Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tuiki tavallinen väline suomalaisten keittiössä ihmetyttää maailmalla: "Olin ihan äimänä, että ymmärsinkö oikein"

0:35Emmental-juusto on premium-tuote YhdysvalloissaShutterstock
Julkaistu 25.10.2021 16:55

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ulkomailta loma-asuntoa vuokratessa tai sukulaisilla kyläillessä saattaa törmätä yhteen puutteeseen keittiön varustelussa: monissa maissa juustohöylä on täysin vieras käsite. Asia on noussut jälleen puheenaiheeksi muun muassa Instagramissa.

Videolla: Tiesitkö, että suomalainen emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa?

Tiesitkö, että juustohöylä ei suinkaan ole mikään maailmanlaajuinen yleisväline keittiössä? Kapistus on tuntematon esimeriksi monelle etelä-eurooppalaiselle tai amerikkalaiselle. Asiasta on aiemmin keskusteltu internetin eri palstoilla.

– Meillä oli amerikkalaisia kylässä ja juntisti kyllä, olin pistänyt pöytään juustoköntin ja juustohöylän. Perheen isä otti höylän käteensä, käänteli ja väänteli sitä ja kysyi, että mikä se on. Olin ihan äimänä, että ymmärsinkö oikein. Selvisi, ettei ollut aikaisemmin nähnyt sellaista, eräs käyttäjä kertoi viime vuonna Vauva.fi-sivustolla.

Nyt asia on noussut puheenaiheeksi Instagramisssa, jossa Suomi-valmentajana työskentelevä Varpu esittelee juustohöylää videollaan ja kertoo, että välineellä voi leikata muun muassa juustoa ja kurkkua.

Jos video ei näy, katso se täältä.

Moni kommentoi videon alla juustohöylän olevan yleisessä käytössä omissa kotimaissaan, mutta joukkoon mahtuu myös niitä, joille väline on aiemmin ollut tuntematon.

– Olen nyt ollut kuukauden Suomessa ja käänsin tuolla välineellä kananmunia pannulla, kunnes kahden viikon jälkeen tajusin, että sehän leikkaa juustoa todella hyvin, eräs käyttäjä kirjoittaa Instagramissa englanniksi.

Kuka keksi juustohöylän?

shutterstock_767740531

Juustohöylä ei kuitenkaan suinkaan ole suomalainen keksintö. Designmuseon mukaan juustohöylän historia on todennäköisesi yhtä pitkä kuin juustonkin. Vuonna 1994 Rooman läheltä suoritetuista kaivauksista löytyi ajanlaskumme alkuun ajoitettu kuparinen esine, joka myöhemmissä tutkimuksissa paljastui juuston höyläämiseen käytetyksi työkaluksi.

Nykymuotoisen juustohöylän sen sijaan keksi vuonna 1925 norjalainen huonekalupuuseppä Thor Bjørklund Lillehammerissa Norjassa Gammelost-juuston leikkaamista varten. Juustohöylän massatuotanto alkoi Norjassa vuonna 1927. Suomeen juustohöylä rantautui ilmeisesti 1930-luvun lopussa, jolloin kapistus mainittiin ainakin Hackmanin Sorsakosken tehtaan tuoteluettelossa. Väline kuitenkin yleistyi suomalaisten keittiössä vasta 1960-luvulla.

Helsingin kaupunginkirjaston tietojen mukaan juustohöylä on hyvin tavallinen väline ainakin Pohjoismaissa, Alankomaissa, Saksassa, Ranskassa ja Sveitsissä. Sen suosio näissä maissa perustuu siihen, että juusto syödään pääasiassa leivän päällä ja monet perinteiset juustolajit näissä maissa ovat tarpeeksi kovia höyläämiseen.
Juustohöylä on yleistynyt monissa muissakin maissa muun muassa huonekalujätti Ikean ansiosta.

Lue myös: Löytyykö sinultakin tämä keittiöväline? Syytä hurjaan suosioon on ihmetelty Prismassa: "Määrä on lähes uskomaton"

Lähteet: Helsingin kaupunginkirjasto/ Designmuseo, Quora, Vauva.fi

Lisää aiheesta:

Juustohöylä hämmentää yllättävän monia: "Luulin sitä veitseksi"Leikkaatko pizzaa saksilla? Pizzaguru paljastaa nyt suomalaisille totuuden "oudosta tavasta"Keskellä pizzaa törröttävän härpäkkeen todellinen tarkoitus tulee monelle yllätyksenä – oletko sinäkin ihmetellyt tätä?Oletko sinäkin ihmetellyt tätä asiaa pizzalaatikossa? Keskellä pizzaa törröttävän härpäkkeen todellinen tarkoitus tulee monelle yllätyksenäKäyttötarkoitus ihmetyttää – nainen jakoi kuvan jääkaappinsa mysteerilaatikosta: "Voiko joku kertoa, mitä ihmettä varten tämä on?"Suomalainen hittivideo levisi maailmalle – näin kynttilät muuttuvat "suihkulähteeksi": "Tyydyttävin video, jonka tulet näkemään tänään"
KeittiöRuokaMakuja
Nykymuotoinen juustohöylä on norjalainen keksintö.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Keittiö
  • 5.8.06:32
    Koti

    Nämä vahingot keittiössä ovat tuttuja vakuutusyhtiölle – "Melkein kategorinen virhe keittiösuunnittelussa"

  • 3.8.12:33
    Vinkit

    Likainen siivilä voi pilata ruokasi maun – tiskaa se näin

  • 30.7.06:31
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonissa piilee yllättävä vaara: "Joka vuosi näitä tulee vastaan"

  • 28.7.20:08
    Kierrätys

    Hajoaako biojätepussi jo matkalla jäteastialle? Toimi näin

  • 6.7.12:31
    Siivous

    Löytyykö mökkikaapista harmaantunut lasi? Sameuden syynä on lasihome