Kari Aihinen muistuttaa: Joulupöydässä ei kannata sortua kalliiseen mokaan – "Älkää lämätkö kaikkia ruokia…"

Joulukinkkua ei tarvitse jättää paistamatta kustannusten pelossa – muista kuitenkin nämä! 2:56 Joulukinkkua ei tarvitse jättää paistamatta kustannusten pelossa – muista kuitenkin nämä!
KATSO MYÖS: Joulukinkkua ei tarvitse jättää paistamatta kustannusten pelossa – muista kuitenkin nämä!

Kari Aihisen mukaan hävikki vähenee suunnittelemalla, mutta ylijääneestä kinkusta saa myös aikaiseksi herkullisen annoksen.

Kokki Kari "Kape" Aihinen kertoi marraskuussa HKScanin mediatilaisuudessa viettävänsä itse joulua äitinsä "pitopalvelussa", kuten aikaisemmatkin 50 vuotta. Perinteissä joulussa on aina oltava kinkun lisäksi äidin tekemää kotijuustoa, pienen pieniä lihapullia sekä kimpassa tehtyä italiansalaattia. 

Huippukokki jakoi myös muutaman vinkin, joiden avulla karsittukin joulupöytä on onnistunut. 

Nappaa talteen myös resepti, jota varten kannattaa melkeinpä tarkoituksella jättää hieman kinkkua syömättä.

Kapen vinkit fiksuun ruoanlaittoon: "Älkää lämätkö kaikkia ruokia kerralla esille"

Aihinen toteaa kokemuksestaan Kaappaus keittiössä -ohjelman teossa, että ensimmäinen vinkki ruokahävikin vähentämiselle suomalaisperheissä on suunnitelmallisuus. 

– Suunnitelkaa niitä safkoja, suunnitelkaa niitä määriä, suunnitelkaa se joulun menu hyvin, Aihinen kehottaa.

Yksi vinkki hävikin vähentämiseen on Aihisen mukaan myös se, että ruoat laitetaan esille pienissä astioissa. Silloin ruoat tulee myös syötyä.

– Älkää lämätkö kaikkia ruokia kerralla esille. Ne ovat siinä sitten koko jouluaaton ja joulupäivän lämpimässä.

Aihinen on itse perinteisen joulun kannattaja, mutta vinkkaa kokeilunhaluisille, että kannattaa valita esimerkiksi joku teema, kuten Espanja tai Meksiko. 

– Edustan myös tällaista vanhaa koulukuntaa, että "less is more". Tehkää vähemmän, mutta tehkää paremmin.

Jos ja kun kinkkua jää yli, kannattaa kokeilla tätä Aihisen reseptiä, jossa kinkun jämille keitetään herkullisen kermainen kastike. Kastike toimii taatusti myös kinkun kastikkeena joulupöydässä.

– Yksi maailman kuuluisimpia ruokia, suomeksi sanottuna kinkkua kermassa ja sinne on laitettu kaikki joulun "setupit", mitä on jäänyt. Pikkasen avoimesta Madeira-pullosta, faijalta on jäänyt vähän konjakkia ja tottakai sinappia joulupöydästä, Aihinen runoilee.

Katso myös: Näin hyödynnät tai kierrätät ylimääräisen kinkkurasvan

Näin hyödynnät tai kierrätät ylimääräisen kinkkurasvan 1:52
Uutisaamussa kerrottiin, miten hyödynnät tai kierrätät ylimääräisen kinkkurasvan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!