Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Edullinen raaka-aine, jota kannattaa nyt käyttää – tekee lihamurekkeestakin parempaa: "Keittiön kameleontti"

Kesäkurpitsa sopii vaikka pastan joukkoon - tai sitä voi jopa käyttää pastan korvikkeena!
Kesäkurpitsa sopii vaikka pastan joukkoon - tai sitä voi jopa käyttää pastan korvikkeena!Shutterstock
Julkaistu 15.08.2021 08:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Miten hyödyntää kesäkurpitsaa keittiössä? Kasvista rakastava ruokakirjoittaja ja -toimittaja Satu Koivisto antaa omat vinkkinsä. 

Kesäkurpitsa on monipuolinen raaka-aine, joka sopii monenlaisiin ruokiin. Kesäkurpitsaa rakastava ruokakirjoittaja ja toimittaja Satu Koivisto vinkkasi tällä viikolla, että kasvista voi ujuttaa moneen tuttuun ruokaan. Satu päätti itse testata kasvismakaronilaatikkoa ja jakoi heinäkuussa loihtimastaan ruoasta kuvan Instagram-tililleen. Pian kaikki halusivat saada reseptin ylistettyyn makaronilaatikkoon. 

– En ole tainnut saada mistään reseptistä koskaan aiemmin yhtä paljon toiveita! Syynä oli jättimäinen kesäkurpitsa, jonka ujutin makaronilaatikkoon ilman että perheen alaikäiset kesäkupitsakriitikot huomasivat yhtään mitään, Satu kirjoittaa blogissaan.

Lue lisää: Satu ujutti makaronilaatikkoon lastensa inhoaman ainesosan – söivät tyytyväisenä: "Uppoaa kastikkeeseen ilman todistusaineistoa"

Keittiön kameleontti: Näin kesäkurpitsaa kannattaa hyödyntää

KesäkurpitsaKesäkurpitsaa voi syödä raakana tai kypsennettynä.

Sadun mukaan kesäkurpitsa on todella matalan kynnyksen kasvis. Varsinkin korona-aikana monet ovat innostuneet viljelemään omilla pihoillaan ja parvekkeillaan itse hyötykasveja. Kesäkurpitsa on tähän tarkoitukseen mainio valinta.

– Sitä on helppo kasvattaa ja on todennäköistä, että saa satoa. Monet saavat aivan hirveästi, Satu sanoo.

Hän kuvailee kesäkurpitsaa "keittiön kameleontiksi", sillä se on niin monikäyttöinen kasvis. Kesäkurpitsa sopii niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin ja tuo niihin rakennetta. Kasvista voi käyttää jopa suklaakakkuun, jolloin lopputuloksena on äärimmäisen mehevä herkku. 

Sadun mukaan moni lapsi tuntuu inhoavan oletusarvoisesti kesäkurpitsaa, vaikka kasvis onkin todella neutraalin makuinen. 

– Todella monet lapset inhoavat kesäkurpitsaa. Se on minulle mysteeri. Meidänkin molemmat lapset sanovat sitä inhoavansa, mutta syövät kuitenkin kesäkurpitsaruokia. Piilotan sitä ruokiin aika avoimesti kuitenkin, Satu nauraa.

Liian iso kesäkurpitsa? Siitäkin voi tehdä ruokaa

Monet sanovat, että liian isoksi kasvaneita kesäkurpitsoja ei välttämättä kannata käyttää, sillä ne ovat mauttomia ja niiden rakenne on jo muuttunut erilaiseksi. Satu kuitenkin kannustaa käyttämään myös isot jötkäleet keittiössä. 

– Ne menevät ihan hyvin tomaattikastikkeen joukossa, sosekeitossa tai rieskoissa. Niissä rakenne ei haittaa. Isoissa kesäkurpitsoissa voi toki olla kovempi kuori, joka kannattaa ottaa pois. Muuten en ikinä kuori kesäkurpitsaa.

Pikkuruisia kesäkurpitsoja Satu on höylännyt esimerkiksi pizzan päälle, joko sellaisenaan tai marinoituna. Keskikokoisista kesäkurpitsoista voi tehdä vaikka kasvispihvejä. Sadun omia suosikkeja ovat muun muassa halloumi-kesäkurpitsapihvit.

– Ne ovat jopa ehkä vähän lihaisia. Tykkään myös kesäkurpitsa-suklaakakusta. Se on kunnon jekkukakku! Myös kesäkurpitsaviipaleista rakennettu lasagne on yksi suosikeistani.

Pakasta soseena tai lisää vaikka murekemassaan

Jos kesäkurpitsasatoa tuntuu riittävän, eikä oikein enää tiedä, mitä kasviksesta tekisi, kannattaa Sadun mukaan muistaa myös pakastaminen. Kesäkurpitsaa voi pakastaa soseena vaikka annospusseihin ja käyttää tarpeen tulleen esimerkiksi rieskoissa. 

Ja jos haluaa lisätä kasviksia ruokavaliossaan, kesäkurpitsa on siihen täydellinen valinta.

– Sillä pystyy tosiaan lisäämän päivän kasvisannosta monella tapaa. Olen jatkanut esimerkiksi lihamurekemassaa kesäkurpitsalla. Näin saa kasvista yllättäviinkin paikkoihin ja maku on neutraali. 

Kesäkurpitsasta voi Sadun mukaan tehdä jopa hilloa. Se on hyvä makupari esimerkiksi omenan kanssa.

Lue myös: Ruokaa halvalla! Hyvää arkiruokaa voi tehdä jopa alle euron annoshinnalla – oletko testannut näitä?

Lisää aiheesta:

Jopa alle euron kilo! Kotimainen raaka-aine kannattaa nyt napata ostoskoriinSatu sujautti makaronilaatikkoon lastensa inhoaman ainesosan – söivät hyvällä halulla kaikenAlle kahden euron kilohinta! Ostoskoriin kannattaa nyt napata fantastinen raaka-aineSatu ujutti makaronilaatikkoon lastensa inhoaman ainesosan – söivät tyytyväisenä: "Uppoaa kastikkeeseen ilman todistusaineistoa"Ruokaa halvalla! Hyvää arkiruokaa voi tehdä jopa alle euron annoshinnalla – oletko testannut näitä?Harri Syrjänen paljastaa: Tämä muutaman ainesosan arkiruoka on parasta juuri nyt – "Puolessa tunnissa valmista"
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen18:26
    Ravintolat

    Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2025: Tässä ovat uudet Suomen mestarit!

  • Eilen17:32
    Juusto

    Näitä juustoja suomalaiset nyt himoitsevat – nappaa vinkit täydelliseen juustolautaseen

  • Eilen08:18
    Juusto

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • to17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"

  • to10:15
    Ravintolat

    Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa