Kaikkien aikojen paras kesäkeitto – Satu paljastaa salaisen ainesosan: "Murustan sitä nykyisin joukkoon kokonaisen paketillisen"

KERTAKÄYTTÖ Kesäkeitto Satu Koivisto
Satu Koivisto

Kesäkeitto on yksi niistä ruoista, joka herättää taatusti tunteita suuntaan jos toiseenkin. Vaikka et aiemmin olisikaan välittänyt ruokalajista, nyt on aika antaa kesäkeitolle mahdollisuus. Ruokakirjoittaja Satu Koivisto kertoo, miten kokkaat elämäsi parasta kesäkeittoa.

Ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivisto julkaisi blogissaan perinteisen kesäkeiton reseptin ja paljasti samalla oma tärppinsä mielipiteitä jakavaan kesäherkkuun.

– Kesäkeitto on harvinaisen väärinymmärretty ruokaparka. Harva ruokalaji taitaa jakaa mielipiteitä yhtä voimakkaasti! Jos kuulut kesäkeittoskeptikoihin, anna tälle reseptille mahdollisuus. Tuoreista kasviksista taiten tehty soppa on taivaallista ja sopii moneen tilanteeseen, Satu kirjoittaa.

Kesäkeiton valmistaminen lähtee tietysti siitä, että soppaan valitaan sopivat uuden sadon raaka-aineet. 

– Tarvitset kiinteitä pienehköjä varhaisperunoita, herneenpalkoja, pienen kukkakaalin, naattiporkkanoita, kesäsipulia ja retiisejä. Kyllä, kesäkeittooni tulee myös ehdottomasti retiisiä, joka on hyvin herkullista myös kypsennettynä, Satu kirjoittaa.

Valmista hartaasti, viimeistele kermalla 

Perunoiksi Satu suosittelee uutta lajikesuosikkiaan, kiinteä Annabellea. Satu muistuttaa, että koska kesäkeitto tehdään kesävihanneksista, ne kypsyvät todella nopeasti. Niinpä kaikki ainekset kannattaa hienontaa tai paloitella valmiiksi ja ryhtyä keittopuuhiin vasta sitten. Myös kypsennysjärjestyksellä on merkitystä. Ruokakirjoittaja kertoo tekevänsä harvoja ruokia yhtä hartaasti. 

– Ensin kuullotan sipulin valkoisia osia ja porkkanoita hetken voissa kattilassa. Sitten lisään veden, kuumennan kiehuvaksi ja lisään perunat. Viiden minuutin jälkeen lisään kukkakaalit ja retiisit ja keitän ne napakan kypsiksi. Aivan lopuksi keittoon pääsevät herneet.

Monet keittävät kesäkeitossaan kasviksia maidossa, mutta se ei välttämättä ole paras tapa. Satu suosittelee kokeilemaan kasvisten keittämistä vedessä ja lisäämään keittoon lopuksi kermaa. Vesi-kermayhdistelmällä saa parhaan, täyteläisen raikkaan lopputuloksen.

Sadun salainen ainesosa

Sadun kesäkeitossa on myös yksi salainen ainesosa, joka sekin saattaa jakaa mielipiteitä: sinihomejuusto. Satu nappasi idean kuopiolaisesta Musta Lammas -ravintolasta muutama vuosi sitten. 

– Söimme siellä pitkän kaavan mukaan. Yksi ruokalajeista oli kesäkeitto, jonka liemeen oli lisätty Peltolan Blue -sinihomejuustoa. Taivaallista! Niinpä itsekin murustan sitä nykyisin joukkoon kokonaisen paketillisen.

Lopuksi Satu viimeistelee kesäkeittonsa vielä esimerkiksi lehtipersiljalla. Lue lisää Sadun blogista.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat