Nämä keittiövälineet kannattaa vaihtaa uusiin mahdollisimman pian: "Voivat olla terveysriski"

Haarukat, lusikat ja veitset: missä järjestyksessä ruokailuvälineiden kuuluu olla? 1:13 Haarukat, lusikat ja veitset: missä järjestyksessä ruokailuvälineiden kuuluu olla?

The Kitchn -ruokasivustolla listataan keittiövälineitä, joiden kuntoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Risat tai nuhjuuntuneet välineet kannattaa vaihtaa uusiin. 

Videolla: Missä järjestyksessä keittiövälineiden kuuluu olla laatikossa?

Hyvät työvälineet ovat avain onnistuneeseen kotikokkailuun. Omista keittiövälineistä kannattaa siis pitää hyvää huolta. Tietyt välineet saattavat kuitenkin ajan saatossa ja käytössä mennä niin huonoon kuntoon, että niitä ei kannattaisi enää käyttää. Ruokasivusto The Kitchn listasi keittiövälineitä, jotka kannattaisi pistää heti vaihtoon.

Tylsät veitset, raastimet ja kuorimavälineet

Liian tylsät veitset tekevät pilkkomisesta vaikeaa ja pahimmillaan jopa vaarallista. On todennäköisempää, että satutat itsesi liian tylsällä kuin liian terävällä veitsellä. Veitsiä voi toki aina teroittaa! Poisheittäminen ei tietenkään kannata, jos teroittaminen on mahdollista. Varmista kuitenkin, että teroitat veitsen oikein, jotta siitä tulee varmasti terävämpi. Raastimia ja kuorimavälineitä ei sen sijaan useinkaan pysty teroittamaan tai niiden osia vaihtamaan. Jos ne tylsistyvät, hanki uudet.

Pannut, joista on lähtenyt pinnoitetta

Jos paistinpannun pinta on selvästi kuoriutunut, ei kannata ottaa ylimääräisiä riskejä

–  Risat pannut voivat olla terveysriski! Kukaan ei halua pannunpalasia munakkaaseensa, tai vaihtoehtoisesti syödä pannusta irtoavia myrkkyjä, The Kitchn -sivuston ruokatoimittaja Kara Nesvig muistuttaa.

Jos pannusi on jo parhaat päivänsä nähnyt ja sen pintaan tarttuu ruoat paistaessa, on aika hankkia uusi.

Epämuodostuneet uunipellit

Joskus uunipellit vääntyilevät kuumuuden tai kosteuden vuoksi. Jos esimerkiksi otat kuuman pellin uunista ja laitat sen saman tien ulos pakkaseen, voi pelti vääntyä. Jos pellit muuttuvat liian epämuodostuneiksi, ja niistä valuu esimerkiksi rasvaa uuniin palovaaran muodostaen, kannattaa pellit korvata uusilla. 

Runsaasti naarmuuntuneet leikkuulaudat

Löytyykö sinunkin keittiökaapistasi leikkuulauta, joka näyttää viiltojälkiensä puolesta jo melkoiselta taideteokselta? Jos naarmuja on leikkuulaudassa paljon, ja etenkin jos ne ovat syviä, voi niihin helposti kerääntyä bakteereita. Jos leikkaat vihannekset ja lihat samalla leikkuulaudalla, olisi erityisesti hyvä harkita tässä vaiheessa laudan uusimista. Hanki saman tien oma leikkuulauta lihalle ja oma muille elintarvikkeille. 

Ikivanhat muoviset säilytysrasiat

Jos kaappisi pursuaa muovirasioita, on ehkä aika tehdä inventaariota. Hankkiudu eroon rasioista, joille ei löydy kansia tai jotka ovat naarmuuntuneita, tahraisia tai pahalta tuoksuvia. Ne voivat kerätä itseensä bakteereita. Muista kierrättää rasiat oikein, kun hankkiudut niistä eroon.

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.