Ethän tee näin? Grilliravintoloitsija Matt kertoo pahimmat grillausvirheet – yleisimpään sortuu liian moni

1:22 Näin teet elämäsi parhaat chicken wingsit grillissä!

Upea sää innostaa suomalaiset taas grillien äärelle. Jos haluat onnistua grilliruokien valmistamisessa mahdollisimman hyvin, paina mieleen nämä ohjeet.

Videolla vinkit wingsien valmistamiseen!

Kalifornialaisen Horn Barbeque -grilliravintolan omistaja ja ravintoloitsija Matt Horn paljastaa viisi yleistä grillausmokaa ja tavat, miten niiltä voidaan välttyä.

Matt itse kutsuu grillaamista lempinimellä ”the great unifier” eli ”suuri yhdistäjä”.

– Grillaaminen kokoaa kaikenlaiset ihmiset yhteen. Oli kyse sitten avotulesta luonnossa tai grillaamisesta ravintolan takapihalla – se on aina ollut asia, joka yhdistää ihmiset erimielisyyksistä huolimatta.

Grillauskulttuurissa kasvanut ravintoloitsija jakaakin nyt omat parhaat grillausvinkkinsä Insider-sivustolle.

Älä koskaan huuhtele lihaa

Lihan huuhteleminen on täysin turhaa. Se kasvattaa riskiä bakteereiden leviämiseen keittiössä ja voi myös viedä lihasta pois hyvää makua. Matt suositteleekin taputtelemaan lihan pinnan kuivaksi esimerkiksi talouspaperilla, mikäli haluaa pakatun lihan pinnasta ylimääräistä kosteutta pois.

Älä ylimausta

– Grillaamisessa yksi tärkeimmistä asioista on saada savuista makua ruokaan, Matt muistuttaa.

Niinpä liiallinen maustaminen voi pahimmassa tapauksessa pilata hyvän grilliherkun. Grillaaminen itsessään tuo jo makua, joten ylimaustaminen ei kannata.

– Lihan pitää pystyä maistamaan ja antaa sen maun loistaa.

Matt maustaa lihan usein perinteiseen tyyliin suolalla ja pippurilla. Joskus hän lisää joukkoon esimerkiksi valkosipulia tai sipulia. Tärkein asia hyvän maun aikaansaamiseksi on kuitenkin Mattin mukaan niin sanottu maillardin reaktio.

Kespron mukaan kyse on kemiallisesta reaktiosta, joka saa alkunsa, kun paistettavan lihan pinnassa olevien proteiinien sisältämät aminohapot ja pelkistetyt sokerit kohtaavat kuumalla pannulla. Tarpeeksi kuuma grilli takaa lihalle hyvän paistopinnan ja Maillard-reaktion syntymisen.  

Älä aloita grillaamista liian ajoissa – yleisin virhe, johon sorrutaan

Tämä on yksi grillauksen tärkeimmistä neuvoista. Älä aloita grillaamista ennen kuin hiillos on muodostunut. Grillihiilet eivät siis saa olla mustia, kun grillaamisen aloittaa.

– Tähän virheeseen ihmiset sortuvat melko usein, Matt sanoo.

Jos grillaamisen aloittaa liian ajoissa, grillattu ruokakin maistuu enemmän hiililtä kuin pehmeän savuiselta. Lisäksi grilli ei ole vielä tarpeeksi kuuma ja Maillard-reaktiota ei välttämättä saada aikaiseksi.

Älä tunge grilliä täyteen tavaraa tai kääntele lihaa liian usein

– Anna Maillard-reaktion tapahtua. Sen ansiosta lihaan tulee mahtava rakenne, Horn muistuttaa.

Hän neuvookin paistamaan jokaisen lihapalan ”omassa tilassaan” – eli niin, että lihapalat eivät ole kiinni toisissaan. Grilliä ei saa ahtaa täyteen tavaraa, koska silloin on suurempi todennäköisyys epäonnistua. Lihaa ei kannata myöskään käännellä liian usein. Anna sen paistua rauhassa.

Älä unohda vetäytymistä

Kun ruoka on grillattu valmiiksi, sen kannattaa antaa vetäytyä hetken.

– Monet ihmiset tietävät tämän ja tekevät näin jo lihan kohdalla. Mutta sama pätee myös muihin grillattaviin, kuten kanaan tai mihin vaan. Niiden kannattaa antaa vetäytyä.

Kun lihan antaa vetäytyä, se pysyy varmemmin mehukkaana. Jos leikkaat lihan heti, nesteet saattavat valua sisältä leikkuulaudalle.

Lue myös: MTV:n makutestissä 10 uutta grillimakkaraa – yhtä rakastivat kaikki: "Selkeä voittaja"

Lähde: Insider


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja