Ostatko sinäkin? K- ja S-ryhmä paljastavat kalatiskien hitit – nämä viedään jouluna käsistä

1:18 Syötkö sushin näin? Sushiravintoloitsija:"Älä nyt ainakaan laita inkivääriä sushin päälle"
KATSO MYÖS VIDEO: Miten sushi kannattaisi kotioloissa syödä, ja miten nigiri dipataan oikeaoppisesti soijaan? Maija's Sushi & Kitchen -ravintolan Maija Flytström kertoo perusperiaatteet sushin syömiseen.

Kala eri muodoissaan kuuluu olennaisena osana suomalaisten joulunajan ruokapöytään. Kauppaketjut kertovat, millaiset kalaherkut tekevät tänä jouluna erityisesti kauppansa. 

Suomessa syödään kalaa joulukuussa noin 50 prosenttia keskimääräistä kuukautta enemmän, kertoo S-ryhmä tiedotteessaan. Kala suomalaisena jouluruoka on nostanut suosiotaan vuosi vuodelta, ja erityisesti erilaiset lohiherkut ovat monen mieleen.

S-ryhmän kaupoista suomalaiset ostavat lohen lisäksi muun muassa mätejä, kala- ja äyriäistahnoja sekä -salaatteja, lipeäkalaa, silakkaa sekä silliä.

Joulun kalaherkkujen valinnoissa näkyvät myös alueelliset erot. Silakka myydään erityisesti Satakunnassa, kun taas lipeäkala maistuu Pohjanmaalla. 

Sushi ja silli kasvattavat suosiotaan

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu markettisushin suosiosta, eikä sen menekki tunnu laantuvan edes jouluna. 

– Sushi on maistuvaa ja vaivatonta syötävää, mikä varmasti helpottaa joulunalusajan ruoanlaitossa. Uskon kyllä, että sushi on myös löytänyt osaksi monien joulun kalapöytää. Myös blinit, joiden kanssa herkutellaan erilaisia kalatuotteita kuten mätejä, näyttävät kasvattaneen joulunajan suosiotaan, kertoo S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Mikko Kovalainen tiedotteessa.

Myös K-ryhmällä uskotaan kalan suosion nousuun joulupöydän herkkuna. Normaalisti K-kaupoissa suosituimpia joulunajan kalaherkkuja ovat olleet suomalainen kirjolohi sekä norjalainen lohi.

– Tämän vuoden osalta odotamme kokonaisen sillin ja silakkafileiden kiinnostavan aiempaa enemmän. Uskomme, että yhä useampi kuluttaja tekee jouluherkkuja todennäköisesti itse ja niihin ollaan valmiina käyttämään hieman ylimääräistä aikaa, kertoo Keskon päivittäistavaratoimialan tuoretuotteiden osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen MTV Uutisille.

"Kulutuksen ääripäät nostanevat osuuksiaan"

Vuorinen uskoo maailmantilanteen heijastuvan tänä vuonna hieman ostosvalintoihin: osa kuluttajista katsoo varmasti hintaa tarkemmin, mutta monet ovat silti valmiita maksamaan hieman enemmän helpoista ratkaisuista. 

– Tänä jouluna kalan suosiossa kulutuksen ääripäät nostanevat osuuksiaan. On kuluttajia, jotka ovat selkeästi valmiita panostamaan kalaisaan joulupöytään. Toisaalta on kuluttajia, jotka saattavat katsoa aikaisempaa tarkemmin, mitä kalaa joulupöytään ostavat.

Graavatuista kaloista K-kauppojen myydyin on jokaisen kaupan omalla reseptillä kauppojen palvelutiskeiltä myytävä graavilohi tai -kirjolohi. Vuorinen arvelee, että pakatuissa savu- ja graavikaloissa kysyntä tulee todennäköisesti kohdistumaan aiempia vuosia enemmän hieman edullisempiin vaihtoehtoihin.

– Osa asiakkaista haluaa edelleen satsata laadukkaimpiin tuotteisiin erityisesti joulupöydässä.

Muista myös kalan säilyvyys!

S-ryhmästä muistutetaan vielä joulukalojen säilyvyydestä: tuore kala säilyy kalalajista riippuen hyvänä useamman päivän, kunhan säilytysolosuhteet ovat kunnossa. Kalaa tulisi säilyttää kotona 0–3 asteessa.

– Aina kun säilytyslämpötila nousee asteella, kalan säilyvyys lyhenee päivällä. Kotijääkaapin lämpötila on yleensä 5–6 astetta, jonne joulukalat kannattaa hakea kaupasta aikaisintaan kaksi päivää ennen syömistä. Tuoreen kalan voi myös pakastaa kotona, jolloin se säilyy hyvänä parista viikosta kuukauteen, kauppaketjusta vinkataan.

Joulukalojen rippeet voi myös hyödyntää välipäivien maukkaisiin arkiruokiin.

Katso myös video: Näin teet pikagraavattua lohta

Lähteet: S-ryhmä, K-ryhmä

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja