Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kannattaako perunoita oikeasti kuoria? Näin sanovat asiantuntijat pottujen popsimisesta kuorineen päivineen

Onko perunoita pakko kuoria, vai voiko ne popsia kuorineen?
Onko perunoita pakko kuoria, vai voiko ne popsia kuorineen?Shutterstock
Julkaistu 17.02.2022 19:57

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Onko perunoita pakko kuoria? Voiko minkä tahansa perunan kuoria syödä? Perunan teemaviikolla nostetaan pottu puheenaiheeksi ja vinkataan parhaita ruokaohjeita suomalaisten rakastamasta raaka-aineesta.

Tällä viikolla vietetään kansallista perunan teemaviikkoa. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin alkuviikosta kotimaisen perunan huonosta varastotilanteesta. Kysyimme Luonnonvarakeskus Luken yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkoselta, voiko peruna loppua kaupoista kevään aikana. Lisäksi jaoimme ohjeen erinomaisiin paistettuihin perunoihin.

Nyt pureudumme hieman perunafaktoihin. Monen suomalaisen ruoanlaittorutiineihin kuuluu olennaisena osana perunoiden kuoriminen. Kun pottuja valmistaa kilokaupalla esimerkiksi muusia varten, voi kuoriminen olla raastavan työlästä puuhaa. Onko perunoita siis oikeasti pakko edes kuoria?

Voiko perunat syödä kuorineen?

Huippuravintoloissa työskennellyt keittiömestari Kimmo Käck kertoi Ylen haastattelussa vuonna 2019 syövänsä perunat aina mieluiten kuorineen.

– Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe. Perunan kuoren alapuolella on kaikki oleellinen. En kuori juuri mitään vihanneksia keittiössäni, jos ei ole ihan välttämätön pakko. Maku, vitamiinit ja hivenaineet ovat siinä kuoressa ja heti sen alla, Käck muistutti Ylen haastattelussa. 

Varhaisperunoiden lisäksi myös talviperunat voi toden totta popsia kuorineen, kunhan pesee ja harjaa ne hyvin ennen niiden valmistamista ruoaksi.

Perunankuoret sisältävät C-vitamiinia, joten kuorien poistaminen eliminoi myös yhden oleellisen terveyshyödyn. Perunankuorissa voi toki esiintyä jonkin verran haitta-aineita, mutta ne eivät ole aikuiselle ihmisille vaarallisia. Lapsille perunat kannattaa varmuuden vuoksi kuoria. 

Ruokaviraston ylitarkastaja Sanna Viljakainen kommentoi vuonna 2018 Kotiliedelle, että perunoita ei todella tarvitse kuoria, jos ei halua. Perunoissa voi olla kasvinsuojeluainejäämiä, mutta niiden enimmäismäärät on asetettu niin, että pottuja on turvallista syödä myös kuorineen. 

– Jos kuluttaja haluaa minimoida kasvinsuojeluainejäämien saantia tai kuoret tuntuvat epämiellyttäviltä, ne voi tietenkin kuoria. Tällöin tosin kuorii pois myös paljon arvokkaita ravintoaineita, Viljakainen totesi.

Jos kuorit perunat, muista hyödyntää kuoret

Jos perunat kuitenkin syystä tai toisesta päättää kuoria, ei kuoria kannata heittää roskiin. Perunankuoria voi nimittäin hyödyntää ruoanlaitossa tai jopa syödä ne sellaisenaan paistettuna.

Keittiömestari Hans Välimäki on aiemmin kertonut hyödyntävänsä perunankuoria muusin valmistuksessa.

– Kokeilimme muusia sillä tavalla, että perunat pestiin ensin kuorineen, jonka jälkeen ne kuorittiin. Kuoriosa laitettiin maidon sekaan, joka lämmitettiin muusiin. Siitä irtoaa lisää hyvää perunan makua muusiin, Välimäki vinkkasi. 

Samaa tekniikkaa on suositellut myös keittiömestari Sasu Laukkonen.

– Perunan maustahan todella iso osa on siinä kuoressa. Pestyt perunankuoret kannattaa laittaa lillumaan sinne kerma-voi-maitoseokseen ja keittää niiden maun sinne nesteeseen.

Lue myös: Tajuttoman hyvät paistetut perunat – kreikkalainen kanaliemikikka toimii!

Lähteet: Yle, Kotiliesi, Ruokavirasto

Katso myös video: Näin paras pottumuusi valmistuu Kari Aihisen mukaan

1:13Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksiTestasimme Kari Aihisen ylistämän tekniikan perunamuusin valmistukseen.

Lisää aiheesta:

Teetkö sinäkin perunalle näin? Kuluttaja: Se on aivan turhaa – lehti selvitti totuuden kasvismyyteistäVoiko raakoja perunoita pakastaa? Samin testissä se selvisiJoko kokeilit? Kokit yhtä mieltä yhdestä makua parantavasta perunamuusiniksistä: "Kermaista, sileää ja täynnä makua"Joko olet kokeillut nerokasta kikkaa? Sannan niksi täydelliseen perunamuusiin: "Voitteko kuvitella, että muusin voi tehdä näin?"Saako perunoita syödä joka päivä? Tutkimus paljastaa vastauksen: Tässä on terveellisin tapa syödä pottujaYle: Suomalainen huippukokki suosittelee syömään perunat aina kuorineen: "Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe"
PerunaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Peruna
  • 22.9.10:14
    Maatalous

    Nyt viljelijät tarkkana – Ruokavirastolta varoitus

  • 18.9.17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 22.6.09:44
    Ruoka

    Varhaisperunoista entistäkin parempia! Hittiohje kannattaa testata

  • 17.6.12:44
    Ruoka

    Timon perunanpesuvideo räjäytti Tiktokin – "Laiskuuttahan tuo nyt on"

  • 11.6.07:46
    Ruoka

    Luulitko syöväsi nyt uusia perunoita? Olet väärässä