Omega-3-rasvahapot suojaavat riskiryhmäläisiä sepelvaltimotaudilta

Sepelvaltimotaudin riskiä voi todennäköisesti pienentää lisäämällä ruokavalioon EPA- ja DHA-omega-3-rasvahappoja, joita saa etenkin kalasta.

Sepelvaltimotaudin riski on tulosten perusteella noin neljänneksen pienempi potilailla, jotka saavat ravinnosta tai ravinnelisistä paljon EPA- ja DHA-rasvahappoja. Tiedot käyvät ilmi meta-analyysitutkimuksesta, jossa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 34 tutkimuksen aineistot.

Noin puolet tutkimuksista oli satunnaistettuja ja lumekontrolloituja. Niissä yhteys näkyi vain potilailla, joiden LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuudet olivat suuret, mutta seurantatutkimuksissa yhteys havaittiin kaikilla.

Eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA) on etenkin rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, kirjolohessa ja nieriässä. Myös muikussa, silakassa ja siiassa on kohtuullisesti kyseisiä rasvoja.

Tulokset vahvistavat näyttöä omega-3-rasvahappojen terveellisyydestä. Ne viittaavat myös siihen, että moni voisi helposti pienentää sydänriskejään lisäämällä kalan syömistä.

Tutkimuksen julkaisi Mayo Clinic Proceedings -lehti.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja