Helmi-, luumu-, terttu- vai kirsikkatomaatti? Tässä suosikkitomaattien erot

Tiesitkö? Näin saat kirsikkatomaateista paremman makuisia – nappaa salaattivinkki 1:37 Tiesitkö? Näin saat kirsikkatomaateista paremman makuisia – nappaa salaattivinkki
KATSO MYÖS VIDEO: Teetkö näin kirsikkatomaateille? Maku paranee!

Nyt vietetään tomaattiviikkoa! Tunnetko jo eri tomaattilajikkeet?

13.5. alkavalla viikolla vietetään jälleen valtakunnallista tomaattiviikkoa, kertoo Kauppapuutarhaliitto tiedotteessaan. Suomessa kasvatetaan erilaisia tomaattityyppejä ympäri vuoden jopa 200 kasvihuoneyrityksen toimesta.

Tiesitkö? Tuorekäytön lisäksi teollisuustomaatti on maailman eniten viljellyin vihannes.

Kauppapuutarhaliiton mukaan tomaattien satokausi on parhaimmillaan juuri nyt, ja tänä kesänä saadaan jälleen nauttia upean runsaasta tomaattisadosta.

Tunnetko eri tomaattityypit?

Suomalaiset käyttävä arjessaan runsaasti erilaisia tomaattityyppejä. Tyypistä riippuen ne sopivat monenlaisiin eri ruokiin.

Kirsikkatomaatit

Kirsikkatomaatit ovat peruspyöreän klassikkotomaatin lisäksi suosituimpia tomaatteja Suomessa. Maultaan pienet kirsikkatomaatit ovat yleensä tavallisia tomaatteja voimakkaampia. Ne sopivat syötäviksi sellaisenaan ja esimerkiksi salaatteihin tai koristeluun.

Luumutomaatit

Soikeanmuotoisia luumutomaatteja käytetään tavallisten tomaattien tapaan. Makeat luumutomaatit maistuvat usein myös pienille lapsille, jos tavanomainen tomaatti tuntuu liian happamalta. Luumutomaatit kestävät hyvin myös kuumennusta, joten ne sopivat ruoanlaittoon. Luumutomaateissa on tavanomaisia tomaatteja vähemmän siemeniä.

Terttutomaatit

Terttutomaatit ovat nimensä mukaisesti tertussa myytäviä tomaatteja. Terttutomaatit voivat olla pieniä tai isoja. Terttutomaatteja myydään myös grillitomaatti-nimikkeellä ja ne sopivatkin mainiosti grillattavaksi tai erilaisiin uuniruokiin. Esimerkiksi uunifetapastassa voidaan käyttää terttutomaatteja. 

Helmitomaatit

Makeat ja pienet helmitomaatit ovat mainioita tomaatteja vaikka naposteluun tai koristeluun. Koostumukseltaan helmitomaatit ovat kiinteitä ja mehuisia.

Tomaatin syömisen hyödyt

Näiden tomaattien lisäksi on olemassa muun muassa täytettäviksi ja grillattaviksi sopivia pihvitomaatteja sekä pizzakastikkeista tuttuja San Marzano -tomaatteja

Suomalainen syö erilaisia tomaatteja vuodessa noin 10 kiloa, joten se on yksi suomalaisten eniten syömistä vihanneksista.

Kauppapuutarhaliitto muistuttaa myös tomaattien terveyshyödyistä: tomaatti on muun muassa erinomainen lykopeenin lähde. Lykopeeni on antioksidantti, joka antaa tomaatille sen voimakkaan punaisen värin. Tomaatti sisältää myös reippaasti kaliumia ja A-vitamiinia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.