Kuusi yleistä, mutta vaarallista ruoanlaittotapaa – näistä kannattaa luopua välittömästi!

ruoanlaitto leikkuulauta
Shutterstock

Ruoanlaitto ei ole vaikeaa ja stressaavaa, kunhan tietää mitä tekee. Jotta arkiset kokkailusi sujuisivat kuin vettä vain, kannattaa seuraaviin ruoanlaittotapoihin kiinnittää huomiota.

Seuraavat virheet välttämällä ruokasi valmistuu keittiössä turvallisesti ilman ikiäviä palovammoja ja vatsanväänteitä. 

Virhe 1: Käytät veistä väärin

Niin vihannesten kuin lihankin leikkaaminen edellyttää tarkkaa ja huolellista veitsen käyttöä.

Ensimmäinen askel turvalliseen veitsen käyttöön on valita työskentelyyn mahdollisimman terävä veitsi. Terävä veitsi pureutuu leikattavaan pintaan tylsää paremmin, ja estää näin ollen terää päätymästä sormillesi.

Suojellaksesi sormenpäitäsi terävältä veitseltä, ruoanlaittajan kannattaa kääntää vapaana olevan käden sormet kämmenen alle niin, että sormet muodostavat kupin.

Myös siihen, kuinka veistä oikein pidellään oikein, kannattaa kiinnittää huomiota. Veistä kannattaa pitää kädessä niin, että etusormi ja peukalo ovat veitsenterän kohtaamispaikassa, jolloin leikkaaminen helpottuu huomattavasti.

Virhe 2: Käytät vääriä vaatteita

Vaikka et omistaisikaan kokin univormua, aivan kaikki arkiset vaatteet eivät sovellu käytettäväksi keittiössä.

Ensinnäkin ruokaa ei kannata kypsentää paljain jaloin, sillä liedeltä saattaa roiskua jaloillesi kuumaa nestettä tai leikkuulaudalta pudota teräviä esineitä. Myös liian pitkät tai leveät hihat kannattaa jättää pois keittiöstä, sillä ne saattavat syttyä helposti tuleen.

Pitkät hiukset omaavan kannattaa myös pitää hiukset sidottuina paitsi hygienian, myös paloturvallisuuden vuoksi.

Virhe 3: Käytät keittiöpyyhettä patalapun sijaan

Vaikka moni käyttää ruoan poisottamiseen uunista keittiöpyyhettä, tämä ei missään nimessä kannata, sillä keittiöpyyhe on varsinainen riskitekijä. Jos pyyhe on aavistuksen kostea tai märkä, saatat polttaa sillä helposti itsesi.

Käytä siis kuumien astioiden siirtelyyn aina siihen tarkoitettua välinettä, eli pannulappua tai patakinnasta.

Virhe 4. Sulatat lihan väärin

Jos aiot käyttää ruoanvalmistukseen pakastettua lihaa, sulattamiseen kannattaa todella kiinnittää huomiota. Jotta bakteerit eivät pääsisi valtaamaan lihaasi, sen sulattaminen pesualtaassa kannattaa unohtaa saman tien.

Turvallisin tapa sulattaa liha hitaasti jääkaapissa. Ruokaviraston mukaan pakastetun lihan sulatuksen tulee tapahtua kylmässä, enintään +4 ° C:n lämpötilassa.

Virhe 5. Et vaihda tiskirättiä tarpeeksi usein uuteen

Kuinka usein vaihdat tiskirättisi uuteen? Todennäköisesti et tarpeeksi usein päästäksesi eroon lämpimässä ja kosteassa viihtyvistä bakteereista. Jos haluat pitää keittiösi mahdollisimman bakteerivapaana paikkana, samalla tiskirätillä ei kannata puhdistaa sekä pesuallasta että pyyhkiä leikkuulautaa.

Ota siis tavaksi vaihtaa tiskirätti uuteen joka viikko ja pyyhkiä leikkuulauta mieluummin talouspaperilla tai omalla rätillään.

Virhe 6: Käsittelet lasisia uunivuokia väärin

Uuninkestävät lasivuoat kestävät sekä kylmiä että kuumia lämpötiloja, mutta niitäkään ei voi käsitellä ihan miten sattuu. Jos nostat kuuman uunivuoan suoraan uunista esimerkiksi kylmän pesualtaan päälle, nopea lämpötilamuutos saattaa rikkoa astian. Turvallisinta on siis aina nostaa kuuma lasiastia pannunalusen tai muun siihen tarkoitetun alusen päälle.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat