Loppu! Näitä kotimaisia suosikkikasviksia on nyt turha etsiä kaupoista

Henri Alénilla on hämmentävä tapa pilkkoa porkkanat 0:40 Henri Alénilla on hämmentävä tapa pilkkoa porkkanat
KATSO MYÖS: Henri Alénilla on hämmentävä tapa pilkkoa porkkanat.

Monet kotimaiset kasvikset ehtivät tänä vuonna loppua kaupoista ennen seuraavaa satokautta.

Yle uutisoi toukokuun viimeisellä viikolla kotimaisen punasipulin loppuvan kaupoista. Ylen saamien tietojen mukaan seuraavaksi kaupoista loppuvat kotimaiset palsternakat, punajuuret, keltasipulit ja perunat.

Kysyimme suomalaisilta kauppaketjuilta, mistä oikein on kyse.

"Heikompina kasvukausina tuotteet voivat loppua kesken"

SOK:n marketkaupan myyntipäällikkö Katarina Vikman vahvistaa MTV Uutisille kotimaisen punasipulin loppuvan pian. Ennen uuden sadon alkamista joudutaan turvautumaan punasipulissa tuontisipuleihin. Keltasipuleiden määrät sen sijaan riittävät pitkälle kesään asti.

–  Satojen riittävyyteen vaikuttavat niin kesän ja syksyn kasvuolosuhteet kuin myös sadonkorjuun sääolosuhteet. Hyvinä kasvukausia tuotteita riittää hyvin seuraavaan satokauden alkuun asti, mutta heikompina kasvukausina tuotteet voivat loppua kesken ennen uuden sadonkorjuun alkamista.

Lidlin hedelmien ja vihannesten ostopäällikkö Arttu Syrjänen kertoo satohaasteiden näkyvän punasipulin ja porkkanan saatavuudessa. Tällä hetkellä Lidlissä on muualta Euroopasta tuotuja punasipuleita ja porkkanoita.

– Tällainen tilanne, jossa kotimainen vanha sato ehtii loppua ennen seuraavaa satoa, on harvinaisempi, mutta ei täysin tavaton kuitenkaan.

Syrjäsen mukaan viljely- ja varastointitekniikat ovat kehittyneet viime vuosina huomattavasti, minkä ansiosta kotimaisia kasviksia on paremmin tarjolla asiakkaille ympäri vuoden.

Porkkanat, punasipulit, palsternakat, punajuuret, perunat...

Keskon vihannesten osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen kertoo uuden sadon kotimaista punasipulia löytyvän jo nippuina. Kuivaa kotimaista punasipulia joudutaan kuitenkin odottamaan elokuulle. 

Punasipulin lisäksi kaupoista ovat jo loppuneet viime vuoden kotimaisen sadon porkkana sekä lanttu.

– Myöhemmin kesällä vanha sato loppuu sitten palsternakoista, punajuurista, keltasipuleista ja perunoista. Varhaisperunan ja nippuporkkanan kausi on juuri nyt kuitenkin alkamassa, vaikkakin määrät ovat vielä pieniä. Saatavuus kuitenkin paranee viikko viikolta. 

Satomäärät vaihtelevat vuosittain

Eronen muistuttaa, että kaikkien näiden kotimaisten juuresten saatavuuteen ei tule taukoa ja niissäkin, joissa mahdollisesti tulee, kyse on ihan normaalista satokausien välisestä tauosta.

– Joinain vuosina joissain tuotteissa vanhaa satoa riittää uuden sadon saapumiseen saakka, toisina väliin tulee katkos.

SOK:n Katarina Vikman muistelee vuonna 2022 porkkanaa riittäneen niin, ettei vuonna 2023 tarvittu tukeutua lainkaan tuontiporkkanaan. Sen sijaan kesällä 2022 tuontiporkkanaa tuotiin muutama viikko kesäkuussa.

Kaikista kauppaketjuista muistutetaan, että kotimaisten kasvisten suurin sesonki on alkamassa. Ilman kotimaisia kasviksia ei siis tänäkään kesänä jäädä. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!