Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kari Aihinen muistuttaa: Joulupöydässä ei kannata sortua kalliiseen mokaan – "Älkää lämätkö kaikkia ruokia…"

2:56Joulukinkkua ei tarvitse jättää paistamatta kustannusten pelossa – muista kuitenkin nämä!KATSO MYÖS: Joulukinkkua ei tarvitse jättää paistamatta kustannusten pelossa – muista kuitenkin nämä!
Julkaistu 20.12.2022 16:58

Emmi Niiniaho

Kari Aihisen mukaan hävikki vähenee suunnittelemalla, mutta ylijääneestä kinkusta saa myös aikaiseksi herkullisen annoksen.

Tuleva joulu on monelle haastava monella tapaa. Kohonneet energiakustannukset sekä ruoan hinta on saanut suomalaiset todella harkitsemaan joulun ruokapöydän antimia. 

Kokki Kari "Kape" Aihinen kertoi marraskuussa HKScanin mediatilaisuudessa viettävänsä itse joulua äitinsä "pitopalvelussa", kuten aikaisemmatkin 50 vuotta. Perinteissä joulussa on aina oltava kinkun lisäksi äidin tekemää kotijuustoa, pienen pieniä lihapullia sekä kimpassa tehtyä italiansalaattia. 

Huippukokki jakoi myös muutaman vinkin, joiden avulla karsittukin joulupöytä on onnistunut. 

Nappaa talteen myös resepti, jota varten kannattaa melkeinpä tarkoituksella jättää hieman kinkkua syömättä.

Lue myös: Danin nerokas vaihtoehto perinteiselle joulukinkulle – vain tunnin uunissa

Kapen vinkit fiksuun ruoanlaittoon: "Älkää lämätkö kaikkia ruokia kerralla esille"

Aihinen toteaa kokemuksestaan Kaappaus keittiössä -ohjelman teossa, että ensimmäinen vinkki ruokahävikin vähentämiselle suomalaisperheissä on suunnitelmallisuus. 

– Suunnitelkaa niitä safkoja, suunnitelkaa niitä määriä, suunnitelkaa se joulun menu hyvin, Aihinen kehottaa.

Yksi vinkki hävikin vähentämiseen on Aihisen mukaan myös se, että ruoat laitetaan esille pienissä astioissa. Silloin ruoat tulee myös syötyä.

– Älkää lämätkö kaikkia ruokia kerralla esille. Ne ovat siinä sitten koko jouluaaton ja joulupäivän lämpimässä.

kape ja jambon

Aihinen on itse perinteisen joulun kannattaja, mutta vinkkaa kokeilunhaluisille, että kannattaa valita esimerkiksi joku teema, kuten Espanja tai Meksiko. 

– Edustan myös tällaista vanhaa koulukuntaa, että "less is more". Tehkää vähemmän, mutta tehkää paremmin.

Jos ja kun kinkkua jää yli, kannattaa kokeilla tätä Aihisen reseptiä, jossa kinkun jämille keitetään herkullisen kermainen kastike. Kastike toimii taatusti myös kinkun kastikkeena joulupöydässä.

– Yksi maailman kuuluisimpia ruokia, suomeksi sanottuna kinkkua kermassa ja sinne on laitettu kaikki joulun "setupit", mitä on jäänyt. Pikkasen avoimesta Madeira-pullosta, faijalta on jäänyt vähän konjakkia ja tottakai sinappia joulupöydästä, Aihinen runoilee.

Katso resepti täältä: Kari Aihisen Jambon à la crème joulukinkusta

Lue myös: Mikä on paras joulukinkku? Tässä eri joulukinkkujen todelliset erot

Lue myös: Ostatko sinäkin? K- ja S-ryhmä paljastavat kalatiskien hitit – nämä viedään jouluna käsistä

Katso myös: Näin hyödynnät tai kierrätät ylimääräisen kinkkurasvan

1:52Näin hyödynnät tai kierrätät ylimääräisen kinkkurasvanUutisaamussa kerrottiin, miten hyödynnät tai kierrätät ylimääräisen kinkkurasvan.

Lisää aiheesta:

Kari Aihinen vinkkaa: Näin saat pääsiäisruoat halvemmallaSäästä aikaa ja hermoja jouluruokahässäkässä: "On hyvä pitää mielessä sallittu oikaisu"Dani vinkkaa, miten kinkun voi paistaa uunissa sähköä säästäen: "Tulee aika pirun hyvää"Alkaako kinkku jo tympiä? Keittiöpäällikkö Jussi vinkkaa, mitä siitä kannattaa tehdä: Kuin vanhanajan lihapiirakkaaNäin Kari Aihinen kehottaa paistamaan joulukinkun – älä ainakaan sorru perusvirheeseen: "Tulee sahanpurua uunista ulos"Näin Kari Aihinen neuvoo paistamaan joulukinkun – älä ainakaan sorru perusvirheeseen: "Sitten tulee sahanpurua uunista ulos"
JouluruokaRuokaJouluKari AihinenRuokahävikkiMakuja
Kari Aihisen Jambon à la crème joulukinkusta on täydellinen resepti hävikkikinkun hyödyntämiseen.MTV

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • ma17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?