Karkkipäivällä on karu kääntöpuolensa – oletko tullut ajatelleeksi tätä yksinkertaista asiaa?

karkki,-purukumi
Shutterstock

Moni pitää kiinni karkkipäivästä, jotta herkkuja ei tulisi naposteltua kuin ennalta määrättyinä ajankohtina. Säännöllisillä karkkipäivillä saattaa kuitenkin olla kääntöpuoli, jota harva tulee ajatelleeksi.

Psykologi Annamari Heikkilä huomauttaa, että karkkipäivän pitäminen ei välttämättä ole yksinomaan hyvä asia, vaikka tarkoitus sen taustalla olisi positiivinen.

– Karkkipäivällä saattaa olla sellainen seuraus, että karkista tulee joku palkinto, jota pitää odottaa, ja joka on kielletty muina päivinä, jolloin siitä tulee kielletty nautinto, himo, Heikkilä toteaa.

– Sitten, kun sitä saa, niin sitä syö ihan hervottoman paljon, Heikkilä jatkaa.

Psykologilla on oma näkemyksensä siitä, mikä olisi parempi keino vähentää makeiden herkkujen napostelua.

– Voisiko itseasiassa ollakin niin, että karkki olisikin meille kaikille aikuisille ja lapsille enemmänkin sellainen arjen nautinto, eikä kielletty hedelmä? Se saattaisi jopa vähentää sitä karkin määrällistä kulutusta, Heikkilä pohtii.

Katso videolta Annamari Heikkilän vastaus siihen, voiko makeansyöntiin liittyvistä syyllisyydentunteesta päästä eroon!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja