Kumpaan jengiin sinä kuulut? Suosikkimausteet Aromat ja Herbamare muistetaan jo lapsuudesta – tätä et ehkä tiennyt niistä

herbamare aromat
MTV

Moni muistaa Aromatin ja Herbamaren lapsuudestaan. Ovatko nämä vuosikymmeniä vanhat pöytämausteet sinullekin tuttuja?

Muistatko sinä vielä Aromat-aromisuolan tai Herbamare-yrttisuolan? Nämä pöytämausteet ovat toki tänäkin päivänä tuttu näky kauppojen hyllyiltä, mutta monille ne edustavat erityisesti menneitä vuosikymmeniä tai esimerkiksi mökkeilyä. Tullessaan markkinoille nämä tuotteet edustivat uudenlaista maustamista ja niitä ripoteltiinkin hövelisti ihan kaikkeen. Ehkä muistat lapsuudestasi tomaattivoileivän, joka viimeisteltiin hyppysellisellä aromi- tai yrttisuolaa? Vai ripottelitko jompaa kumpaa esimerkiksi keitetyn kananmunan päälle?

 Kumpaan jengiin kuuluit: Aromat- vai Herbamare-faneihin?

Aromat oli "uusi hienostunut mauste"

– Etkö syö tänään kouluruokaa?

– En, otan näkkileipää ja aromisuolaa.

Tältä saattoi kuulostaa keskustelu 1990-luvun viimeisellä vuosikymmenellä. Knorrin Aromat-brändin omistavan Unileverin mukaan Aromat-aromisuolan käyttö oli tuolloin yhtä yleistä kuin suolan ja pippurin. Aromisuola oli yleismauste, jolla maustettiin aivan kaikkea aina voileivästä makaroniin. Käyttötarkoituksia oli ja on edellen lukemattomia.  

Knorr perustetiin vuonna 1838 Saksassa. Yhtiö aloitti toimintansa kahvinpaahtobisneksessä, mutta siirtyi lopulta valmistamaan jauhepohjaisia keittoja.

Vuosien aikana esiteltiin useita innovatiivisia tuotteita, kuten liemikuutiot ja jauheesta valmistettavat kastikkeet. Aromat-aromisuola lanseerattiin vuonna 1953. Ruotsiin se rantautui vuonna 1964, mutta alkoi tuottaa voittoa vasta vuonna 1971. Knorr saapui Suomeen vuonna 1968 ja vuodesta 2000 lähtien Knorr tuotemerkki on ollut Unileverin omistuksessa.

Aromatia markinnoitiin aluksi aivan uudenlaisena mausteena, uudenlaiseen ruoanlaittoon. Mainoksissa kerrottiin aromisuolan korostavan ruoan makua ja tekevän siitä hienostuneempaa. Sen sanottiin sopivan sekä vaaleisiin että ruskeisiin kastikkeisiin, sillä aromisuola ei värjännyt. 1960-luvun mainoksissa korostettiin, että mausteen käyttö ei ole vaikeaa ja se on yhtä täydellinen arki-illallisella kuin juhla-ateriallakin.

Nykypäivänä Aromatia käytetään täällä päin maailman pöytämausteena, mutta esimerkiksi Etelä-Afrikassa se on erittäin suosittu ”markkinaruokamauste”. Aromat ja piri piri ovat suosituimmat perunamausteet eteläafrikkalaisilla markkinoilla.

Aromatin pääraaka-aineet ovat suola ja makua vahvistava natriumglutamaatti, joka jakaa edelleen vahvasti mielipiteitä.

Herbamaressa yhdistetään suola luomuyrtteihin

Herbamare on Aromatin tapaan vuosikymmeniä vanha yleismauste ja sille löytyy oma kannattajakuntansa. Herbamare eroaa Aromat-aromisuolasta sitten, että se on luomuyrttisuola, eikä sisällä lainkaan lisäaineita. Tuotteen valmistukseen käytetään merisuolan lisäksi 12 erilaista luomuyrttiä. Herbamare sisältää merisuolaa 94 prosenttia ja sen lisäksi selleriä, purjoa, krassia, sipulia, ruohosipulia, persiljaa, liperiä, valkosipulia, basilikaa, meiramia, rosmariinia, timjamia ja merilevää.

Tuotetta valmistaa A. Vogel Oy. Sveitsiläinen Alfred Vogel perusti A. Vogel Oy:n Suomeen vuonna 1977 ollessaan 75-vuotias. Hän oli suuri Suomen ystävä ja halusi nimeään kantavan yrityksen tänne; tuotteet olivat kyllä rantautuneet Suomeen jo 1960-luvun puolivälissä. A. Vogel Oy:n omistaa sveitsiläinen Bioforce AG, jonka Vogel perusti vuonna 1963.

Alfred Vogel halusi aikoinaan yhdistää yrttien ja kasvisten hyvää tekevät vaikutukset ihmisen jokapäiväiseen elämään ja kehitteli sen vuoksi Herbamare-yrttimausteen. Herbamaren merisuola kerätään perinteisellä menetelmällä Etelä-Ranskasta Camarguen alueelta. Merisuola puhdistetaan vedellä, eikä sitä valkaista tai muuten käsitellä kemiallisesti. Tämän jälkeen yrtit yhdistetään korjuutuoreina merisuolaan ja kuivataan hellävaraisesti. Herbamaressa on myös luonnollista jodia sisältävää merilevää. Vogel piti tärkeänä, että suolaan lisätään juuri kelp-merilevää jodinlähteeksi, sillä se edistää kilpirauhasen toimintaa.

***

Mitä tapahtuu, kun suomalaisesta kaupasta ostettuja mansikoita liottaa puoli tuntia suolavedessä? 2:00

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat