Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä ikinä tee näin jauhelihalle! Emilyn jauhelihavinkki hirvittää kokkeja ja ruoka-asiantuntijoita: "Ehdoton ei"

1:25Näin paistat jauhelihasta täydellistä
Julkaistu 16.12.2020 09:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

TikTok-käyttäjä sai aikaan valtaisan väittelyn ladattuaan palveluun videon, jossa paljastaa oman jauhelihaniksinsä.

Videolla: Näin jauheliha kannattaa oikeasti paistaa.

Emily Harper jakoi TikTokissa jauhelihaniksivideon, josta muodostui viraalihitti. Kaikki eivät kuitenkaan ole aivan vakuuttuneita siitä, onko Emilyn niksi oikeasti hyvä.

Emily huuhtelee puolittain paistetun jauhelihan vedellä

Emily kertoo videolla kyseessä olevan keittiökikka, jonka hän oppi muutama vuosi sitten ravitsemuskurssilla.

Jos video ei näy, katso se täältä.

Videolla nähdään, kuinka Emily ottaa raa’an jauhelihan paketista, laittaa sen pannulle paistumaan ja rikkoo rakennetta lastan avulla samalla, kun jauheliha ruskistuu. 

– Kaikki tämä rasva on ällöttävää. Siispä hankkiudun siitä eroon, Emily kirjoittaa videonsa yhteydessä.

Sitten Emily kaataa pannulta rasvat pois lavuaariin. Lopuksi hän vielä kaataa jauhelihat siivilään, huuhtelee ne juoksevalla vedellä ja palauttaa sitten huuhdeltuna paistinpannulle. 

– Katsokaa, mikä ero! Emily kirjoittaa videolla, joka on kerännyt jo yli 4,7 miljoonaa katselukertaa.

"Ehdoton ei"

Emilyn video ei kuitenkaan kerännyt pelkkää positiivista palautetta. Twitterissä ”keittiökikka” tuomittiin yksiselitteisesti huonoksi. Monen mielestä jauhelihan huuhteleminen vedellä tekee siitä taatusti kuivaa ja mautonta.

Jos twiitti ei näy, katso se täältä.

– Hän todella sanoi, että "katsokaa, mikä ero", ikään kuin hän ei olisi juuri huuhdellut kaikkea makua pois lihasta viimeistä tippaa myöden, Twitterissä muun muassa todettiin. 

Aiheeseen otti kantaa jopa englantilainen Michelin-kokki Brad Carter. Hänen mielestään niksi on huono idea.

– Se tietysti huuhtelee maun pois. Tämä niksi on ehdoton ei minulle. En koskaan, en ikinä huuhtele lihaa, Carter tähdensi.

Kokki muistutti myös, että laadukas jauheliha pitää sisällään lihaa ja rasvaa. Mitä halvempaa jauheliha on, sitä enemmän siitä irtoaa usein vettä.

– Rasva on olennainen osa jauhelihaa, joten jättäisin sen jauhelihaan. 

Rasva tukkii viemärin ja bakteerit leviävät ympäri lavuaaria

Emilyn tekniikalla on myös muita huonoja puolia. Ensinnäkin jauhelihan rasvan kaataminen viemäriin on paha virhe. Kun kova rasva jäähtyy ja jähmettyy putkistossa, edessä saattaa olla putkitukos. Saman syyn vuoksi esimerkiksi joulukinkun rasvoja ei saa kaataa viemäriin.

Elintarvikeasiantuntijat myös muistuttavat Insiderille, että jauhelihan huuhteleminen levittää bakteereita ympäri lavuaaria ja keittiötasoa. 

– Älä tee sitä, älä pese jauhelihaa. Se ei ole välttämätöntä, eikä se auta millään tavalla. Lisäät vettä lihaan aivan turhaan, muistuttaa kansainvälisen elintarviketietoneuvoston säätiön elintarviketekniikan viestinnän johtaja Tamika Sims.

LUE MYÖS: Nyt tarkkana, jos sinulta löytyy jauhelihaa pakastimesta: Älä vaan tee tätä virhettä

Lisää aiheesta:

Vältä rasvakatastrofi jauhelihaa paistaessa – perheenäidiltä oivallus: "Paras kokkausniksi ikinä"Ruokatoimittaja testasi ja yllättyi: "Yksi ainesosa muuttaa täysin sen, miten paistan jatkossa jauhelihani"Työntekijä paljasti, miten pikaruokaketjun suosikkikastike todellisuudessa valmistetaan ja ihmiset järkyttyivät: "En syö tuota enää ikinä"Miten sinä hävität kokkailuista jäävän kuuman rasvan? Someniksi keräsi suuryleisön: "Tämä muuttaa elämän"Nainen paljasti nerokkaan niksinsä muovirasioiden pesuun – videon editointi herättää epäilyksiä: "Mistä tiedämme, ettei hän vaihtanut kippoa?"Kokki paljastaa totuuden yleisistä ruoanlaittouskomuksista: "Opin minuuteissa enemmän kokkauksesta kuin koko elämäni aikana"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • Eilen17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • Eilen11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • Eilen07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • 14.9.17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy