Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vaihda nämä keittiövälineet mahdollisimman pian uusiin: "Voivat olla terveysriski"

Laita vaihtoon lopullisesti tylsynyt keittiöveitsi tai naarmuuntunut leikkuulauta.
Laita vaihtoon lopullisesti tylsynyt keittiöveitsi tai naarmuuntunut leikkuulauta.Shutterstock
Julkaistu 22.04.2022 10:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

The Kitchn -ruokasivustolla listataan keittiövälineitä, joiden kuntoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Risat tai nuhjuuntuneet välineet kannattaa vaihtaa uusiin. 

Hyvät työvälineet ovat avain onnistuneeseen kotikokkailuun. Omista keittiövälineistä kannattaa siis pitää hyvää huolta. Tietyt välineet saattavat kuitenkin ajan saatossa ja käytössä mennä niin huonoon kuntoon, että niitä ei kannattaisi enää käyttää. Ruokasivusto The Kitchn listasi keittiövälineitä, jotka kannattaisi pistää heti vaihtoon.

Lue myös: Käytätkö puista leikkuulautaa? Muista tämä: "Pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa"

Tylsät veitset, raastimet ja kuorimavälineet

Liian tylsät veitset tekevät pilkkomisesta vaikeaa ja pahimmillaan jopa vaarallista. On todennäköisempää, että satutat itsesi liian tylsällä kuin liian terävällä veitsellä. Veitsiä voi toki aina teroittaa! Poisheittäminen ei tietenkään kannata, jos teroittaminen on mahdollista. Varmista kuitenkin, että teroitat veitsen oikein, jotta siitä tulee varmasti terävämpi.

Raastimia ja kuorimavälineitä ei sen sijaan useinkaan pysty teroittamaan tai niiden osia vaihtamaan. Jos ne tylsistyvät, hanki uudet.

Pannut, joista on lähtenyt pinnoitetta

Jos paistinpannun pinta on selvästi kuoriutunut, ei kannata ottaa ylimääräisiä riskejä

–  Risat pannut voivat olla terveysriski! Kukaan ei halua pannunpalasia munakkaaseensa, tai vaihtoehtoisesti syödä pannusta irtoavia myrkkyjä, The Kitchn -sivuston ruokatoimittaja Kara Nesvig muistuttaa.

Jos pannusi on jo parhaat päivänsä nähnyt ja sen pintaan tarttuu ruoat paistaessa, on aika hankkia uusi.

Epämuodostuneet uunipellit

Joskus uunipellit vääntyilevät kuumuuden tai kosteuden vuoksi. Jos esimerkiksi otat kuuman pellin uunista ja laitat sen saman tien ulos pakkaseen, voi pelti vääntyä. Jos pellit muuttuvat liian epämuodostuneiksi, ja niistä valuu esimerkiksi rasvaa uuniin palovaaran muodostaen, kannattaa pellit korvata uusilla. 

Runsaasti naarmuuntuneet leikkuulaudat

Löytyykö sinunkin keittiökaapistasi leikkuulauta, joka näyttää viiltojälkiensä puolesta jo melkoiselta taideteokselta? Jos naarmuja on leikkuulaudassa paljon, ja etenkin jos ne ovat syviä, voi niihin helposti kerääntyä bakteereita. Jos leikkaat vihannekset ja lihat samalla leikkuulaudalla, olisi erityisesti hyvä harkita tässä vaiheessa laudan uusimista. Hanki saman tien oma leikkuulauta lihalle ja oma muille elintarvikkeille. 

Ikivanhat muoviset säilytysrasiat

Jos kaappisi pursuaa muovirasioita, on ehkä aika tehdä inventaariota. Hankkiudu eroon rasioista, joille ei löydy kansia tai jotka ovat naarmuuntuneita, tahraisia tai pahalta tuoksuvia. Ne voivat kerätä itseensä bakteereita. Muista kierrättää rasiat oikein, kun hankkiudut niistä eroon.

Lue myös: Teetkö lihapullat näin? Kari Aihinen paljastaa parhaan tavan: "Ei koskaan paisteta uunissa!"

Videolla: Missä järjestyksessä keittiövälineiden kuuluu olla laatikossa?

1:13Haarukat, lusikat ja veitset: missä järjestyksessä ruokailuvälineiden kuuluu olla?Missä järjestyksessä sinun laatikossasi ovat haarukat, lusikat ja veitset?

Lähde: The Kitchn

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran syyskuussa 2021.

Lisää aiheesta:

Nämä kokkikoulussa opetettavat asiat jokaisen kotikokin pitäisi tietää: "Tulevat usein tarpeeseen"Käytätkö puista leikkuulautaa? Muista tämä: "Pahin virhe, jonka voit tehdä sen kanssa"Olethan muistanut kurkata keittiökaappiisi? Nämä ruoat kannattaa hävittää hetiNämä keittiövälineet kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian: "Voivat olla terveysriski"Kuusi yleistä, mutta vaarallista ruoanlaittotapaa – näistä kannattaa luopua välittömästi! Järjestä jääkaappisi oikein – älä sorru yleisiin virheisiin
KeittiöRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Keittiö
  • 5.8.06:32
    Koti

    Nämä vahingot keittiössä ovat tuttuja vakuutusyhtiölle – "Melkein kategorinen virhe keittiösuunnittelussa"

  • 3.8.12:33
    Vinkit

    Likainen siivilä voi pilata ruokasi maun – tiskaa se näin

  • 30.7.06:31
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonissa piilee yllättävä vaara: "Joka vuosi näitä tulee vastaan"

  • 28.7.20:08
    Kierrätys

    Hajoaako biojätepussi jo matkalla jäteastialle? Toimi näin

  • 6.7.12:31
    Siivous

    Löytyykö mökkikaapista harmaantunut lasi? Sameuden syynä on lasihome