Löytyykö maustekaapistasi currya? Tätä et ehkä ole tajunnut suosikkituotteesta

Miten ruokaan saa makua ilman suolaa? 5:14 Miten ruokaan saa makua ilman suolaa?
Miten ruokiin saa makua ilman suolaa? Katso Teresa Välimäen haastattelu!

Kokki Teresa Välimäki nimeää kolme mausteseosta, joita itse suosittelee käyttämään ruoanlaitossa.

Kerroimme maanantaina MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla, kuinka paljon piilosuolaa tietyt elintarvikkeet voivat sisältää. Suomalaiset saavat ruokavaliostaan yhä liikaa suolaa, joten päivittäisten ruokien ja raaka-aineiden suolapitoisuuteen olisi hyvä kiinnittää huomiota.

Kokki Teresa Välimäki piipahti maanantaina Viiden jälkeen -ohjelmassa antamassa omia vinkkejään ruoan maustamiseen. 

– Suomalaiset ovat aika varovaisia maustajia. Olen ollut kauhean iloinen siitä, että keittokirjoista ja reseptiikasta on hävinnyt sellainen mittayksikkö kuin veitsenkärjellinen tai maustemitta. Mausteita voi käyttää reilusti.

Mausteseoksista kannattaa tarkistaa niiden mahdollinen suolapitoisuus. Seoksiin lisätään usein suolaa, koska se on halvin raaka-aine ja pudottaa tuotteen kokonaishintaa.

– Suola ja sokeri ovat arominvahventajia, eli ne nostavat muita makuja. Mutta ne eivät ole sillä lailla välttämättömyys ja sen määrän kanssa voi pelata, Välimäki toteaa. 

Kolme kokin suosittelemaa mausteseosta: Tiesitkö tätä currysta?

Millaisia mausteseoksia kokki sitten itse suosittelisi? Teresa Välimäki esitteli kolme omaa suosikkiaan.

Garam Masala

Garam Masala on intialainen mausteseos, jossa yhdistellään mausteita, kuten juustokuminaa, korianteria, kardemummaa, neilikkaa, kanelia ja mustapippuria.

– Se sopii esimerkiksi jauheliharuokiin ihan erinomaisen hyvin, sekä broilerin- että naudanjauhelihaan, mutta myös kasvisruokiin. 

Curry

Curry on alun perin intialainen mausteseos. Suomalaisten keittiössä curry on jo niin vakiintunut, että moni kuvittelee sen olevan mauste mausteseoksen sijaan. 

Currymausteseokseen käytetään tyypillisesti ainakin korianteria, kurkumaa ja juustokuminaa, mutta mukana voi olla myös neilikkaa, fenkolia, sarviapilaa, sinapinsiemeniä ja mustapippuria. 

– Ihan superihana mauste. Nämä ovat siinä mielessä hyviä mausteita, kun nämä ovat mausteseoksia. Näissä on heti jo useampaa maustetta valmiiksi. Kun opettelee käyttämään mausteseoksia, niin yhdestä purkista tulee jo useampaa maustetta. Curryhan on myös mausteseos, Teresa Välimäki muistuttaa.  

Ras El Hanout

Ras el hanout on marokkolainen mausteseos, joka sisältää yleensä esimerkiksi kardemummaa, neilikkaa, kanelia, muskottipähkinää, inkivääriä, kurkumaa ja korianteria.

– Yksi minun suosikeistani. Todella aromaattinen ja ihana. Nyt varsinkin, kun tulee kylmä, niin nämä ovat supermausteita käyttää erilaisiin keittoihin ja patoihin.

Katso myös video: Miksi suolaa ei kannata syödä liikaa?

Syövätkö suomalaiset liikaa suolaa? 5:18
Tällaisia ovat suolan haitat. Ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa Viiden jälkeen -ohjelman vieraana.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!