Joko kokeilit? Kokit yhtä mieltä yhdestä makua parantavasta perunamuusiniksistä: "Kermaista, sileää ja täynnä makua"

perunamuusi
Shutterstock

Oletko tullut ajatelleeksi, että myös perunan kuoria voi hyödyntää muusia valmistaessa? Tunnettu australialaiskokki vinkkaa niksin, jonka avulla muusin maku paranee. Samaan valmistustapaan luottavat myös monet muut keittiöammattilaiset.

Keittiömestari Rob Nixon tunnetaan Australian omana Gordon Ramsayna. Nyt kokki jakaa kotikokeille yhden hyvän niksin, jolla pottumuusin saa nostettua seuraavalle tasolle. Niksistä kertoo muun muassa brittilehti The Sun. Nixonin mukaan perunan kuoria ei missään nimessä kannata heittää roskiin, vaan niitä voi hyödyntää muusia tehdessä.

Pestyjen perunoiden kuoret laitetaan kattilaan hautumaan maidon kanssa. Näin kuorista irtoaa makua maitoon, joka sitten sekoitetaan muusin joukkoon. Perunamuusin keittiömestari suosittelee tekemään perunapuristimen avulla. 

– Kermaista, sileää ja täynnä makua, Nixon kuvailee perunankuorimuusia.

Myös muut ammattilaiset suosittelevat

Kyseessä ei suinkaan ole mikään uusi keksintö, vaan myös muut kokit ovat jo aiemmin suositelleet perunankuorien hyödyntämistä. Monelle kotikokille vinkki voi silti olla tuore.

Suomalainen Michelin-kokki Hans Välimäkisuositteli perunankuorimuusia jo vuonna 2014, kun sai kuulla huippukokki Heston Blumenthalin reseptistä. Välimäki ylisti reseptiä yhdessä elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopian kanssa.

– Kokeilimme muusia sillä tavalla, että perunat pestiin ensin kuorineen, jonka jälkeen ne kuorittiin. Kuoriosa laitettiin maidon sekaan, joka lämmitettiin muusiin. Siitä irtoaa lisää hyvää perunan makua muusiin, Välimäki vinkkasi tuolloin.

– Perunankuoret tuovat muusiin selvästi voimakkaamman peruna-aromin. Makuun vaikuttaa toki myös perunankuoren laatu. Eli jos ne perunat on säilytetty hyvässä kellarissa ja niissä on hyvä tuoksu ja aromi, niin silloin myös muusiin tulee hyvä makua, Anu Hopia selvensi.

Viime kesänä myös keittiömestari Kimmo Käck puhui Ylen haastattelussa perunankuorien puolesta. Käck kertoi syövänsä perunat aina kuorineen.

– Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe. Perunan kuoren alapuolella on kaikki oleellinen. En kuori juuri mitään vihanneksia keittiössäni, jos ei ole ihan välttämätön pakko. Maku, vitamiinit ja hivenaineet ovat siinä kuoressa ja heti sen alla, keittiömestari Käck sanoi Ylen haastattelussa. 


***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja