.

Grilliruoka on perinteisesti rasvaista ja suolaista herkkua, mutta tarjoilua on helppo keventää lämpimällä salaatilla – joka valmistuu yhtä lailla grillissä.

Salaateista grillattaviksi sopivat esimerkiksi Baby Gem, eli sydänsalaatti, Cosmopolitan, jäävuorisalaatti ja romaine sekä varhaiskaali, kokki, catering-yrittäjä ja ruokakirjailija Meri-Tuuli Väntsi listaa.

Romainesalaatti käy kesän ruokapöytään. Se sopii monipuolisesti grilliin sekä erilaisiin salaattisekoituksiin.
Romaine-salaatin lehdet saavat grillissä hieman paahteisen maun ja niiden rakenne pehmenee.Vihreä Keiju

Lue myös: Kesän paras salaatti! Hans Välimäen helppo kastike halloumi-mansikkasalaatille

Leikkaa oikein

Grillaaminen aloitetaan Väntsin ohjeiden mukaan oikeaoppisella leikkaamisella.

Romaine-salaatti halkaistaan kahtia ja varhaiskaali leikataan pituussuunnassa neljään tai kuuteen lohkoon, niin että kanta on mukana jokaisessa lohkossa.

– Kanta pitää palaset kiinni, mikä helpottaa kasviksen kääntelyä grillissä. Yksittäiset salaatinlehdet palavat ja maistuvat kitkeriltä, jos ne levittelee sellaisenaan grilliin. Lohkoina niihin tulee kerroksellisuus, jossa salaatti on päältä vähän ruskistunut mutta sisältä kuitenkin raaka ja raikas, Väntsi kuvaa.

Lohkomisen jälkeen salaatti pestään kevyesti, ravistellaan ja suolataan.

– Peseminen tietenkin ensinnäkin puhdistaa sen, mutta helpottaa myös suolan sulamista ja levittymistä lehtien väliin.

Arlan reseptissä neuvotaan laittamaan romaine ennen grillaamista kylmään veteen jopa puoleksi tunniksi.

Lue myös: Kasvikset, joita kannattaa nyt ostaa – hinta kohdillaan

Öljyä päälle ja grilliin

Valmiit salaattilohkot sivellään oliivi- tai rypsiöljyllä ja asetetaan grilliin, jossa kaikki pinnat grillataan ruskeiksi.

Kasviksia grillataan vain tovi, 30 sekunnista pariin minuuttiin.

Lämpimät salaattilohkot asetetaan vadille ja päälle valutetaan kastiketta.

– Minä laitan kesämökillä grillisalaattiin yleensä rasvaista piimää, johon sekoitan vähän sitruunankuorta ja mustapippuria sekä jotain pähkinää, jos löytyy, Väntsi kertoo.

Piimää mahdollisesti vierastaville Väntsi toteaa, että se on perinteinen kastikkeissa käytettävä raaka-aine ja osa suomalaista ruokakulttuuria.

Vegaaniseksi kastikkeeksi voi valmistaa chimichurrin.

– Jos jollakulla löytyy vielä lipstikkaa pihalta eikä keksi, mitä ihmettä sen kanssa voi tehdä, hän voi maustaa sillä chimichurrin.

Lue myös: Kari Aihinen muistuttaa: Älä tee näin, kun grillaat kasviksia

Helmi-, luumu-, terttu- vai kirsikkatomaatti? Tässä suosikkitomaattien erot

Jopa vesimelonia voi grillata

Salaatin oheen voi grillata myös muita kasviksia, kuten tomaatteja, kukkakaalia, herkkusieniä, kesäkurpitsaa, maissia, punasipulia ja kurkkua.

Makeista hedelmistä grillissä paistuvat esimerkiksi nektariinit ja banaani. Jopa vesimelonia voi käristää.

Väntsi korostaa tässä yhteydessä grillin puhtauden merkitystä.

– Vanhat karstat pitää raaputtaa pois.

Kasvikset ja hedelmät makeutuvat kypsyessään, koska niiden sokerit nousevat kovassa lämmössä pintaan.

Makua kasviksiin saa myös marinadista, jossa kasvisten kannattaa maustua ennen grillaamista vähintään pari tuntia. Marinadin voi tehdä yksinkertaisimmillaan öljystä, suolasta ja pippurista.

Lue myös: Kari Aihinen vinkkaa yllättävän grillattavan: "Häiriintyneen oudon, mutta superhyvän makuinen"

Edullinen lisuke grilliruoille! Testaa Kari Aihisen hittisalaatti

"Ihanaa ja yllättävän täyttävää"

Meri-Tuuli Väntsi kehottaa kokeilemaan salaatin grillaamista avoimin mielin.

Hänen mukaansa grillattu salaatti on hieno ruokalaji ja yllättävän täyttäväkin, kun sen syö vaikka juuri piimäkastikkeen ja pähkinöiden kanssa.

– Ja se syntyy ihan kädenkäänteessä samalla kun grillaa muita ruokia, Väntsi sanoo.  

– Joka kerta kun me grillaamme, meillä on mukana esimerkiksi varhaiskaali, koska se on niin helppo, ihanan makuinen ja kaikki tykkäävät.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit! 

Lisää aiheesta:

Kokit kertovat, mitä ruokia kannattaa grillata ja mitä ei – trendihedelmä saa jyrkän tuomion: "Kannattaa nauttia niin kuin luonto sen tarkoitti"Harri Syrjänen paljastaa: Tämä muutaman ainesosan arkiruoka on parasta juuri nyt – "Puolessa tunnissa valmista"Banaania ja pitsaa grilliin! Ota haltuun tulevan grillikauden kuumimmat vinkitTalven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"Tämä helppo ja täyttävä arkiruoka syntyy vartissa – "Jäin koukkuun"Vegeä grilliin! Näin loihdit maukkaat kasvisherkut grillissä
GrillausRuokaKasviksetKesäKasvisruokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet