Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuusi yleistä, mutta vaarallista ruoanlaittotapaa – näistä kannattaa luopua välittömästi!

Shutterstock
Julkaistu 02.04.2019 16:57

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Ruoanlaitto ei ole vaikeaa ja stressaavaa, kunhan tietää mitä tekee. Jotta arkiset kokkailusi sujuisivat kuin vettä vain, kannattaa seuraaviin ruoanlaittotapoihin kiinnittää huomiota.

Seuraavat virheet välttämällä ruokasi valmistuu keittiössä turvallisesti ilman ikiäviä palovammoja ja vatsanväänteitä. 

Virhe 1: Käytät veistä väärin

Niin vihannesten kuin lihankin leikkaaminen edellyttää tarkkaa ja huolellista veitsen käyttöä.

Ensimmäinen askel turvalliseen veitsen käyttöön on valita työskentelyyn mahdollisimman terävä veitsi. Terävä veitsi pureutuu leikattavaan pintaan tylsää paremmin, ja estää näin ollen terää päätymästä sormillesi.

Suojellaksesi sormenpäitäsi terävältä veitseltä, ruoanlaittajan kannattaa kääntää vapaana olevan käden sormet kämmenen alle niin, että sormet muodostavat kupin.

veitsi, leikkuulauta
Veisten säännöllinen teroitus kannattaa.Shutterstock

Myös siihen, kuinka veistä oikein pidellään oikein, kannattaa kiinnittää huomiota. Veistä kannattaa pitää kädessä niin, että etusormi ja peukalo ovat veitsenterän kohtaamispaikassa, jolloin leikkaaminen helpottuu huomattavasti.

Virhe 2: Käytät vääriä vaatteita

Vaikka et omistaisikaan kokin univormua, aivan kaikki arkiset vaatteet eivät sovellu käytettäväksi keittiössä.

Ensinnäkin ruokaa ei kannata kypsentää paljain jaloin, sillä liedeltä saattaa roiskua jaloillesi kuumaa nestettä tai leikkuulaudalta pudota teräviä esineitä. Myös liian pitkät tai leveät hihat kannattaa jättää pois keittiöstä, sillä ne saattavat syttyä helposti tuleen.

Pitkät hiukset omaavan kannattaa myös pitää hiukset sidottuina paitsi hygienian, myös paloturvallisuuden vuoksi.

Virhe 3: Käytät keittiöpyyhettä patalapun sijaan

Vaikka moni käyttää ruoan poisottamiseen uunista keittiöpyyhettä, tämä ei missään nimessä kannata, sillä keittiöpyyhe on varsinainen riskitekijä. Jos pyyhe on aavistuksen kostea tai märkä, saatat polttaa sillä helposti itsesi.

shutterstock_774606373Märkä keittiöpyyhe ei sovellu uunikintaaksi.Shutterstock

Käytä siis kuumien astioiden siirtelyyn aina siihen tarkoitettua välinettä, eli pannulappua tai patakinnasta.

Virhe 4. Sulatat lihan väärin

Jos aiot käyttää ruoanvalmistukseen pakastettua lihaa, sulattamiseen kannattaa todella kiinnittää huomiota. Jotta bakteerit eivät pääsisi valtaamaan lihaasi, sen sulattaminen pesualtaassa kannattaa unohtaa saman tien.

Turvallisin tapa sulattaa liha hitaasti jääkaapissa. Ruokaviraston mukaan pakastetun lihan sulatuksen tulee tapahtua kylmässä, enintään +4 ° C:n lämpötilassa.

Virhe 5. Et vaihda tiskirättiä tarpeeksi usein uuteen

Kuinka usein vaihdat tiskirättisi uuteen? Todennäköisesti et tarpeeksi usein päästäksesi eroon lämpimässä ja kosteassa viihtyvistä bakteereista. Jos haluat pitää keittiösi mahdollisimman bakteerivapaana paikkana, samalla tiskirätillä ei kannata puhdistaa sekä pesuallasta että pyyhkiä leikkuulautaa.

Ota siis tavaksi vaihtaa tiskirätti uuteen joka viikko ja pyyhkiä leikkuulauta mieluummin talouspaperilla tai omalla rätillään.

LUE MYÖS: Saksalaistutkimus paljastaa: Keittiösieni on kodin likaisin esine – edes keittäminen ei poista taudinaiheuttajia

Virhe 6: Käsittelet lasisia uunivuokia väärin

Uuninkestävät lasivuoat kestävät sekä kylmiä että kuumia lämpötiloja, mutta niitäkään ei voi käsitellä ihan miten sattuu. Jos nostat kuuman uunivuoan suoraan uunista esimerkiksi kylmän pesualtaan päälle, nopea lämpötilamuutos saattaa rikkoa astian. Turvallisinta on siis aina nostaa kuuma lasiastia pannunalusen tai muun siihen tarkoitetun alusen päälle.

Lähteet: MittKök, Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Vaihda nämä keittiövälineet mahdollisimman pian uusiin: "Voivat olla terveysriski"Nämä keittiövälineet kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian: "Voivat olla terveysriski"Älä koskaan tee näin, kun lämmität ruokaa mikrossa!Viisi ruoanlaittotapaa, jotka pilaavat ruokasi huomaamatta – näistä kannattaa luopua välittömästi!Tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?6 tyypillistä siivousmokaa: Kiinnitä huomiota näihin seikkoihin keittiössäsi!
RuoanlaittoRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 21.9.17:33
    Ruoka

    Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa