Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ethän lisää korppujauhoja lihapullataikinaan? Tyypillinen moka voi pilata maun ja rakenteen

3:33Lihapullat ja helppo kastikeShutterstock
Julkaistu 25.11.2018 20:57

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Asiantuntija kannustaa panostamaan lihapullien valmistuksessa lihan laatuun ja taikinan käsittelyyn. 

Katso videolta resepti lihapulliin ja helppoon kastikkeeseen.

Lihapullat ovat yksinkertaista arkiruokaa, joiden valmistuksessa ei voi mennä metsään. Ammattilaisen mukaan tavallisten ja todella herkullisten lihapullien valmistus eroaa kuitenkin merkittävällä tavalla toisistaan.

Lihapullaexpertin titteliä kantava newyorkilainen Donatella Arpaia paljastaa nyt tärkeimmät vinkit mehukkaiden lihapullien valmistukseen.

1. Valitse hyvälaatuista lihaa ja sekoita se hyvin

Jauheliha on suhteellisen edullinen raaka-aine, joten sen kanssa ei kannata kitsastella. Arpaia kertoo itse käyttävänsä lihapullissaan naudan ja vasikan sekoitusta, mutta tärkeintä on valita antibiootti- ja hormonivapaa liha.

Kun liha on valittu, seuraava askel on upottaa kädet kirjaimellisesti taikinaan.

– Ihmiset eivät yleensä sekoita sitä riittävästi. Sinun kannattaa yhdistää ainesosat käsin ja sekoittaa taikinaa viiden minuutin ajan, kunnes se on tasaista, Arpaia kertoo.

LUE MYÖS: Kyllästyttävätkö lihapullat? Tämä resepti tuo tuttuun arkiruokaan aivan uuden ulottuvuuden – ”jylhä näky lautasella”

2. Käytä oikeaa leipää, älä korppujauhoja

Korppujauhot tekevät ammattilaisen mukaan lihapullataikinan painavaksi, jonka vuoksi taikinaan kannattaakin käyttää mieluummin vedessä pehmennettyä leipää. 

Revi vaalea leipä paloiksi ja upota veteen noin viideksi minuutiksi. Kun leipäpalat ovat lionneet riittävästi, purista niistä ylimääräinen vesi ja sekoita taikinan joukkoon.

lihapullat

3. Paista pannulla, älä uunissa

Uunissa paistaminen on yleisin tapa valmistaa lihapullia, mutta sen sijaan Arpaia kannustaa valmistamaan pullat pannulla. Vaikka pannulla öljyssä paistaminen ei ehkä olekaan se kaikkein terveellisin tapa, tämä antaa pullille kauniin ruskea ja rapean pinnan.

4. Anna paistua rauhassa

Kun lihapullia paistetaan pannussa, niitä ei saisi mennä kääntelemään liikaa, vaan paras lopputulos syntyy maltilla. Kun lihapullat on laitettu pannuun, niiden tulisi antaa paistua rapeiksi ja kääntää vasta sitten, kun toinen puoli on paistunut kunnolla.

LUE MYÖS: Unohda keittäminen ja paistaminen! Superhelppo makaronilaatikko valmistuu kuin itsestään – voiko enää helpompaa olla? 

5. Odota kastikkeen kanssa

Vaikka mielesi tekisi kuinka upottaa lihapullat heti paistamisen jälkeen kastikkeeseen, odota hetki. Se on vaivan arvoista!

– Laita ne kastikkeen joukkoon puoli tuntia ennen tarjoilua. Jos laitat ne kastikkeeseen liian aikaisin, ne rikkoutuvat ja menettävät vaivalla saavutetun rapeuden, lihapullaexpertti toteaa.

Lähde. Today

Lisää aiheesta:

Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulosLihamurekkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa – taatusti mehevä lopputulosOletko hoksannut tätä? Nerokas paistokikka lihapullille: "Ei ole parempaa tapaa tehdä"Porsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenJulkkiskokki paljastaa helpot nyrkkisäännöt: Näin paistat täydellisen mehukkaan pihvinTäydellisen mehevä pihvi älyttömän helposti: Oletko kokeillut ”käänteistä paistotekniikkaa”?
RuoanlaittoMakuja
Asiantuntija kannustaa paistamaan lihapullat uunin sijasta pannulla.Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 14.9.09:46
    Ruoka

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen

  • 6.9.09:44
    Ruoka

    Onko sinulla halpispaistinpannu? Näin sille kannattaisi aina tehdä liedellä

  • 3.9.17:34
    Ruoka

    Varo! Yleinen virhe pilaa paistinpannun: "Suomalaisten perisynti"

  • 17.8.09:46
    Ruoka

    Ykköshaastaja pizzalle! Tee itse herkullinen tonnikalapinsa

  • 15.8.07:45
    Ruoka

    Kari Aihinen muistuttaa "unohdetusta ruoasta" – terveellistä ja proteiinipitoista