Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yle: Suomalainen huippukokki suosittelee syömään perunat aina kuorineen: "Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe"

1:03Potturi mullistaa perunoiden kuorimisen ja pesun
Julkaistu 29.07.2019 12:48

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Yle Uutisten haastattelema keittiömestari Kimmo Käck ei koskaan kuori perunoita ja suosittelee kuorimattomuutta muillekin. 

Pääkuvan videolla esitellään suomalainen innovaatio, perunapesuri Potturi. 

Yle Uutiset kertoo tuoreessa jutussaan perunasadon tilanteesta Suomessa sekä avaa muun muassa suomalaisille rakkaan potun ympäristövaikutuksia. Riisiin ja pastaan verrattuna peruna paljastuukin ilmastoystävällisemmäksi vaihtoehdoksi. 

Perunan positiivisia puolia listaa Ylen haastattelussa myös Lappeenrannassa Kaukaan kerholla keittiömestarina toimiva Kimmo Käck, joka on aiemmin työskenellyt muun muassa ovensa jo sulkeneessa Michelin-ravintola Chef & Sommelierissa. Käckin mukaan peruna taipuu moneen ja on peruskivi suomalaisessa ruoanlaitossa. Keittiömestari nimeää omiksi perunasuosikeiksiin muun muassa gnocchit, uudet perunat ja imelletyn perunalaatikon. Yhdestä asiasta Käck ei tingi: hän syö perunat aina mieluiten kuorineen. 

– Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe. Perunan kuoren alapuolella on kaikki oleellinen. En kuori juuri mitään vihanneksia keittiössäni, jos ei ole ihan välttämätön pakko. Maku, vitamiinit ja hivenaineet ovat siinä kuoressa ja heti sen alla, keittiömestari Käck sanoo Ylen haastattelussa. 

Myös talviperunoita voi syödä kuorineen

Varhaisperunoiden syöminen ohuine kuorineen ei ole suomalaisille mikään uusi juttu, mutta talviperunoiden kohdalla moni kaivaa kuorimaveitsen esiin. Aikuinen voi kuitenkin turvallisin mielin popsia napaansa myös talviperunat kuorineen, kunhan pesee ja harjaa potut ennen keittämistä. 

Älä syö vihertynyttä perunaa! Vihertynyt peruna sisältää paljon glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle. Solaniinia on suhteellisen paljon myös varhaisperunoissa, minkä takia niiden syöttämistä pikkulapsille tulisi välttää.

Lähde: Ruokavirasto

Perunankuoret sisältävät C-vitamiinia, joten kuorien poistaminen eliminoi myös yhden oleellisen terveyshyödyn. Perunankuorissa voi toki esiintyä jonkin verran haitta-aineita, mutta ne eivät ole aikuiselle ihmisille vaarallisia. Lapsille perunat kannattaa varmuuden vuoksi kuoria. 

– Perunoita ei tarvitse kuoria, jos ei halua. Kasvinsuojeluainejäämien suurimmat sallitut enimmäismäärät asetetaan niin, että tuote on turvallinen syötynä myös kuorineen. Jos kuluttaja haluaa minimoida kasvinsuojeluainejäämien saantia tai kuoret tuntuvat epämiellyttäviltä, ne voi tietenkin kuoria. Tällöin tosin kuorii pois myös paljon arvokkaita ravintoaineita, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran eli nykyisen Ruokaviraston ylitarkastaja Sanna Viljakainen kertoi viime vuonna Kotiliedelle. 

Myös keittiömestari Hans Välimäki on aiemmin kertonut hyödyntävänsä perunankuoria ruoanlaitossa. Välimäki hehkutti jo vuonna 2014 herkullisen perunamuusin reseptiä, jossa perunankuoria uutetaan maidossa.

– Kokeilimme muusia sillä tavalla, että perunat pestiin ensin kuorineen, jonka jälkeen ne kuorittiin. Kuoriosa laitettiin maidon sekaan, joka lämmitettiin muusiin. Siitä irtoaa lisää hyvää perunan makua muusiin, Välimäki vinkkasi. 

Lähteet: Yle, Kotiliesi, Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Kannattaako perunoita oikeasti kuoria? Näin sanovat asiantuntijat pottujen popsimisesta kuorineen päivineenSaako perunoita oikeasti säilyttää jääkaapissa? Muista tämä, jos ostat kotiisi pottujaTeetkö sinäkin perunalle näin? Kuluttaja: Se on aivan turhaa – lehti selvitti totuuden kasvismyyteistäJoko kokeilit? Kokit yhtä mieltä yhdestä makua parantavasta perunamuusiniksistä: "Kermaista, sileää ja täynnä makua"Saako perunoita syödä joka päivä? Tutkimus paljastaa vastauksen: Tässä on terveellisin tapa syödä pottuja
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen