Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Maistuuko klassikko sinullekin? Tutkijat huolissaan "opiskelijaherkkua" ahmivista

Tonnikala ei ole niin terveellistä kuin luulisi. Kuvituskuva.
Tonnikala ei ole niin terveellistä kuin luulisi. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 02.07.2019 10:02

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Purkki tonnikalaa viikossa ei vahingoita terveyttä, mutta päivittäinen tonnikalan syönti altistaa ihmisen elohopean haitallisille terveysvaikutuksille. Santa Cruzin yliopiston tutkijat huomasivat, että moni opiskelija ei tätä tiedä vaan syö tonnikalaa päivittäin.

Runsaasti sydänterveydelle tärkeitä omega-3-rasvahappoja ja proteiinia sisältävä tonnikala kuulostaa terveelliseltä, mutta opiskelijoiden klassikkoruoan liiallisella käytöllä voi olla vakavia haittavaikutuksia. Tonnikalaan nimittäin kertyy metyylielohopeaa ravintoketjun kautta.

Liiallisen altistumisen elohopealle tiedetään vaurioittavan kehittyvää hermostoa ja lisäävän aikuisten sydänkuolleisuutta, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan.

Ilmeisesti tietoisuus tonnikalan runsaan kulutuksen haittavaikutuksista ei kuitenkaan ole kiirinyt yhdysvaltalaisten opiskelijoiden korviin.

Opiskelijoiden tietoisuuden puute yllätti

shutterstock_1064530967Valtaosa tonnikalaa syövistä opiskelijoista lappasi tonnikalaa lautaselleen koulun ruokalassa. Kuvituskuva.Shutterstock

Kalifornialaisen Santa Cruzin yliopiston tutkijat tutkivat Environmental Toxicology and Chemistry -julkaisussa ilmestyneessä työssään 107:n opiskelijan tonnikalan käyttöä ja tietoisuutta elohopea-altistuksen riskeistä. Tutkijat myös mittasivat elohopeapitoisuudet opiskelijoiden elimistöstä hiusnäytteiden avulla.

Noin kolmannes opiskelijoista kertoi syövänsä tonnikalaa viikoittain. Yli puolet tonnikalaa syövistä opiskelijoista kertoi syövänsä kolme tai useamman tonnikalaa sisältävän aterian viikossa, mikä voi jo altistaa elohopean haittavaikutuksille. Osa opiskelijoista kertoi syövänsä tonnikalaa päivittäin, jotkut jopa 20 annosta viikossa.

– Puutteellinen tieto elohopean altistumisriskistä on yllättävä, luonnehtii tutkimusta tehnyt dosentti Myra Finkelstein yliopiston sivuilla.

Vain yksi tutkituista opiskelijoista tiesi hyvin, millaisia haittavaikutuksia tonnikalan runsaalla käytöllä voi olla.

Osallistujien hiusnäytteistä mitatut elohopeapitoisuudet korreloivat opiskelijoiden tonnikalan kulutuksen kanssa. Pitoisuudet olivat huolestuttavia, mutta eivät hälyttäviä.

Muutama annos viikossa riittää

Tutkijoiden laskujen mukaan 63-kiloisen ihmisen tulisi syödä korkeintaan kaksi annosta vähän elohopeaa sisältävää tonnikalaa viikossa tai yksi annos paljon elohopeaa sisältävää tonnikalaa viikossa.

Tonnikalan lisäksi näitä terveellisinä pidettyjä ruokia tulisi nauttia vain kohtuudella.

LUE MYÖS: Kalan syömisestä paljastui mullistavaa tietoa: Ei todennäköisesti auta alentamaan verenpainetta – edes viidesti viikossa nautittuna

***

7:55Currylla maustettu savukalapastaKokeile tonnikalapastan sijaan herkullista lohipastaa.

Lähteet: UC Santa Cruz, Terveyskirjasto, IFL Science

Lisää aiheesta:

Lisukkeeksi ranskalaisia? Tutkimus havaitsi huolestuttavan seikan uppopaistamisestaKolme annosta tätä ruokaa päivittäin vähentää ylipainon todennäköisyyttäTavallinen tapa ruokapöydässä voi höylätä vuosia elämästäsiTutkijat: Joka keittiöstä löytyvän aineen liikakäyttö voi heikentää elimistön immuunijärjestelmää – syötkö sinäkin ylenmäärin? Uusi vaikutus syöpäriskiin paljastui: Näin paljon kalaa kannattaa syödä viikossa Kansainvälinen tutkimus väittää: Suola ei ehkä olekaan niin vaarallista – näin paljon natriumia saisi oikeasti nauttia
RavintoKalaTutkimustuloksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?