Tuiki tavallinen väline suomalaisten keittiössä ihmetyttää maailmalla: "Olin ihan äimänä, että ymmärsinkö oikein"

Emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa 0:35 Emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa

Ulkomailta loma-asuntoa vuokratessa tai sukulaisilla kyläillessä saattaa törmätä yhteen puutteeseen keittiön varustelussa: monissa maissa juustohöylä on täysin vieras käsite. Asia on noussut jälleen puheenaiheeksi muun muassa Instagramissa.

Videolla: Tiesitkö, että suomalainen emmental-juusto on premium-tuote Yhdysvalloissa?

Tiesitkö, että juustohöylä ei suinkaan ole mikään maailmanlaajuinen yleisväline keittiössä? Kapistus on tuntematon esimeriksi monelle etelä-eurooppalaiselle tai amerikkalaiselle. Asiasta on aiemmin keskusteltu internetin eri palstoilla.

– Meillä oli amerikkalaisia kylässä ja juntisti kyllä, olin pistänyt pöytään juustoköntin ja juustohöylän. Perheen isä otti höylän käteensä, käänteli ja väänteli sitä ja kysyi, että mikä se on. Olin ihan äimänä, että ymmärsinkö oikein. Selvisi, ettei ollut aikaisemmin nähnyt sellaista, eräs käyttäjä kertoi viime vuonna Vauva.fi-sivustolla.

Nyt asia on noussut puheenaiheeksi Instagramisssa, jossa Suomi-valmentajana työskentelevä Varpu esittelee juustohöylää videollaan ja kertoo, että välineellä voi leikata muun muassa juustoa ja kurkkua.

Jos video ei näy, katso se täältä.

Moni kommentoi videon alla juustohöylän olevan yleisessä käytössä omissa kotimaissaan, mutta joukkoon mahtuu myös niitä, joille väline on aiemmin ollut tuntematon.

– Olen nyt ollut kuukauden Suomessa ja käänsin tuolla välineellä kananmunia pannulla, kunnes kahden viikon jälkeen tajusin, että sehän leikkaa juustoa todella hyvin, eräs käyttäjä kirjoittaa Instagramissa englanniksi.

Kuka keksi juustohöylän?

Juustohöylä ei kuitenkaan suinkaan ole suomalainen keksintö. Designmuseon mukaan juustohöylän historia on todennäköisesi yhtä pitkä kuin juustonkin. Vuonna 1994 Rooman läheltä suoritetuista kaivauksista löytyi ajanlaskumme alkuun ajoitettu kuparinen esine, joka myöhemmissä tutkimuksissa paljastui juuston höyläämiseen käytetyksi työkaluksi.

Nykymuotoisen juustohöylän sen sijaan keksi vuonna 1925 norjalainen huonekalupuuseppä Thor Bjørklund Lillehammerissa Norjassa Gammelost-juuston leikkaamista varten. Juustohöylän massatuotanto alkoi Norjassa vuonna 1927. Suomeen juustohöylä rantautui ilmeisesti 1930-luvun lopussa, jolloin kapistus mainittiin ainakin Hackmanin Sorsakosken tehtaan tuoteluettelossa. Väline kuitenkin yleistyi suomalaisten keittiössä vasta 1960-luvulla.

Helsingin kaupunginkirjaston tietojen mukaan juustohöylä on hyvin tavallinen väline ainakin Pohjoismaissa, Alankomaissa, Saksassa, Ranskassa ja Sveitsissä. Sen suosio näissä maissa perustuu siihen, että juusto syödään pääasiassa leivän päällä ja monet perinteiset juustolajit näissä maissa ovat tarpeeksi kovia höyläämiseen.
Juustohöylä on yleistynyt monissa muissakin maissa muun muassa huonekalujätti Ikean ansiosta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat