Maistuuko klassikko sinullekin? Tutkijat huolissaan "opiskelijaherkkua" ahmivista
Purkki tonnikalaa viikossa ei vahingoita terveyttä, mutta päivittäinen tonnikalan syönti altistaa ihmisen elohopean haitallisille terveysvaikutuksille. Santa Cruzin yliopiston tutkijat huomasivat, että moni opiskelija ei tätä tiedä vaan syö tonnikalaa päivittäin.
Runsaasti sydänterveydelle tärkeitä omega-3-rasvahappoja ja proteiinia sisältävä tonnikala kuulostaa terveelliseltä, mutta opiskelijoiden klassikkoruoan liiallisella käytöllä voi olla vakavia haittavaikutuksia. Tonnikalaan nimittäin kertyy metyylielohopeaa ravintoketjun kautta.
Liiallisen altistumisen elohopealle tiedetään vaurioittavan kehittyvää hermostoa ja lisäävän aikuisten sydänkuolleisuutta, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan.
Ilmeisesti tietoisuus tonnikalan runsaan kulutuksen haittavaikutuksista ei kuitenkaan ole kiirinyt yhdysvaltalaisten opiskelijoiden korviin.
Opiskelijoiden tietoisuuden puute yllätti
Kalifornialaisen Santa Cruzin yliopiston tutkijat tutkivat Environmental Toxicology and Chemistry -julkaisussa ilmestyneessä työssään 107:n opiskelijan tonnikalan käyttöä ja tietoisuutta elohopea-altistuksen riskeistä. Tutkijat myös mittasivat elohopeapitoisuudet opiskelijoiden elimistöstä hiusnäytteiden avulla.
Noin kolmannes opiskelijoista kertoi syövänsä tonnikalaa viikoittain. Yli puolet tonnikalaa syövistä opiskelijoista kertoi syövänsä kolme tai useamman tonnikalaa sisältävän aterian viikossa, mikä voi jo altistaa elohopean haittavaikutuksille. Osa opiskelijoista kertoi syövänsä tonnikalaa päivittäin, jotkut jopa 20 annosta viikossa.
– Puutteellinen tieto elohopean altistumisriskistä on yllättävä, luonnehtii tutkimusta tehnyt dosentti Myra Finkelstein yliopiston sivuilla.
Vain yksi tutkituista opiskelijoista tiesi hyvin, millaisia haittavaikutuksia tonnikalan runsaalla käytöllä voi olla.
Osallistujien hiusnäytteistä mitatut elohopeapitoisuudet korreloivat opiskelijoiden tonnikalan kulutuksen kanssa. Pitoisuudet olivat huolestuttavia, mutta eivät hälyttäviä.
Muutama annos viikossa riittää
Tutkijoiden laskujen mukaan 63-kiloisen ihmisen tulisi syödä korkeintaan kaksi annosta vähän elohopeaa sisältävää tonnikalaa viikossa tai yksi annos paljon elohopeaa sisältävää tonnikalaa viikossa.
***
Lähteet: UC Santa Cruz, Terveyskirjasto, IFL Science
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti