Leipäbuumi jatkuu! Kulttituotteesta tulee nyt uusi versio: "Uskon, että käsillämme on seuraava suuri hitti"

data (8)
Ruispaloista tulee uusi versio. Vaasan

Suomalaiset rakastavat ruisleipää. Useammat leipomot ovat tänä vuonna lanseeranneet uutuuksia ruisleipäkategoriaan ja nyt Suomen suosituin leipä saa uuden sisartuotteen. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin elokuussa leivän suosiosta Suomessa. Suomalaisista kuluttajista yli 60 prosenttia kertoo leivän maun olevan yksi merkittävimmistä leipävalintaan vaikuttavista tekijöistä. Tämä käy ilmi Leipätiedotuksen teettämästä tuoreesta kuluttajatutkimuksesta.

Suosituimmat leivät suomalaisessa ruokapöydässä on tehty rukiista ja kaurasta. Ruispalaleivät ovat jo tovin olleet valintojen kärjessä. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu, että Suomen suosituin leipä on Vaasan ruispalat. 

Uusi vehnätön versio Suomen suosituimmista ruispaloista

Nyt Suomen suosituimman leivän rinnalle on noussut uusi makuvaihtoehto. Vaasan nimittäin lanseerasi markkinoille toivotun ruispalan, jonka leivonnassa ei ole käytetty lainkaan vehnää. Uusi leipä on leivottu 100-prosenttisesti kotimaisesta rukiista Suomessa.

Leipomoyhtiö ennustaa tuoreesta tulokkaasta koko kansan rukiista suosikkia, jolla se juhlistaa myös ruispalojensa 30. juhlavuotta. 

Alkuperäinen Vaasan Ruispalat nousi kauppojen leipähyllyille vuonna 1991, eikä kestänyt kauaa, kun se kiipesi ensin yhdeksi myydyimmistä palaleivistä ja sitten koko leipäkategorian kärkeen. Tuttu ruisleipä onkin pysynyt Suomen suosituimpana leipänä lähes 30 vuoden ajan ja noussut kotimaiseksi kulttileiväksi.
 
– Kun alkuperäisten Vaasan Ruispalojen perusta oli saatu kuntoon ja kuluttajat omivat sen suosikikseen, ryhdyimme hyödyntämään taikinajuurtamme myös uusien leipävaihtoehtojen kehittämisessä, ruisleipien tuoteryhmäpäällikkö  Ilkka Räisänen Vaasanilta kertoo. 

Muutamia vuosia sitten leipomoyhtiö toi markkinoille Ohut Herkku -leivän, joka myllersi koko palaleipämarkkinan. Pian myös muut valmistajat alkoivat tehdä ohuempia palaleipiä Vaasanin suosion vanavedessä. 

– Nyt uskon, että käsillämme on seuraava suuri hitti, joka tukee paitsi tuttua ruispalaperhettä, tuo perinteiselle suomalaiselle rukiille myös uusia ystäviä, Räisänen pohtii. 

Uutuusleivästä tehtiin trendien mukaisesti ohut palaleipä.

Ruisleivässä oleellinen muutos kymmenessä vuodessa

Leipätiedotus ry:n mukaan ruisleivällä on vahva asema suomalaisten sydämissä: edelleen lähes puolet kotimaisesta leivästä syödään rukiisena. Ruisleipä leivotaan nykyään suomalaisesta rukiista.

Vielä kymmenen vuotta sitten elintarviketeollisuuden käyttämästä, noin 100 miljoonasta ruiskilosta, puolet tuotiin ulkomailta. Viime vuosikymmenen aikana koko ruisketju on sitoutunut kotimaisen rukiin käyttöön, jonka ansioista rukiin viljely on lisääntynyt Suomessa. Nykyisin olemme omavaraisia rukiin osalta. Kun rukiin tuonti vielä vuonna 2012 oli yli 50 miljoona kiloa, oli se vuonna 2019 enää alle kymmenesosa tästä.

Ruisleipäbuumi jatkuu - muillakin valmistajilla uutuuksia

Fazerin teettämän, talvella 2021 valmistuneen leipätutkimuksen mukaan erilaiset ruisleivät koetaan kiinnostavimmiksi leipätuotteiksi Suomessa.

Tavallisen rukiisen palaleivän lisäksi erityisesti ohuet leipätuotteet kiinnostavat kuluttajia kovasti. Ohuita leipiä ostetaan usein herkutteluun, mutta myös niiden pienemmän koon vuoksi.

Ohuen leipätyypin lisäksi myös erilaiset mukaan otettavat välipalat ja napostelutuotteet ovat kasvava trendi Suomessa.

– Uusin ruisleipäinnovaatiomme on puuroon leivottu ruispuikula. Leipätaikinan pohjana on haudutettu puuro, jonka ansiosta leipä on erityisen pehmeä. Povaamme tästä erityisesti lapsiperheiden hittituotetta, Fazer Leipomot Oy:n markkinointi- ja portfoliojohtaja Noora Pöyhönen totesi talvella 2021.

Videolla: Tee lämpimiä voileipiä kotona

1:00

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja