Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ostatko sinäkin? K- ja S-ryhmä paljastavat kalatiskien hitit – nämä viedään jouluna käsistä

1:18Syötkö sushin näin? Sushiravintoloitsija:"Älä nyt ainakaan laita inkivääriä sushin päälle"KATSO MYÖS VIDEO: Miten sushi kannattaisi kotioloissa syödä, ja miten nigiri dipataan oikeaoppisesti soijaan? Maija's Sushi & Kitchen -ravintolan Maija Flytström kertoo perusperiaatteet sushin syömiseen.
Julkaistu 08.12.2022 13:28

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kala eri muodoissaan kuuluu olennaisena osana suomalaisten joulunajan ruokapöytään. Kauppaketjut kertovat, millaiset kalaherkut tekevät tänä jouluna erityisesti kauppansa. 

Suomessa syödään kalaa joulukuussa noin 50 prosenttia keskimääräistä kuukautta enemmän, kertoo S-ryhmä tiedotteessaan. Kala suomalaisena jouluruoka on nostanut suosiotaan vuosi vuodelta, ja erityisesti erilaiset lohiherkut ovat monen mieleen.

S-ryhmän kaupoista suomalaiset ostavat lohen lisäksi muun muassa mätejä, kala- ja äyriäistahnoja sekä -salaatteja, lipeäkalaa, silakkaa sekä silliä.

Joulun kalaherkkujen valinnoissa näkyvät myös alueelliset erot. Silakka myydään erityisesti Satakunnassa, kun taas lipeäkala maistuu Pohjanmaalla. 

Sushi ja silli kasvattavat suosiotaan

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu markettisushin suosiosta, eikä sen menekki tunnu laantuvan edes jouluna. 

– Sushi on maistuvaa ja vaivatonta syötävää, mikä varmasti helpottaa joulunalusajan ruoanlaitossa. Uskon kyllä, että sushi on myös löytänyt osaksi monien joulun kalapöytää. Myös blinit, joiden kanssa herkutellaan erilaisia kalatuotteita kuten mätejä, näyttävät kasvattaneen joulunajan suosiotaan, kertoo S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Mikko Kovalainen tiedotteessa.

Myös K-ryhmällä uskotaan kalan suosion nousuun joulupöydän herkkuna. Normaalisti K-kaupoissa suosituimpia joulunajan kalaherkkuja ovat olleet suomalainen kirjolohi sekä norjalainen lohi.

– Tämän vuoden osalta odotamme kokonaisen sillin ja silakkafileiden kiinnostavan aiempaa enemmän. Uskomme, että yhä useampi kuluttaja tekee jouluherkkuja todennäköisesti itse ja niihin ollaan valmiina käyttämään hieman ylimääräistä aikaa, kertoo Keskon päivittäistavaratoimialan tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen MTV Uutisille.

"Kulutuksen ääripäät nostanevat osuuksiaan"

Vuorinen uskoo maailmantilanteen heijastuvan tänä vuonna hieman ostosvalintoihin: osa kuluttajista katsoo varmasti hintaa tarkemmin, mutta monet ovat silti valmiita maksamaan hieman enemmän helpoista ratkaisuista. 

– Tänä jouluna kalan suosiossa kulutuksen ääripäät nostanevat osuuksiaan. On kuluttajia, jotka ovat selkeästi valmiita panostamaan kalaisaan joulupöytään. Toisaalta on kuluttajia, jotka saattavat katsoa aikaisempaa tarkemmin, mitä kalaa joulupöytään ostavat.

Graavatuista kaloista K-kauppojen myydyin on jokaisen kaupan omalla reseptillä kauppojen palvelutiskeiltä myytävä graavilohi tai -kirjolohi. Vuorinen arvelee, että pakatuissa savu- ja graavikaloissa kysyntä tulee todennäköisesti kohdistumaan aiempia vuosia enemmän hieman edullisempiin vaihtoehtoihin.

– Osa asiakkaista haluaa edelleen satsata laadukkaimpiin tuotteisiin erityisesti joulupöydässä.

Muista myös kalan säilyvyys!

S-ryhmästä muistutetaan vielä joulukalojen säilyvyydestä: tuore kala säilyy kalalajista riippuen hyvänä useamman päivän, kunhan säilytysolosuhteet ovat kunnossa. Kalaa tulisi säilyttää kotona 0–3 asteessa.

– Aina kun säilytyslämpötila nousee asteella, kalan säilyvyys lyhenee päivällä. Kotijääkaapin lämpötila on yleensä 5–6 astetta, jonne joulukalat kannattaa hakea kaupasta aikaisintaan kaksi päivää ennen syömistä. Tuoreen kalan voi myös pakastaa kotona, jolloin se säilyy hyvänä parista viikosta kuukauteen, kauppaketjusta vinkataan.

Joulukalojen rippeet voi myös hyödyntää välipäivien maukkaisiin arkiruokiin.

Lue myös: Et kai tee sushille näin? Sushiravintoloitsija: "Älä nyt ainakaan laita inkivääriä päälle" 

Katso myös video: Näin teet pikagraavattua lohta

7:56Marcos: Pikagraavattu lohi ja naposteltavat itsenäisyyspäivän valvojaisiinLohta voi myös pikagraavata!

Lähteet: S-ryhmä, K-ryhmä

Lisää aiheesta:

Käänne joulukinkkujen myynnissä!Jouluruokaa halvalla – hitti-ilmiö vyöryy nyt joulupöytäänkinNäitä valmisruokia hamstrataan pian S-ryhmän kaupoista – siihen on selvä syySuomalaisilla on nyt uusi himotuote kalatiskillä – S-ryhmä toivoo lisää valikoimaa: "Paljon kysyntää"Buumi kasvatti myyntiä yli miljoonalla kilolla – S-ryhmän hittituote jatkaa voittokulkuaan: "Täysin ennennäkemätöntä"S-ryhmä teki sen taas – nyt halpuutetaan uusi tuoteryhmä: "Suomu nousuun!"
KalaRuokakauppaJouluMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?

  • 25.7.17:01
    Ruoka

    Henri Alénin vinkki: Tämä kalamarinadi on aivan lyömätön kesällä

  • 17.7.19:15
    Jyrki Sukula

    Jyrki Sukula kertoo, mistä tunnistaa tuoreen kirjolohen