Suomalainen juusto niitti yllättäen mainetta maailmalla – juustomestari Markku ei meinaa uskoa todeksi: "Todella iso juttu"

juustomestari
Juustomestari Markku Liias kertoo olevansa tunnustuksesta niin häkeltynyt, että riemastumisen tunne ei tahdo päästä pintaan. Jukolan Juusto

Suomen Joutsassa valmistettu cheddarjuusto noteerattiin kansainvälisessä juustokilpailussa.

World Cheese Awards rankkasi jälleen kerran maailman parhaat juustot. Kansainväliseen jättikilpailuun otti tänä vuonna osaa 4079 juustoa yli 40 maasta ja viideltä mantereelta.

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Maailman parhaimmaksi juustoksi valittiin espanjalaisen Quesos y Besos (suom. juustoa ja suukkoja) -artesaanivalmistajan Olavidia-vuohenjuusto. Toiseksi sijoittui ranskalainen pehmeä Marc de Bourgogne -juusto Fromagerie Berthautilta.

CNN:n mukaan brittituomari Jason Hinds ylisti vuolaasti voittajajuustoa täyteläiseksi ja vietteleväksi. Hindsin mukaan juusto oli ihanan kermainen ja sen maku oli pyöreä sekä lämmin.

– Halusin vain mennä sänkyyn sen kanssa, Hinds kuvaili.

Voittajajuustoa valmistetaan pienessä Jaenin espanjalaiskylässä, joka on tunnettu myös oliiveistaan.

250 tuomaria arvioi yli 4000 juustoa

Maailman parhaita juustoja oli arvioimassa noin 250 tuomaria, joiden joukossa oli niin ruokatieteilijöitä, juustomyyjiä, keittiömestareita kuin sommelierejakin. Kilpailu alkoi isossa konferenssihallissa, jossa yhteensä 88 pöytään oli katettu yli 4000 juustoa. Jokaisen pöydän äärellä oli kolme tuomaria, jotka aloittivat maistelun 45 eri juustolla.

Tuomarit keskittyivät juustojen ulkonäköön, tuoksuun ja makuun ja antoivat juustolle pisteitä eri osa-alueilta. Eniten pisteitä pystyi saamaan mausta ja suutuntumasta.Yli 4000 juuston joukosta rankattiin ensin 88 parasta, jonka jälkeen tuomaristo maisteli juustot ja äänesti 16 finalistia. Voittaja valittiin lopulta näiden finalistien joukosta "supertuomarien" toimesta. Näillä tuomareilla ei ole kaupallisia kytköksiä finalistijuustoihin.

Kilpailun 88 parasta juustoa palkittiin "superkultamitalilla". Tavallisen kultamitalin sai yli 300 juustoa ja hopeaa jaettiin noin 600 juustolle.

Suomalainen cheddar nappasi voiton omassa sarjassaan

Hopeamitalistien joukossa komeilee myös yksi suomalainen juusto, nimittäin Jukolan Juuston artesaanicheddar nappasi omassa sarjassaan, pitkään kypsytetyissä cheddareissa, voiton. Keski-Suomessa Joutsan Leivonmäellä toimiva Jukolan Juusto osallistui kansainväliseen, vuotuiseen World Cheese Awards -kilpailuun tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Espanjan Oviedossa järjestettyyn kisaan lähetettiin harkko Jukolan Aito Cheddar Vintage -juustoa. 

Juustomestari Markku Liias kertoo Jukolan Juuston tiedotteessa olevansa menestyksestä niin häkeltynyt, että riemastumisen tunne ei tahdo päästä pintaan. Liias ei meinaa uskoa asiaa todeksi.

– Tämä on todella iso juttu, kun saadaan suomalaista cheddaria maailmankartalle perinteisten cheddar-maiden joukkoon. Meidän intohimonamme on ollut aina tavoitella sitä maailman parasta ja nyt olemme jo todella lähellä sitä. Tämä on hieno asia Jukolan Juustolle ja myös koko suomalaiselle juustokulttuurille.

Liias uskoo, että kilpailumenestys tuo positiivista viestiä myös koko suomalaiselle maaseudulle ja maataloudelle. Liiaksella itsellään on yli 35 vuoden kokemus juustonvalmistuksesta. Juustomestari uskoo aitoihin raaka-aineisiin ja hötkyilemättömään työhön. 

– Kotimaassa artesaanijuustoja osataan jo arvostaa, ja nyt laatumme on testattu myös kansainvälisissä ammattipiireissä. Tuntuu mahtavalta ja jännittävältä, Markku Liias sanoo.

Videolla: Tiesitkö, että suomalainen emmental on Yhdysvallloissa premium-tuote?

0:35

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja