Joulukinkussa bakteerivaara – MTK: Näin varmistat kinkun turvallisuuden

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry painottaa, että suomalainen kinkku on kaikkein turvallisin valinta joulupöytään.

Ulkomaisista sianlihatuotteista löytyneiden MRSA-bakteerien aiheuttaman kohun myötä joulukinkun turvallisuus saattaa aiheuttaa huolta. MTK:n mukaan suomalainen kinkku on kaikkein turvallisin valinta joulukinkuksi bakteereita silmällä pitäen.

Ulkomaisista kinkuista löytyi MRSA-bakteeria

Ylen MOT-ohjelma testautti Suomessa myytäviä sianlihatuotteita selvittääkseen, löytyykö kinkuista MRSA-bakteeria. Bakteeria löytyi tanskalaisesta pakastetusta joulukinkusta ja hollantilaisista pekonikuutioista. Kotimaisista lihatuotteista MRSA-bakteeria ei löytynyt.

Riski MRSA-bakteerin tarttumisesta ihmiseen elintarvikkeen kautta on vähäinen. Turvallisuuden voi varmistaa pitämällä lihaa kypsentäessä ja raakaa lihaa käsiteltäessä huolen hygieniasta.

Suomalainen kinkku on turvallisin

MOT-ohjelman teettämissä testeissä suomalaisista sianlihavalmisteista ei löytynyt antibiooteille vastustuskykyistä MRSA-bakteeria. MTK:n mukaan tulos on osoitus siitä, että  suomalaisessa lihantuotantoketjussa tehty määrätietoinen työ antibioottien käytön vähentämiseksi ja maatilojen tautisuojan parantamiseksi on osoittautuut hedelmälliseksi. Tästä syystä MTK pitää suomalaista kinkkuna kaikkein turvallisimpana valintana.

Evira kartoitti vuosina 2011–2013 MRSA:n esiintyvyyttä suomalaisissa jalostussikaloissa. Kartoituksen yhteydessä bakteeria ei löytynyt suomalaisen lihanjalostusketjun alkulähteiltä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö MRSA voisi kulkeutua Suomeen monta eri reittiä esimerkiksi ihmisten tai tuotantoeläinten välityksellä.

– On hyvä asia, että Evira on nyt päättänyt tutkia laajasti MRSA:n esiintyvyyttä sekä suomalaisissa että Suomeen tuoduissa sian- ja naudanlihavalmisteissa. Ilman tuoreita tutkimustuloksia emme voi tänä päivänä arvioida MRSA:n mahdollista esiintyvyyttä suomalaisilla tiloilla, toteaa MTK:n johtokunnan jäsen, sianlihantuottaja Pertti Hakanen.

– Kansainvälisesti verrattuna hyvin vähäinen eläinantibioottien käyttö ja hyvä tautisuojaus suomalaisilla maatiloilla ovat tärkeitä asioita koko suomalaisen kansanterveyden kannalta. MOT-ohjelman testitulos kertoo siitä, että pitkäjänteinen ja määrätietoinen elintarviketurvallisuustyö Suomessa kantaa hedelmää, kertoo MTK:n kotieläinasiamies Leena Suojala.

Maatalousyrittäjät ovat osa MRSA-bakteerin riskiryhmää.  Tästä syystä on ensisijaisen tärkeää, että maatiloilla kiinnitetään erityishuomiota tautisuojaukseen myös vierailijoiden osalta.

Lähde: MTK

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja