Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Aliarvostettu tuote, joka parantaa lähes minkä tahansa ruoan makua – ruokavaikuttaja ennustaa unohdetun raaka-aineen paluuta

0:43Muistatko vielä reseptikortit?
Julkaistu 21.05.2019 07:15

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Ruoka-alan ammattilainen toivoo, että monipuolinen etikka tekisi pian paluun ihmisten keittiöihin. 

​​​​​​​VIDEO: Muistatko vielä nostalgiset reseptikortit? 

Vanhoihin keittokirjoihin perehtyneen ruokakirjailija Angela Cluttonin mukaan 1700- ja 1800-lukujen keittokirjoissa käytettiin runsaasti etikkaa, mutta 1900-luvulle tultaessa tämä ainesosa katosi resepteistä vähitellen.

Syy tähän löytyy Cluttonin mukaan ruoantuotannon kehittymisestä: etikasta tuli yksi pullo muiden ruokakaupan tuotteiden joukkoon. Etikka on kuitenkin tuote, joka ansaitsisi asiantuntijan mukaan enemmän kunnioitusta, sillä etikalla on sekä makuja tasapainottava että korostava vaikutus.

LUE MYÖS: Aliarvostettu juures tekemässä paluun! Näitä raaka-aineita nähdään suomalaisten lautasilla vuonna 2019

– Et ajattele ruoanlaittoa ilman suolaa, eikä sinun pitäisi ajatella ruoanlaittoa ilman viinietikkaa, ruokakirjailija Clutton toteaa.

Eikä etikkaa tulisi käyttää ainoastaan suolaisten ruokien valmistukseen.


– En voisi edes kuvitella valmistavani paahdettuja hedelmiä ilman sitä, Clutton toteaa ja lisää käyttävänsä laventelin makuista etikkaa kakun kostuttamiseen.

Punaviinietikka hyvä tuote aloittelijalle

Erilaisia etikoita löytyy kaupoista kymmenittäin, ja jokaisella niistä on omat erityispiirteensä. Esimerkiksi samppanjaviinietikka on maultaan sitruksinen, kukkainen ja hunajainen, kun taas ohramallasetikka on hapokas ja maultaan savuinen.

Jos erilaiset etikat saavat pään pyörryksiin, Cluttonin mukaan monipuolinen punaviinietikka on hyvä tuote lähteä liikkeelle.

lohi uunilohi lohifilee kalaSuihkaus punaviinietikkaa lohen päälle tekee ihmeitä.Shutterstock

– Jos teen jotain todella yksinkertaista, kuten lohta, taimenta tai salaattia, suihkutan punaviinietikkaa päälle antamaan ruoalle viimeisen silauksen, Clutton kertoo.

Sinun ei tarvitse kasata kaappeihisi kymmenittäin erilaisia etikoita, mutta Clutton tietää omasta kokemuksestaan, että kerran kun alkuun on päässyt, voi olla hyvin vaikea lopettaa. Clutton itse omistaa yhteensä 75 erilaista etikkaa.

Lähde: Independent

Lisää aiheesta:

Moni kotikokki töpeksii suolan käytössä – vältä yleiset mokatKokki paljastaa totuuden yleisistä ruoanlaittouskomuksista: "Opin minuuteissa enemmän kokkauksesta kuin koko elämäni aikana"Henri Alén paljastaa, miksi kasvikset maistuvat ravintolassa niin hyvältä – yksi kikka sen tekee: "Uskomattoman hyviä!"Lisäätkö sinäkin ketsuppia pastan päälle? Asiantuntijalta täystyrmäys suosikkimausteelle: "Ehdoton ei"Kokit paljastavat, mitä raaka-aineita he eivät suostu käyttämään – mukana monelle tuttuja tuotteitaKahvia ja porkkanoita, teetä ja tomaatteja – yllättävät makuparit, joiden et koskaan uskonut toimivan
RuoanlaittoRuokaEtikkaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • Eilen17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"