Meri-Tuuli Väntsi vinkkaa yllättävän grilliruoan: "Helppo, ihanan makuinen ja kaikki tykkäävät"

Tiesitkö? Näin saat kirsikkatomaateista paremman makuisia – nappaa salaattivinkki 1:37 Tiesitkö? Näin saat kirsikkatomaateista paremman makuisia – nappaa salaattivinkki
Katso myös: Kirsikkatomaatteja ei kannata puolittaa salaattiin! Videolla tomaattiniksi.

Tiesitkö, että salaattiakin voi grillata? Esimerkiksi varhaiskaali saa grillissä ihan uudenlaisia sävyjä, vinkkaa kokki ja yrittäjä Meri-Tuuli Väntsi.

Grilliruoka on perinteisesti rasvaista ja suolaista herkkua, mutta tarjoilua on helppo keventää lämpimällä salaatilla – joka valmistuu yhtä lailla grillissä.

Salaateista grillattaviksi sopivat esimerkiksi Baby Gem, eli sydänsalaatti, Cosmopolitan, jäävuorisalaatti ja romaine sekä varhaiskaali, kokki, catering-yrittäjä ja ruokakirjailija Meri-Tuuli Väntsi listaa.

Leikkaa oikein

Grillaaminen aloitetaan Väntsin ohjeiden mukaan oikeaoppisella leikkaamisella.

Romaine-salaatti halkaistaan kahtia ja varhaiskaali leikataan pituussuunnassa neljään tai kuuteen lohkoon, niin että kanta on mukana jokaisessa lohkossa.

– Kanta pitää palaset kiinni, mikä helpottaa kasviksen kääntelyä grillissä. Yksittäiset salaatinlehdet palavat ja maistuvat kitkeriltä, jos ne levittelee sellaisenaan grilliin. Lohkoina niihin tulee kerroksellisuus, jossa salaatti on päältä vähän ruskistunut mutta sisältä kuitenkin raaka ja raikas, Väntsi kuvaa.

Lohkomisen jälkeen salaatti pestään kevyesti, ravistellaan ja suolataan.

– Peseminen tietenkin ensinnäkin puhdistaa sen, mutta helpottaa myös suolan sulamista ja levittymistä lehtien väliin.

Arlan reseptissä neuvotaan laittamaan romaine ennen grillaamista kylmään veteen jopa puoleksi tunniksi.

Öljyä päälle ja grilliin

Valmiit salaattilohkot sivellään oliivi- tai rypsiöljyllä ja asetetaan grilliin, jossa kaikki pinnat grillataan ruskeiksi.

Kasviksia grillataan vain tovi, 30 sekunnista pariin minuuttiin.

Lämpimät salaattilohkot asetetaan vadille ja päälle valutetaan kastiketta.

– Minä laitan kesämökillä grillisalaattiin yleensä rasvaista piimää, johon sekoitan vähän sitruunankuorta ja mustapippuria sekä jotain pähkinää, jos löytyy, Väntsi kertoo.

Piimää mahdollisesti vierastaville Väntsi toteaa, että se on perinteinen kastikkeissa käytettävä raaka-aine ja osa suomalaista ruokakulttuuria.

Vegaaniseksi kastikkeeksi voi valmistaa chimichurrin.

– Jos jollakulla löytyy vielä lipstikkaa pihalta eikä keksi, mitä ihmettä sen kanssa voi tehdä, hän voi maustaa sillä chimichurrin.

Jopa vesimelonia voi grillata

Salaatin oheen voi grillata myös muita kasviksia, kuten tomaatteja, kukkakaalia, herkkusieniä, kesäkurpitsaa, maissia, punasipulia ja kurkkua.

Makeista hedelmistä grillissä paistuvat esimerkiksi nektariinit ja banaani. Jopa vesimelonia voi käristää.

Väntsi korostaa tässä yhteydessä grillin puhtauden merkitystä.

– Vanhat karstat pitää raaputtaa pois.

Kasvikset ja hedelmät makeutuvat kypsyessään, koska niiden sokerit nousevat kovassa lämmössä pintaan.

Makua kasviksiin saa myös marinadista, jossa kasvisten kannattaa maustua ennen grillaamista vähintään pari tuntia. Marinadin voi tehdä yksinkertaisimmillaan öljystä, suolasta ja pippurista.

"Ihanaa ja yllättävän täyttävää"

Meri-Tuuli Väntsi kehottaa kokeilemaan salaatin grillaamista avoimin mielin.

Hänen mukaansa grillattu salaatti on hieno ruokalaji ja yllättävän täyttäväkin, kun sen syö vaikka juuri piimäkastikkeen ja pähkinöiden kanssa.

– Ja se syntyy ihan kädenkäänteessä samalla kun grillaa muita ruokia, Väntsi sanoo.  

– Joka kerta kun me grillaamme, meillä on mukana esimerkiksi varhaiskaali, koska se on niin helppo, ihanan makuinen ja kaikki tykkäävät.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!