Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän tee näin? Grilliravintoloitsija Matt kertoo pahimmat grillausvirheet – yleisimpään sortuu liian moni

1:22Näin teet elämäsi parhaat chicken wingsit grillissä!
Julkaistu 12.05.2021 19:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Upea sää innostaa suomalaiset taas grillien äärelle. Jos haluat onnistua grilliruokien valmistamisessa mahdollisimman hyvin, paina mieleen nämä ohjeet.

Videolla vinkit wingsien valmistamiseen!

Kalifornialaisen Horn Barbeque -grilliravintolan omistaja ja ravintoloitsija Matt Horn paljastaa viisi yleistä grillausmokaa ja tavat, miten niiltä voidaan välttyä.

Matt itse kutsuu grillaamista lempinimellä ”the great unifier” eli ”suuri yhdistäjä”.

– Grillaaminen kokoaa kaikenlaiset ihmiset yhteen. Oli kyse sitten avotulesta luonnossa tai grillaamisesta ravintolan takapihalla – se on aina ollut asia, joka yhdistää ihmiset erimielisyyksistä huolimatta.

Grillauskulttuurissa kasvanut ravintoloitsija jakaakin nyt omat parhaat grillausvinkkinsä Insider-sivustolle.

Älä koskaan huuhtele lihaa

Lihan huuhteleminen on täysin turhaa. Se kasvattaa riskiä bakteereiden leviämiseen keittiössä ja voi myös viedä lihasta pois hyvää makua. Matt suositteleekin taputtelemaan lihan pinnan kuivaksi esimerkiksi talouspaperilla, mikäli haluaa pakatun lihan pinnasta ylimääräistä kosteutta pois.

Älä ylimausta

– Grillaamisessa yksi tärkeimmistä asioista on saada savuista makua ruokaan, Matt muistuttaa.

Niinpä liiallinen maustaminen voi pahimmassa tapauksessa pilata hyvän grilliherkun. Grillaaminen itsessään tuo jo makua, joten ylimaustaminen ei kannata.

– Lihan pitää pystyä maistamaan ja antaa sen maun loistaa.

Matt maustaa lihan usein perinteiseen tyyliin suolalla ja pippurilla. Joskus hän lisää joukkoon esimerkiksi valkosipulia tai sipulia. Tärkein asia hyvän maun aikaansaamiseksi on kuitenkin Mattin mukaan niin sanottu maillardin reaktio.

Kespron mukaan kyse on kemiallisesta reaktiosta, joka saa alkunsa, kun paistettavan lihan pinnassa olevien proteiinien sisältämät aminohapot ja pelkistetyt sokerit kohtaavat kuumalla pannulla. Tarpeeksi kuuma grilli takaa lihalle hyvän paistopinnan ja Maillard-reaktion syntymisen.  

Älä aloita grillaamista liian ajoissa – yleisin virhe, johon sorrutaan

Tämä on yksi grillauksen tärkeimmistä neuvoista. Älä aloita grillaamista ennen kuin hiillos on muodostunut. Grillihiilet eivät siis saa olla mustia, kun grillaamisen aloittaa.

– Tähän virheeseen ihmiset sortuvat melko usein, Matt sanoo.

Jos grillaamisen aloittaa liian ajoissa, grillattu ruokakin maistuu enemmän hiililtä kuin pehmeän savuiselta. Lisäksi grilli ei ole vielä tarpeeksi kuuma ja Maillard-reaktiota ei välttämättä saada aikaiseksi.

Älä tunge grilliä täyteen tavaraa tai kääntele lihaa liian usein

– Anna Maillard-reaktion tapahtua. Sen ansiosta lihaan tulee mahtava rakenne, Horn muistuttaa.

Hän neuvookin paistamaan jokaisen lihapalan ”omassa tilassaan” – eli niin, että lihapalat eivät ole kiinni toisissaan. Grilliä ei saa ahtaa täyteen tavaraa, koska silloin on suurempi todennäköisyys epäonnistua. Lihaa ei kannata myöskään käännellä liian usein. Anna sen paistua rauhassa.

Älä unohda vetäytymistä

Kun ruoka on grillattu valmiiksi, sen kannattaa antaa vetäytyä hetken.

– Monet ihmiset tietävät tämän ja tekevät näin jo lihan kohdalla. Mutta sama pätee myös muihin grillattaviin, kuten kanaan tai mihin vaan. Niiden kannattaa antaa vetäytyä.

Kun lihan antaa vetäytyä, se pysyy varmemmin mehukkaana. Jos leikkaat lihan heti, nesteet saattavat valua sisältä leikkuulaudalle.

Lue myös: MTV:n makutestissä 10 uutta grillimakkaraa – yhtä rakastivat kaikki: "Selkeä voittaja"

Lähde: Insider

Lisää aiheesta:

Lihajohtaja Mikon kolme tärkeintä grillausohjetta – älä ainakaan tee lihalle näin: "Lopputulos on taatusti kuiva"Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaLihajohtaja Mikko nimeää kolme tärkeintä sääntöä grillaukseen: "Yleisin virhe tehdään nimenomaan hiiligrillin kanssa"Älä koskaan tee näin lihan marinadille! Pahimmat virheet, jotka voit tehdä grillatessasi Julkkiskokki paljastaa helpot nyrkkisäännöt: Näin paistat täydellisen mehukkaan pihvinSlow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettä
GrillausRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet