Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalainen juusto niitti yllättäen mainetta maailmalla – juustomestari Markku ei meinaa uskoa todeksi: "Todella iso juttu"

Juustomestari Markku Liias kertoo olevansa tunnustuksesta niin häkeltynyt, että riemastumisen tunne ei tahdo päästä pintaan.
Juustomestari Markku Liias kertoo olevansa tunnustuksesta niin häkeltynyt, että riemastumisen tunne ei tahdo päästä pintaan. Jukolan Juusto
Julkaistu 09.11.2021 10:31

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomen Joutsassa valmistettu cheddarjuusto noteerattiin kansainvälisessä juustokilpailussa.

World Cheese Awards rankkasi jälleen kerran maailman parhaat juustot. Kansainväliseen jättikilpailuun otti tänä vuonna osaa 4079 juustoa yli 40 maasta ja viideltä mantereelta.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Maailman parhaimmaksi juustoksi valittiin espanjalaisen Quesos y Besos (suom. juustoa ja suukkoja) -artesaanivalmistajan Olavidia-vuohenjuusto. Toiseksi sijoittui ranskalainen pehmeä Marc de Bourgogne -juusto Fromagerie Berthautilta.

CNN:n mukaan brittituomari Jason Hinds ylisti vuolaasti voittajajuustoa täyteläiseksi ja vietteleväksi. Hindsin mukaan juusto oli ihanan kermainen ja sen maku oli pyöreä sekä lämmin.

– Halusin vain mennä sänkyyn sen kanssa, Hinds kuvaili.

qb-olavidia
Kilpailujärjestäjien mukaan voittajajuusto on kypsytetty penicillium candidum -homeella sekä oliivikivituhkalla.Quesos & besos

Voittajajuustoa valmistetaan pienessä Jaenin espanjalaiskylässä, joka on tunnettu myös oliiveistaan.

250 tuomaria arvioi yli 4000 juustoa

Maailman parhaita juustoja oli arvioimassa noin 250 tuomaria, joiden joukossa oli niin ruokatieteilijöitä, juustomyyjiä, keittiömestareita kuin sommelierejakin. Kilpailu alkoi isossa konferenssihallissa, jossa yhteensä 88 pöytään oli katettu yli 4000 juustoa. Jokaisen pöydän äärellä oli kolme tuomaria, jotka aloittivat maistelun 45 eri juustolla.

Tuomarit keskittyivät juustojen ulkonäköön, tuoksuun ja makuun ja antoivat juustolle pisteitä eri osa-alueilta. Eniten pisteitä pystyi saamaan mausta ja suutuntumasta.Yli 4000 juuston joukosta rankattiin ensin 88 parasta, jonka jälkeen tuomaristo maisteli juustot ja äänesti 16 finalistia. Voittaja valittiin lopulta näiden finalistien joukosta "supertuomarien" toimesta. Näillä tuomareilla ei ole kaupallisia kytköksiä finalistijuustoihin.

Kilpailun 88 parasta juustoa palkittiin "superkultamitalilla". Tavallisen kultamitalin sai yli 300 juustoa ja hopeaa jaettiin noin 600 juustolle.

Suomalainen cheddar nappasi voiton omassa sarjassaan

Hopeamitalistien joukossa komeilee myös yksi suomalainen juusto, nimittäin Jukolan Juuston artesaanicheddar nappasi omassa sarjassaan, pitkään kypsytetyissä cheddareissa, voiton. Keski-Suomessa Joutsan Leivonmäellä toimiva Jukolan Juusto osallistui kansainväliseen, vuotuiseen World Cheese Awards -kilpailuun tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Espanjan Oviedossa järjestettyyn kisaan lähetettiin harkko Jukolan Aito Cheddar Vintage -juustoa. 

Juustomestari Markku Liias kertoo Jukolan Juuston tiedotteessa olevansa menestyksestä niin häkeltynyt, että riemastumisen tunne ei tahdo päästä pintaan. Liias ei meinaa uskoa asiaa todeksi.

– Tämä on todella iso juttu, kun saadaan suomalaista cheddaria maailmankartalle perinteisten cheddar-maiden joukkoon. Meidän intohimonamme on ollut aina tavoitella sitä maailman parasta ja nyt olemme jo todella lähellä sitä. Tämä on hieno asia Jukolan Juustolle ja myös koko suomalaiselle juustokulttuurille.

Liias uskoo, että kilpailumenestys tuo positiivista viestiä myös koko suomalaiselle maaseudulle ja maataloudelle. Liiaksella itsellään on yli 35 vuoden kokemus juustonvalmistuksesta. Juustomestari uskoo aitoihin raaka-aineisiin ja hötkyilemättömään työhön. 

– Kotimaassa artesaanijuustoja osataan jo arvostaa, ja nyt laatumme on testattu myös kansainvälisissä ammattipiireissä. Tuntuu mahtavalta ja jännittävältä, Markku Liias sanoo.

Lue myös: Juha ja Antti maistoivat lähes 300 Alkon punaviiniä ja löysivät parhaan – voittaja yllätti viiniasiantuntijat: "Hämmästyimme molemmat"

Videolla: Tiesitkö, että suomalainen emmental on Yhdysvallloissa premium-tuote?

0:35Emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa

Lisää aiheesta:

Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Tämä suomalainen pihvi valittiin maailman parhaaksiMarjaana keksi tuotteen, josta povataan seuraavaa ruokakauppahittiä – Jyrki Sukula: "Hämmentävän lähellä ravintolatasoista"Ei torille vaan lihamukille! Lahtelainen Teerenpeli palkittiin maailman parhaana viskituottajana: "Aivan huikea tunnustus lähes 20 vuoden työlle"Maailman paras pihvi -kilpailusta kultamitali suomalaiselle lihalle: "Loistava menestys!"Suomalaiset gourmet-tuotteet pääsemässä vaativille Ranskan markkinoille
JuustoRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juusto
  • 6.11.08:21
    Ruoka

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • 29.10.08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti

  • 24.10.17:32
    Ruoka

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • 24.10.08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 30.8.08:01
    Espanja

    Tällaista on maailman kallein homejuusto – kypsytetty kosteissa luolissa