Aiotko kalastaa kesällä? Yksi sääntö, joka sinun täytyy välittömästi opetella: ”Takaa myös kalan laadun”

Korona-aika sai suomalaiset innostumaan kalastuksesta 8:49 Korona-aika sai suomalaiset innostumaan kalastuksesta

Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö muistuttaa, miten kesän kotimaisesta kalasaalista saa vastuullisesti valmistettua ruokaa.

Eri medioissa on ollut tänä vuonna esillä vastuullinen kalansyöminen. Martat ovat muun muassa muistuttaneet luonnonkalojen syömisen hyödyistä ja WFF päivitti taannoin suositun kalaoppaansa, jossa nimetään suositellut ja vältettävät kalalajit. Metsähallituksen mukaan kokonakevät on lisännyt suomalaisten kalastusintoa.

Muista yksi sääntö, jos kalastat

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö muistuttaa nyt kaikkia mökkikalastajia saaliin oikeaoppisesta käsittelystä ja valmistamisesta. 

– Vastuulliset toimenpiteet välittömästi pyyntihetken jälkeen takaavat myös kalan laadun. Maukkaiden kalaruokien taustalla on aina kalan huolellinen alkukäsittely ja säilytys. Jokainen saalistaan arvostava opettelee säännön: tainnuta – verestä – jäähdytä – perkaa, muistuttaa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tiedottaja Jaana Vetikko.

Vetikko toteaa, että kotimainen kala ei välttämättä vaadi mausteeksi muuta kuin hienoa merisuolaa ja nokareen voita tai lorauksen oliiviöljyä. Höysteeksi sopivat kotimaiset kasvikset. 

– Toisinaan mausteilla on silti kiva leikitellä. Italialaisittain täytetty grillikuha on tästä maistuva esimerkki, Vetikko vinkkaa.

Kalastusta estää tiedon puute kalan käsittelystä ja valmistuksesta

Suomessa on hieman alle 1,6 miljoonaa vapaa-ajankalastajaa. Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan heistä yli puolet kalastaa saadakseen pöytään herkullista lähiruokaa. Lähes 60 prosenttia suomalaisista haluaisi kalastaa nykyistä enemmän. Harrastusta voi kuitenkin estää esimerkiksi tiedon puute siitä, miten kala käsitellään ja valmistetaan ruoaksi.

– Tähän huutoon haluamme vastata. Olemme avanneet kesäksi ”Kalastajan kuuma linja” -palvelun, jossa kalatalousasiantuntijoilta ympäri Suomea voi kysyä mitä vain kalastuksen eri muodoista kalankäsittelyyn. He opastavat myös ympäristö- ja vastuullisuuskysymyksissä, Vetikko mainitsee.

Vastuullinen kesäkalastaja, muista edes nämä

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö listasi asiat, jotka on hyvä pitää mielessä, jos kalastaa kesällä. 

•    Mieti etukäteen, miten toimit saaliskalan kanssa – vapautatko vai pidätkö?

•    Ota pyynnin apuvälineiksi riittävän iso haavi, koukunirrotuspihdit ja -puikko.

•    Punnitse kala haavissa tai erillisessä pussissa.

•    Vapauta alamittaiset ja suurkalakokoon yltäneet kalat ripeästi.

•    Tainnuta saalis napakalla iskulla päähän ”papilla” eli tainnutukseen soveltuvalla kapulalla tai nuijalla.

•    Verestä kala kidusvaltimo katkaisten.

•    Jäähdytä kalat nopeasti ja pidä ne viileässä ja varjossa.

•    Jos jäähdytysmahdollisuutta ei ole, poista sisälmykset heti kun veri on valunut.

•    Perkaa kala sappirakkoa varoen.

•    Panosta käsittelyvälineisiin: veitset ja niiden teroitusvälineet, kalasakset ja -piikki, suomustusväline ja käsittelyalusta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat