Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Aiotko kalastaa kesällä? Yksi sääntö, joka sinun täytyy välittömästi opetella: ”Takaa myös kalan laadun”

8:49Korona-aika sai suomalaiset innostumaan kalastuksesta
Julkaistu 17.06.2020 12:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö muistuttaa, miten kesän kotimaisesta kalasaalista saa vastuullisesti valmistettua ruokaa.

Eri medioissa on ollut tänä vuonna esillä vastuullinen kalansyöminen. Martat ovat muun muassa muistuttaneet luonnonkalojen syömisen hyödyistä ja WFF päivitti taannoin suositun kalaoppaansa, jossa nimetään suositellut ja vältettävät kalalajit. Metsähallituksen mukaan kokonakevät on lisännyt suomalaisten kalastusintoa.

Muista yksi sääntö, jos kalastat

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö muistuttaa nyt kaikkia mökkikalastajia saaliin oikeaoppisesta käsittelystä ja valmistamisesta. 

– Vastuulliset toimenpiteet välittömästi pyyntihetken jälkeen takaavat myös kalan laadun. Maukkaiden kalaruokien taustalla on aina kalan huolellinen alkukäsittely ja säilytys. Jokainen saalistaan arvostava opettelee säännön: tainnuta – verestä – jäähdytä – perkaa, muistuttaa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tiedottaja Jaana Vetikko.

Vetikko toteaa, että kotimainen kala ei välttämättä vaadi mausteeksi muuta kuin hienoa merisuolaa ja nokareen voita tai lorauksen oliiviöljyä. Höysteeksi sopivat kotimaiset kasvikset. 

– Toisinaan mausteilla on silti kiva leikitellä. Italialaisittain täytetty grillikuha on tästä maistuva esimerkki, Vetikko vinkkaa.

Kalastusta estää tiedon puute kalan käsittelystä ja valmistuksesta

Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö kalastus ahvenSuomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Suomessa on hieman alle 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa. Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan heistä yli puolet kalastaa saadakseen pöytään herkullista lähiruokaa. Lähes 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa nykyistä enemmän. Harrastusta voi kuitenkin estää esimerkiksi tiedon puute siitä, miten kala käsitellään ja valmistetaan ruoaksi.

– Tähän huutoon haluamme vastata. Olemme avanneet kesäksi ”Kalastajan kuuma linja” -palvelun, jossa kalatalousasiantuntijoilta ympäri Suomea voi kysyä mitä vain kalastuksen eri muodoista kalankäsittelyyn. He opastavat myös ympäristö- ja vastuullisuuskysymyksissä, Vetikko mainitsee.

Vastuullinen kesäkalastaja, muista edes nämä

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö listasi asiat, jotka on hyvä pitää mielessä, jos kalastaa kesällä. 

•    Mieti etukäteen, miten toimit saaliskalan kanssa – vapautatko vai pidätkö?

•    Ota pyynnin apuvälineiksi riittävän iso haavi, koukunirrotuspihdit ja -puikko.

•    Punnitse kala haavissa tai erillisessä pussissa.

•    Vapauta alamittaiset ja suurkalakokoon yltäneet kalat ripeästi.

•    Tainnuta saalis napakalla iskulla päähän ”papilla” eli tainnutukseen soveltuvalla kapulalla tai nuijalla.

•    Verestä kala kidusvaltimo katkaisten.

•    Jäähdytä kalat nopeasti ja pidä ne viileässä ja varjossa.

•    Jos jäähdytysmahdollisuutta ei ole, poista sisälmykset heti kun veri on valunut.

•    Perkaa kala sappirakkoa varoen.

•    Panosta käsittelyvälineisiin: veitset ja niiden teroitusvälineet, kalasakset ja -piikki, suomustusväline ja käsittelyalusta.

Lue myös: Muista tämä aina, kun ostat kalaa kaupasta: "Vastuu siirtyy silloin kuluttajalle"

Lisää aiheesta:

Tärkeimmät vinkit kalan grillaamiseen – muista apuväline: "Auttaa pitämään mehukkaana"Kalakauppiaat paljastavat: Näin tunnistat tuoreen kalan kaupassaPetteri lähti Lauttasaareen litkaamaan – eli mitä? Tällainen on kalastuslaji, jota jokainen voi harrastaaOletko huomannut hintaeron kaupan kalatiskillä? Usein edullisempi valinta ostoskoriin: "Syy on yksinkertainen"Kuinka kauan kaupasta ostettu kala säilyy jääkaapissa? Nämä asiat sinun pitää tietää, kun asioit kalatiskilläVapaa-ajan kalastajan selvitettävä etukäteen mahdolliset kalastuksen kieltoalueet ja kalojen pyyntimitat – "Kalakannat ja kalastusolot ovat erilaisia eri puolilla Suomea"
RuokaKalastusKalaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • to09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!