Gouda, kermajuusto, edam, emmental – mitä eroa on suosikkijuustoilla?
Tiedätkö tuttujen juustojen erot?
Tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa maisteltiin ja vertailtiin erilaisia kevyempiä kermajuustoja. Perinteiset kermajuustot ovat yksiä suomalaisten suosikkijuustoja, mutta leivän päälle höylätään monissa kodeissa myös esimerkiksi edamia, emmentalia ja goudaa. Mitä eroa näillä juustoilla oikeastaan on?
Lue myös: Sorrutko yleiseen juustohöylävirheeseen?
Edam
Edam on alun perin hollantilaisesta Edamin kylästä kotoisin oleva pehmeä ja verrattain mieto juusto, joka on yleensä vähärasvaisempaa kuin monet muut kypsytetyt juustot.
Edam valmistetaan lehmän maidosta hapatteen avulla ja sen joukkoon lisätään vain suola.
Miedon makuinen edam maistuu leivän päällä usein myös lapsille.
Kermajuusto
Kermajuustoa valmistetaan nimensä mukaisesti kermasta, joten se on yleensä edamia rasvaisempaa. Kermajuustossa rasvan osuus kuiva-aineesta on vähintään puolet.
Kermajuustojen rakenne on usein pehmeä, kiinteä ja murukoloinen.
Emmental
Emmental tunnetaan hieman voimakkaammasta maustaan ja makua säädellään juuston kypsytysajalla. Emmentalin maku on aromikas ja pähkinäinen. Juusto on kotoisin Sveitsistä, Emme-joen laaksosta.
Sinileimaemmentalia kypsytetään yleensä noin 3 kuukautta, punaleimaa sekä mustaleimaa noin 6–10 kuukautta
Emmental valmistuu maitohappokäymisen avulla, joka päättyy juuston suolauksen aikana. Vaikka juusto on maultaan voimakas, se sisältää muita juustoja vähemmän suolaa, vain 0,7 prosenttia.
Gouda
Kuten edam ja emmentalkin, myös gouda on saanut nimensä syntypaikastaan. Goudajuusto tulee alun perin hollantilaisesta Goudan kaupungista.
Gouda valmistetaan lehmän maidosta ja sen ominaisuudet vaihtelevat kypsytysajan mukaan. Nuori gouda on melko mietoa, mutta kypsyessään sen maku voimistuu.
Katso video: Tässä paras kevyt-kermajuusto!
Lähteet: Valio, Kuusamon juusto
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Suolakinuski-suklaajuustokakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Salamurhaajan pasta eli spagetti all'assassina
-
Lihamakaronilaatikko sulatejuustolla – Katjan maukkaampi makaronilaatikko
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kapen helppo kurpitsapasta
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Meksikolainen papukeitto