0:51

Kokit kertovat, mitä ruokia kannattaa grillata ja mitä ei – trendihedelmä saa jyrkän tuomion: "Kannattaa nauttia niin kuin luonto sen tarkoitti"

Jotkut ruoat soveltuvat grilliin loistavasti, kun taas toiset ruoka-aineet voivat saada aikaan lähinnä sotkua. Neljä kokkia kertoivat, mitä ruokia kannattaa grillata – ja mitä ei.

Videolla opastetaan, miten grillaat elämäsi parhaimmat ribsit.

Kesää ja grillauskautta on vielä jäljellä. Tottuneempaakin grillimaisteria voi joskus arvelluttaa, mitkä raaka-aineet soveltuvat grilliin ja mitkä taas eivät.

Neljä kokkia kertoivat Insiderille, mitkä ruoat ovat heidän mielestään parhaimmat ja huonoimmat valinnat grillattavaksi.

Laita grilliin näitä raaka-aineita

Maissi

Maissi on yksi yleisimmistä ja helpoimmista grillattavista. Evo Italian -nimisen ravintolan omistaja ja pääkokki Erik Pettersenin mukaan maissi on täydellinen vihannes grilliin, ja sen valmistamisessa on vaikea epäonnistua.

– On tärkeää liottaa maissia ensin. Liotan maissia kuudesta kahdeksaan tuntia, mutta puolikin tuntia riittää, Pettersen kertoo.

Liottamisen jälkeen maissit heitetään grillille ja annetaan kypsentyä.

– Ulkokuoren palaminen on ok. Maissi on silti tuoretta ja kuumaa sisältä, sanoo kahden eri ravintolan pääkokki Gabriel Rucker.

Naudan ribsit

Naudan ribsejä kannattaa kysellä Suomessa lihatiskiltä. Ne soveltuvat grilliin erinomaisesti, sanoo kokki Salil Mehta.

Naudan ribsit kypsyvät nopeasti, ja ne on helppo valmistella grillausta varten. Kun lihat ovat kypsyneet, niiden rasva ja luut lisäävät ateriaan paljon luonnollista makua, Mehta kertoo.

Tuhdit kalat

Tuhdimmat kalat, kuten makrilli, soveltuvat loistavasti grilliin.

– Makrilli on yksi suosikeistani. Pidän siitä, että se on kiinteä, maukas ja siinä on hieman kalamainen maku, sanoo kokki Chris Scott.

Tofu

Tofu imee itseensä paljon makua, minkä takia se on täydellinen valinta grilliin. Sitä voi marinoida lähes missä tahansa kastikkeessa: hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi soijakastike tai seesamiöljy.

Laita tofu grillille, anna sen hieman ruskistua ja savustua ja nauti. Grillattua tofua voi käyttää moneen eri tapaan.

– Sen voi murskata ja laittaa kasvisbologneseen tai siitä voi tehdä italialaistyylisen, kesäisen salaatin. Viipaloi tofu, lisää tomaattimurskaa ja yrttejä, neuvoo Chris Scott.

Tietyt vihannekset

Grillissä pärjäävät erityisen hyvin munakoiso, kesäkurpitsa, kurpitsa ja sipulit, kertoo Scott.

Scottin mukaan vihannekset tulee vain muistaa maustaa hyvin ennen grillaamista. Tämän voi tehdä esimerkiksi kuivatuilla yrteillä, marinadilla tai suolavedellä.

Persikat

Jos haluat grillata hedelmiä, persikka on oikea valinta. Persikat maistuvat grillattuina herkullisen savuisilta.

– Marinoi persikat brandyssa, ruskeassa sokerissa ja mausteissa, kuten kanelissa, muskottipähkinässä ja maustepippurissa. Laita grilliin persikoiden alle tarjotin. Persikoista tippuu nestettä, jota voi käyttää esimerkiksi siirappina jäätelön päällä, Scott vinkkaa.

Vältä näiden ruokien grillaamista

Porsaankyljys

Porsaankyljykset ovat usein ohuita ja kuivuvat nopeasti. Ohuet palat kypsyvät niin vauhdikkaasti, ettei niihin kerkeä kehittymään rapsakkaa pintaa, varoittaa Erik Pettersen.

Jos grilliin haluaa vaaleampaa lihaa, kannattaa valita porsaankyljysten sijaan kanaa.

– Jos marinoit kanan kunnolla, saat varmasti murean, mehukkaan ja maukkaan aterian. Sille on olemassa syynsä, miksi ihmiset sanovat kanan olevan helpoin ruoka valmistaa, Pettersen sanoo.

Mureneva kala

Helposti murenevat kalat, kuten kampela ja turska, ovat hankalia grillattavia. Niistä voi irrota paloja, jotka tipahtelevat grilliritilän väleistä.

Merenelävistä Pettersen suosittelee grilliin kampasimpukkaa. Ne ovat rapeita ulkoa, mutta mureita sisältä.

– Lisäksi kampasimpukoista on hyvin helppo nähdä, koska ne ovat kypsiä. Silloin kun niistä ei näy läpi, ne ovat valmiita – niin yksinkertaista se on, Pettersen toteaa.

Tomaatit

Tomaatit ovat toinen ruoka, joka saattaa hajota grilliin. Kaikki tomaatteja käsitelleet tietävät, miten hauraita ne ovat.

Tomaattien sijaan Chris Scott kehottaa heittämään grillille vaikkapa porkkanaa tai punajuurta, sillä ne ovat vankkoja vihanneksia. Grillaa niitä grillin ylimmällä ritilällä.

Vesimeloni

Vesimeloni on ollut jo jonkin aikaa trendikäs grillattava. Sen kanssa voi kuitenkin mennä helposti pieleen.

– Mielestäni vesimeloni kannattaa nauttia niin kuin luonto sen tarkoitti, pohtii Salil Mehta.

– Kun vesimelonin grillaa, se menettää mehukkuutensa ja saa helposti savun maun, joka peittää kaiken muun alleen, hän varoittaa.

Vesimelonin sijaan Chris Scott grillaisi ananasta, joka sopii lisukkeeksi niin suolaisiin kuin makeisiinkin annoksiin.

Lähde: Insider

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja