Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sipulia ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilalle

1:35Sipulin pilkkominen: Kari Aihinen näyttää oikean tekniikanKATSO MYÖS VIDEO: Näin Kari Aihinen neuvoo pilkkomaan sipulin.
Julkaistu 22.01.2024 14:16

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomessa vietetään nyt valtakunnallista sipuli-teemaviikkoa. Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa, että sipulin maku on paikallaan lähes ruokaan kuin ruokaan.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa, että hyvää ruokaa ei synny ilman sipulia. Sipulista todella on moneksi ruoanlaitossa: se voi olla maun piristäjä tai ruoan raikkauden ja makeuden korostaja. Sipuli saa makuihin syvyyttä ja se tukee ruoan muiden ainesten makuja. 

Valtakunnallista sipuliviikkoa vietetään perinteiseen tapaan viikolla 4 (22.–28.1.2024). Sen kunniaksi MTK ry koosti yhteen sipulin syömisen hyödyt.

Lue myös: Vaihdoimme makaronilaatikosta yhden ainesosan – halvempaa ja lapsikin kehui: "Ihan sikahyvää!"

Sipulin maku sopii lähes kaikkeen

MTK:n mukaan sipulin sisältämillä aromaattisilla öljyillä on kaksi tärkeää vaikutusta: ne aikaansaavat sipulille tyypillisen maun, mutta niiden sisältämät rikkiyhdisteet voivat myös itkettää raaka-ainetta käsitellessä. Paras keino välttää sipuli-itkut on käyttää tarpeeksi terävää veistä viiltoliikkein.

Hyviä makupareja sipulille: timjami, rosmariini, salvia, minttu ja persilja. Myös inkivääri, sienet, peruna ja juurekset pitävät sipulista, samoin miltei kaikki kasvis-, liha- ja kalaruoat.
 

Sipulin hyvien makuominaisuuksien salaisuus on umami.

– Umami on perusmaku siinä missä hapan, suolainen, karvas tai makeakin. Umami tehostaa ja tukee ruoan omia makuja ja aromeita. Se liittoutuu hyvin muiden mausteiden ja yrttien kanssa. 

Älä paista sipulia liikaa

Sipuli kannattaa aina kuumentaa maltillisesti. Sitä ei ole tarkoitus kärventää pannulla, vaan kuullottaa kypsäksi lempeästi. Liika paistaminen pilaa sipulin hyvän ominaismaun. 
 

Sipulin terveyshyödyt: Sipulin merkittävin antioksidantti on kversetiini. Kversetiini ehkäisee virusten ja bakteerien hyökkäyksiä. Osana kasvispainotteista, monipuolista ruokavaliota sipuli alentaa kolesterolitasoa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään sairauksien kehittymistä.
 

– Maun tulee jäädä tasapainoiseksi, hieman makeaksi. Salaatteihin sipulit on hyvä aina marinoida öljy-viinietikkaseoksessa, koska kaikki eivät voi syödä raakaa sipulia. Blinien lisäkkeeksi ja mätitarjoiluun kannattaa valita mietoa, makeaa sipulia tai huuhtaista voimakas sipulihakkelus siivilässä, MTK:sta muistutetaan. 

MTK vinkkaa, että keittiössä kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia sipuleita. Tavallisten, keltaisten ruokasipulien lisäksi ostoskoriin kannattaa napata myös punasipulia, valkosipulia, purjoa, ruohosipulia, salotti- ja ryvässipulia, makeaa sipulia, salaatti- ja jättisipuleita silloin, kun on niiden satokausi.

Lue myös: Kaupan paras ja halvin jauheliha? Vertailimme eri jauhelihatuotteita

Lähde: MTK ry

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran tammikuussa 2020.

Lisää aiheesta:

Tiesitkö tätä sipulista? Oikea säilytyspaikka ja faktat superkasviksestaPirjo muistuttaa, mitä sipulille ei koskaan kannata tehdä – nappaa sipulivinkit: "Ratkaiseva tekijä ruokien maun kannalta"Älä heitä pois! 4 nerokasta tapaa käyttää sipulin kuoria ruoanlaitossa – joukossa todellinen yllättäjäOletko koskaan tehnyt sipulille näin? Jamie Oliverin käänteentekevä kikka hämmästyttää: Saa ruoan maistumaan paremmaltaTiesitkö tätä sipulista? Ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilalleTiesitkö tätä sipulista? Ei koskaan saisi valmistaa näin
RuokaKasviksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:02
    Hedelmät

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • Eilen13:20
    Lemmikit

    Lemmikkien leipäjonoja järjestetään jo useissa kaupungeissa – "Ihmisten elämäntilanteet voivat muuttua nopeasti"

  • Eilen10:31
    Leipä

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • Eilen07:44
    Leipä

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • ti17:18
    Arkiruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos