Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Löytyykö maustekaapistasi currya? Tätä et ehkä ole tajunnut suosikkituotteesta

5:14Miten ruokaan saa makua ilman suolaa?Miten ruokiin saa makua ilman suolaa? Katso Teresa Välimäen haastattelu!
Julkaistu 31.10.2023 09:11

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kokki Teresa Välimäki nimeää kolme mausteseosta, joita itse suosittelee käyttämään ruoanlaitossa.

Kerroimme maanantaina MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla, kuinka paljon piilosuolaa tietyt elintarvikkeet voivat sisältää. Suomalaiset saavat ruokavaliostaan yhä liikaa suolaa, joten päivittäisten ruokien ja raaka-aineiden suolapitoisuuteen olisi hyvä kiinnittää huomiota.

Lue myös: Meiran mausteseoksissa täsmälleen samat ainekset, toinen melkein tuplasti kalliimpi – mistä on kyse?

Kokki Teresa Välimäki piipahti maanantaina Viiden jälkeen -ohjelmassa antamassa omia vinkkejään ruoan maustamiseen. 

– Suomalaiset ovat aika varovaisia maustajia. Olen ollut kauhean iloinen siitä, että keittokirjoista ja reseptiikasta on hävinnyt sellainen mittayksikkö kuin veitsenkärjellinen tai maustemitta. Mausteita voi käyttää reilusti.

Mausteseoksista kannattaa tarkistaa niiden mahdollinen suolapitoisuus. Seoksiin lisätään usein suolaa, koska se on halvin raaka-aine ja pudottaa tuotteen kokonaishintaa.

– Suola ja sokeri ovat arominvahventajia, eli ne nostavat muita makuja. Mutta ne eivät ole sillä lailla välttämättömyys ja sen määrän kanssa voi pelata, Välimäki toteaa. 

Lue myös: Ostatko mausteseoksia kaupasta? Kannattaisi tarkistaa yksi seikka: "Oleellisin asia, mikäli haluaa välttyä ikäviltä yllätyksiltä"

Kolme kokin suosittelemaa mausteseosta: Tiesitkö tätä currysta?

MausteetErilaisilla mausteseoksilla ruokaan saa taatusti makua! Muista vain olla tarkkana niiden suolapitoisuuden kanssa.Shutterstock

Millaisia mausteseoksia kokki sitten itse suosittelisi? Teresa Välimäki esitteli kolme omaa suosikkiaan.

Garam Masala

Garam Masala on intialainen mausteseos, jossa yhdistellään mausteita, kuten juustokuminaa, korianteria, kardemummaa, neilikkaa, kanelia ja mustapippuria.

– Se sopii esimerkiksi jauheliharuokiin ihan erinomaisen hyvin, sekä broilerin- että naudanjauhelihaan, mutta myös kasvisruokiin. 

Curry

Curry on alun perin intialainen mausteseos. Suomalaisten keittiössä curry on jo niin vakiintunut, että moni kuvittelee sen olevan mauste mausteseoksen sijaan. 

Currymausteseokseen käytetään tyypillisesti ainakin korianteria, kurkumaa ja juustokuminaa, mutta mukana voi olla myös neilikkaa, fenkolia, sarviapilaa, sinapinsiemeniä ja mustapippuria. 

– Ihan superihana mauste. Nämä ovat siinä mielessä hyviä mausteita, kun nämä ovat mausteseoksia. Näissä on heti jo useampaa maustetta valmiiksi. Kun opettelee käyttämään mausteseoksia, niin yhdestä purkista tulee jo useampaa maustetta. Curryhan on myös mausteseos, Teresa Välimäki muistuttaa.  

Ras El Hanout

Ras el hanout on marokkolainen mausteseos, joka sisältää yleensä esimerkiksi kardemummaa, neilikkaa, kanelia, muskottipähkinää, inkivääriä, kurkumaa ja korianteria.

– Yksi minun suosikeistani. Todella aromaattinen ja ihana. Nyt varsinkin, kun tulee kylmä, niin nämä ovat supermausteita käyttää erilaisiin keittoihin ja patoihin.

Lue myös: Suosikkimuroissa jopa enemmän suolaa kuin suolapähkinöissä ja sipseissä – tarkkana näiden tuotteiden kohdalla!

Katso myös video: Miksi suolaa ei kannata syödä liikaa?

5:18Syövätkö suomalaiset liikaa suolaa?Tällaisia ovat suolan haitat. Ravitsemusasiantuntija Tuija Pusa Viiden jälkeen -ohjelman vieraana.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on kuminalla ja juustokuminalla?Älä sorru yleiseen thairuokavirheeseen: "Ei kannata lisätä ollenkaan"Ainesosat, jotka kuuluvat olennaisesti kreikkalaiseen keittiöön – "Useimpien reseptien perusta"Mausteseos, joka kannattaisi löytyä sinunkin maustekaapistasiAsiantuntija paljastaa joulun suosikkimausteet – varo härskiä väärennöstä!Moni kotikokki töpeksii suolan käytössä – vältä yleiset mokat
MausteetRuokaViiden jälkeenTeresa VälimäkiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Mausteet
  • 23.9.17:17
    Ruoka

    Tiesitkö tätä ketsuppikikkaa? Viimeisetkin tipat pullosta ulos

  • 27.6.07:46
    Ruoka

    Mitä on misotahna?

  • 7.6.09:43
    Ruoka

    Tätä soijakastiketta ei kannata syödä sushin kanssa

  • 6.6.17:31
    Ruoka

    Mitä eroa on kuminalla ja juustokuminalla?

  • 22.5.07:43
    Ruoka

    Käytätkö sinäkin suola- ja pippurimyllyä väärin?