Maistuuko klassikko sinullekin? Tutkijat huolissaan "opiskelijaherkkua" ahmivista

shutterstock_361792982
Tonnikala ei ole niin terveellistä kuin luulisi. Kuvituskuva. Shutterstock

Purkki tonnikalaa viikossa ei vahingoita terveyttä, mutta päivittäinen tonnikalan syönti altistaa ihmisen elohopean haitallisille terveysvaikutuksille. Santa Cruzin yliopiston tutkijat huomasivat, että moni opiskelija ei tätä tiedä vaan syö tonnikalaa päivittäin.

Runsaasti sydänterveydelle tärkeitä omega-3-rasvahappoja ja proteiinia sisältävä tonnikala kuulostaa terveelliseltä, mutta opiskelijoiden klassikkoruoan liiallisella käytöllä voi olla vakavia haittavaikutuksia. Tonnikalaan nimittäin kertyy metyylielohopeaa ravintoketjun kautta.

Liiallisen altistumisen elohopealle tiedetään vaurioittavan kehittyvää hermostoa ja lisäävän aikuisten sydänkuolleisuutta, kertoo Terveyskirjasto artikkelissaan.

Ilmeisesti tietoisuus tonnikalan runsaan kulutuksen haittavaikutuksista ei kuitenkaan ole kiirinyt yhdysvaltalaisten opiskelijoiden korviin.

Opiskelijoiden tietoisuuden puute yllätti

Kalifornialaisen Santa Cruzin yliopiston tutkijat tutkivat Environmental Toxicology and Chemistry -julkaisussa ilmestyneessä työssään 107:n opiskelijan tonnikalan käyttöä ja tietoisuutta elohopea-altistuksen riskeistä. Tutkijat myös mittasivat elohopeapitoisuudet opiskelijoiden elimistöstä hiusnäytteiden avulla.

Noin kolmannes opiskelijoista kertoi syövänsä tonnikalaa viikoittain. Yli puolet tonnikalaa syövistä opiskelijoista kertoi syövänsä kolme tai useamman tonnikalaa sisältävän aterian viikossa, mikä voi jo altistaa elohopean haittavaikutuksille. Osa opiskelijoista kertoi syövänsä tonnikalaa päivittäin, jotkut jopa 20 annosta viikossa.

– Puutteellinen tieto elohopean altistumisriskistä on yllättävä, luonnehtii tutkimusta tehnyt dosentti Myra Finkelstein yliopiston sivuilla.

Vain yksi tutkituista opiskelijoista tiesi hyvin, millaisia haittavaikutuksia tonnikalan runsaalla käytöllä voi olla.

Osallistujien hiusnäytteistä mitatut elohopeapitoisuudet korreloivat opiskelijoiden tonnikalan kulutuksen kanssa. Pitoisuudet olivat huolestuttavia, mutta eivät hälyttäviä.

Muutama annos viikossa riittää

Tutkijoiden laskujen mukaan 63-kiloisen ihmisen tulisi syödä korkeintaan kaksi annosta vähän elohopeaa sisältävää tonnikalaa viikossa tai yksi annos paljon elohopeaa sisältävää tonnikalaa viikossa.

***

7:54
Kokeile tonnikalapastan sijaan herkullista lohipastaa. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja