Yle: Suomalainen huippukokki suosittelee syömään perunat aina kuorineen: "Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe"

Potturi mullistaa perunoiden kuorimisen ja pesun 1:03 Potturi mullistaa perunoiden kuorimisen ja pesun

Yle Uutisten haastattelema keittiömestari Kimmo Käck ei koskaan kuori perunoita ja suosittelee kuorimattomuutta muillekin. 

Pääkuvan videolla esitellään suomalainen innovaatio, perunapesuri Potturi. 

Yle Uutiset kertoo tuoreessa jutussaan perunasadon tilanteesta Suomessa sekä avaa muun muassa suomalaisille rakkaan potun ympäristövaikutuksia. Riisiin ja pastaan verrattuna peruna paljastuukin ilmastoystävällisemmäksi vaihtoehdoksi. 

Perunan positiivisia puolia listaa Ylen haastattelussa myös Lappeenrannassa Kaukaan kerholla keittiömestarina toimiva Kimmo Käck, joka on aiemmin työskenellyt muun muassa ovensa jo sulkeneessa Michelin-ravintola Chef & Sommelierissa. Käckin mukaan peruna taipuu moneen ja on peruskivi suomalaisessa ruoanlaitossa. Keittiömestari nimeää omiksi perunasuosikeiksiin muun muassa gnocchit, uudet perunat ja imelletyn perunalaatikon. Yhdestä asiasta Käck ei tingi: hän syö perunat aina mieluiten kuorineen. 

– Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe. Perunan kuoren alapuolella on kaikki oleellinen. En kuori juuri mitään vihanneksia keittiössäni, jos ei ole ihan välttämätön pakko. Maku, vitamiinit ja hivenaineet ovat siinä kuoressa ja heti sen alla, keittiömestari Käck sanoo Ylen haastattelussa. 

Myös talviperunoita voi syödä kuorineen

Varhaisperunoiden syöminen ohuine kuorineen ei ole suomalaisille mikään uusi juttu, mutta talviperunoiden kohdalla moni kaivaa kuorimaveitsen esiin. Aikuinen voi kuitenkin turvallisin mielin popsia napaansa myös talviperunat kuorineen, kunhan pesee ja harjaa potut ennen keittämistä. 

Älä syö vihertynyttä perunaa! Vihertynyt peruna sisältää paljon glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle. Solaniinia on suhteellisen paljon myös varhaisperunoissa, minkä takia niiden syöttämistä pikkulapsille tulisi välttää.

Lähde: Ruokavirasto

Perunankuoret sisältävät C-vitamiinia, joten kuorien poistaminen eliminoi myös yhden oleellisen terveyshyödyn. Perunankuorissa voi toki esiintyä jonkin verran haitta-aineita, mutta ne eivät ole aikuiselle ihmisille vaarallisia. Lapsille perunat kannattaa varmuuden vuoksi kuoria. 

– Perunoita ei tarvitse kuoria, jos ei halua. Kasvinsuojeluainejäämien suurimmat sallitut enimmäismäärät asetetaan niin, että tuote on turvallinen syötynä myös kuorineen. Jos kuluttaja haluaa minimoida kasvinsuojeluainejäämien saantia tai kuoret tuntuvat epämiellyttäviltä, ne voi tietenkin kuoria. Tällöin tosin kuorii pois myös paljon arvokkaita ravintoaineita, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran eli nykyisen Ruokaviraston ylitarkastaja Sanna Viljakainen kertoi viime vuonna Kotiliedelle

Myös keittiömestari Hans Välimäki on aiemmin kertonut hyödyntävänsä perunankuoria ruoanlaitossa. Välimäki hehkutti jo vuonna 2014 herkullisen perunamuusin reseptiä, jossa perunankuoria uutetaan maidossa.

– Kokeilimme muusia sillä tavalla, että perunat pestiin ensin kuorineen, jonka jälkeen ne kuorittiin. Kuoriosa laitettiin maidon sekaan, joka lämmitettiin muusiin. Siitä irtoaa lisää hyvää perunan makua muusiin, Välimäki vinkkasi. 

Lähteet: Yle, Kotiliesi, Ruokavirasto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!