Leikkaatko pizzaa saksilla? Pizzaguru paljastaa nyt suomalaisille totuuden "oudosta tavasta"

shutterstock_1944831448
Shutterstock

Pizzan paloitteluun käytettävät välineet puhuttavat jälleen. Leikkaatko itse pizzan leikkurilla, veitsellä vai kenties saksilla?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin marraskuussa pizzamestari Luca Platanian uunituoreesta Passione Pizza – Pizzan monet muodot -teoksesta (Cozy Publishing 2021). Italialaissyntyinen, nykyisin Suomessa asuva Platania paljastaa kirjassaan, miten kotiuunissa tehdään parasta pizzaa. Mukana kirjan teossa on ollut myös Lucan vaimo Salla-Maria Platania.

Lähetä meille pizzakuva ja paljasta paras tai oudoin täyteyhdistelmä!

Mitkä ovat omat pizzatäytelempparisi? Oletko kokeillut jotain outoja yhdistelmiä? Lähetä meille pizzakuva ja paljasta paras tai oudoin täyteyhdistelmäsi. Kuvan lähettäminen toimii mobiililaitteella osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat

Pizzakirja syntyi pariskunnan turhautumisesta siihen, että kaikilla pitäisi olla kotipihassa tai parvekkeella oma pizzauuni: syntyyhän heidän kokemuksensa mukaan kotikeittiössäkin aivan loistavaa pizzaa. 

– Olen leiponut pizzoja ja avannut pizzerioita eri puolille Suomea ja Tanskaa. Olen päässyt paistamaan pizzoja Pariisissa, Napolissa, synnyinkaupungissani Roomassa ja muuallakin – mutta jos minulta kysytään, paras paikka syödä sitä on kotona, jaettuna rakkaimpien kanssa, Luca Platania totesi.

Pizzamestarikin leikkaa pizzaa saksilla

Turhan välinehifistelyn voi siis halutessaan unohtaa. Platania kuitenkin kertoo, mitkä tarvikkeet keittiöstä kannattaa löytyä, mikäli halajaa mahdollisimman hyvää pizzaa. Moni ei tule ajatelleeksi, että yksi erittäin oiva apuväline ovat tavalliset sakset. Pizzaa voi, tai oikeastaan jopa kannattaa leikata saksilla. 

Pizzan synnyinmaassa Italiassa saksilla leikkaaminen hyvinkin yleinen käytäntö. Esimerkiksi Rooman ravintoloissa monet kokit käyttävät toimenpiteeseen saksia.

Pizzamestarin mukaan saksilla leikkaamalla pizza pysyy paremmin koossa leikatessa. Veitsi saattaa painaa täytteitä ja pohjaa lyttyyn.

– Saksilla voi leikata paistetusta pizzasta paloja niin, etteivät ilmakuplat lässähdä, Platania toteaa kirjassaan.

Aihe puhuttanut keskustelufoorumeilla

Pizzan leikkaaminen saksilla on puhuttanut ennenkin muun muassa suomalaisilla keskustelufoorumeilla. 

Eräs keskustelunaloitus Vauva.fi-foorumilla on muun muassa on otsikoitu ihmettelevään muotoon ”Tapailemani mies leikkaa pizzaa saksilla”.

– Kiva mies on ja komeakin, mutta vähän erikoinen näky oli kieltämättä, kun hän otti pizzapalan laatikosta ja leikkasi siitä vielä pienemmän "haukkupalan" irti, keskustelun aloittaja ihmettelee.

Toisessa keskustelussa pohditaan myös saksilla pizzan leikkamisen outoutta.

– En tiedä, mutta todella outo tapa se on. Koskaan en ole oikeasti nähnyt kenenkään niin tekevän, mutta täällä netissä aina joskus törmää ihmisiin, jotka leikkaavat pizzaa saksilla. Kuulostaa hankalalta ja typerältä. Pizzaleikkuri on kätevin.

Nyt kuitenkin pizzamestari Luca Platania on saksilla leikkaamisen virallisesti siunannut, joten ei muuta kuin Fiskarsit esiin ja pizzaa syömään.

Videolla: Testaa yllättävä makupari pizzalle

3:55

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja