Mausteseos, joka kannattaisi löytyä sinunkin maustekaapistasi

Miten ruokaan saa makua ilman suolaa? 5:14 Miten ruokaan saa makua ilman suolaa?
KATSO MYÖS: Miten ruokiin saa makua ilman suolaa? Kokki Teresa Välimäen vinkit maustamiseen.

Tunnetko jo za'atar-mausteseoksen? 

Erilaiset mausteseokset ovat suomalaisille tuttuja, sillä ruoanlaittajat arvostavat maustamisen helppoutta. Meira kertoi vuonna 2022 suomalaisten suosikkimausteseoksista:

– Myydyimmät maustetuotteet ovat jauhelihamauste ja grillausmauste, mikä kertoo toisaalta mausteseosten helppoudesta, mutta myös jauhelihan suosiosta raaka-aineena, Meiran mausteiden tuoteryhmäpäällikkö Juha Wathén paljasti tiedotteessa.

Suomalaiset rakastavat myös currya. Curry on keittiöissämme jo niin vakiintunut, että moni kuvittelee sen olevan mauste mausteseoksen sijaan. 

Omaa maustepalettiaan kannattaa joskus myös laajentaa ja kokeilla rohkeasti uusia mausteseoksia. Yksi ehdottomasti kokeilemisen arvoisista mausteseoksista on Lähi-idästä tuleva za'atar.

Mitä on za'atar?

Za'atar on aromaattinen, yrttinen ja makumaailmaltaan hieman pähkinäinenkin mausteseos. Mausteseoksen aineosat vaihtelevat aina hieman, eikä ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa za'atar-reseptiä. 

Itse tehty za'atar:

1 rkl kuivattua timjamia
1 rkl juustokuminan siemeniä 
1 rkl korianterin siemeniä
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 rkl sumakkimaustetta
½ tl suolaa
(ripaus chilihiutaleita)

Jauha morttelissa mausteseokseksi.

Ohje: Feasting at home

Useimmiten mausteseoksessa käytetään kuitenkin ainakin timjamia, oreganoa ja seesaminsiemeniä. Mukana voi olla myös esimerkiksi juustokuminan ja korianterin siemeniä.

Monen kulinaristin mielestä za'atarin ehdoton raaka-aine on myös sumakkimauste eli sumac. Kyseessä on sitruksinen ja hedelmäinen mauste.

Mistä za'ataria saa, ja miten sitä käytetään?

Za'atar-mausteseosta voi valmistaa itse, mutta nykyään sitä löytää myös valmiina mausteseoksena kaupoista eri valmistajilta. Suosittelemme piipahtamaan erityisesti etnisissä kaupoissa, joista mausteseosta on helppo löytää huokeaan hintaan.

Suomalaisvalmistaja Mauste-Sallisen mukaan za'ataria käytetään Lähi-idässä esimerkiksi leivän päällä tai sitä ripotellaan oliiviöljyn, jogurtin tai hummuksen pinnalle dipattavaksi. 

Za'atarilla voi maustaa myös kasviksia, lihaa, kalaa ja kanaa. 

Grillikauden ykkönen

Suositussa Bella Table -ruokablogissa suositellaan za'atarin käyttöä erityisesti grillikaudella.

– Za'tar on mieletön kuiva mausteseos, jota kannattaa aina pitää kaapissa. Sekoita mauste oliiviöljyyn ja hiero kasvisten tai grillatun flatbreadin pintaan. 

Blogissa suositellaan myös hakemaan kokonaisia mausteita etnisistä kaupoista, jos haluaa valmistaa za’ataria itse. 

– Voit valmistaa za’atarin myös jauhetuista mausteista, mutta kokonaisten mausteiden paahtaminen ja morttelissa jauhaminen muuttaa kaiken.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!