1:25

Älä ikinä tee näin jauhelihalle! Emilyn jauhelihavinkki hirvittää kokkeja ja ruoka-asiantuntijoita: "Ehdoton ei"

TikTok-käyttäjä sai aikaan valtaisan väittelyn ladattuaan palveluun videon, jossa paljastaa oman jauhelihaniksinsä.

Videolla: Näin jauheliha kannattaa oikeasti paistaa.

Emily Harper jakoi TikTokissa jauhelihaniksivideon, josta muodostui viraalihitti. Kaikki eivät kuitenkaan ole aivan vakuuttuneita siitä, onko Emilyn niksi oikeasti hyvä.

Emily huuhtelee puolittain paistetun jauhelihan vedellä

Emily kertoo videolla kyseessä olevan keittiökikka, jonka hän oppi muutama vuosi sitten ravitsemuskurssilla.

Jos video ei näy, katso se täältä.

Videolla nähdään, kuinka Emily ottaa raa’an jauhelihan paketista, laittaa sen pannulle paistumaan ja rikkoo rakennetta lastan avulla samalla, kun jauheliha ruskistuu. 

– Kaikki tämä rasva on ällöttävää. Siispä hankkiudun siitä eroon, Emily kirjoittaa videonsa yhteydessä.

Sitten Emily kaataa pannulta rasvat pois lavuaariin. Lopuksi hän vielä kaataa jauhelihat siivilään, huuhtelee ne juoksevalla vedellä ja palauttaa sitten huuhdeltuna paistinpannulle. 

– Katsokaa, mikä ero! Emily kirjoittaa videolla, joka on kerännyt jo yli 4,7 miljoonaa katselukertaa.

"Ehdoton ei"

Emilyn video ei kuitenkaan kerännyt pelkkää positiivista palautetta. Twitterissä ”keittiökikka” tuomittiin yksiselitteisesti huonoksi. Monen mielestä jauhelihan huuhteleminen vedellä tekee siitä taatusti kuivaa ja mautonta.

Jos twiitti ei näy, katso se täältä.

– Hän todella sanoi, että "katsokaa, mikä ero", ikään kuin hän ei olisi juuri huuhdellut kaikkea makua pois lihasta viimeistä tippaa myöden, Twitterissä muun muassa todettiin. 

Aiheeseen otti kantaa jopa englantilainen Michelin-kokki Brad Carter. Hänen mielestään niksi on huono idea.

– Se tietysti huuhtelee maun pois. Tämä niksi on ehdoton ei minulle. En koskaan, en ikinä huuhtele lihaa, Carter tähdensi.

Kokki muistutti myös, että laadukas jauheliha pitää sisällään lihaa ja rasvaa. Mitä halvempaa jauheliha on, sitä enemmän siitä irtoaa usein vettä.

– Rasva on olennainen osa jauhelihaa, joten jättäisin sen jauhelihaan. 

Rasva tukkii viemärin ja bakteerit leviävät ympäri lavuaaria

Emilyn tekniikalla on myös muita huonoja puolia. Ensinnäkin jauhelihan rasvan kaataminen viemäriin on paha virhe. Kun kova rasva jäähtyy ja jähmettyy putkistossa, edessä saattaa olla putkitukos. Saman syyn vuoksi esimerkiksi joulukinkun rasvoja ei saa kaataa viemäriin.

Elintarvikeasiantuntijat myös muistuttavat Insiderille, että jauhelihan huuhteleminen levittää bakteereita ympäri lavuaaria ja keittiötasoa. 

– Älä tee sitä, älä pese jauhelihaa. Se ei ole välttämätöntä, eikä se auta millään tavalla. Lisäät vettä lihaan aivan turhaan, muistuttaa kansainvälisen elintarviketietoneuvoston säätiön elintarviketekniikan viestinnän johtaja Tamika Sims.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja