Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Joko olet kokeillut nerokasta kikkaa? Sannan niksi täydelliseen perunamuusiin: "Voitteko kuvitella, että muusin voi tehdä näin?"

7:23Vuoden kotimainen keittokirja ylistää perunaa: Tämän takia pottua kannattaa syödä
Julkaistu 23.04.2020 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nyt on täydellinen aika kokata ruokaa kotimaisesta perunasta! Niksi täydelliseen perunamuusiin piilee perunagurun mukaan pottujen esivalmistelussa.

Videolla perunaguru Sanna Mansikkamäki kertoo, miksi pottua kannattaa syödä, ja miten syntyy täydellinen perunamuusi.

Kerroimme torstaina, miten pakastealtaan kalapuikoista saa valmistettua kotioloissa täydellisen rapsakoita. Kumpi onkaan parempi menetelmä, uunissa vai pannulla paistaminen? Kalapuikkojen kyljessä voi nautiskella vaikkapa perunamuusia. Kaupasta kannattaa nyt napata ostoskoriin kotimaista perunaa, sillä korona-ajan poikkeusolosuhteet ovat vaikuttaneet myös suomalaisiin viljeljijöihin ja elintarviketuottajiin. 

Suosi kotimaista pottua

Satokausikalenterin kehittäjä Samuli Karjulan mukaan kotimainen peruna tarvitsee nyt kaikkien meidän apua. 

– Suurin haaste tuottajille on nyt se, että suurtalouskeittiöt ja koulut ovat kiinni, ja niihin ei mene perunaa. Ruokakaupoista perunaa ostetaan kyllä normaalisti, mutta jos miettii kokonaiskulutusta, niin suurtalouskeittiöpuolelta tulee tuottajille iso kakku, Karjula totesi MTV:lle huhtikuussa.

Perunankulutusta olisi nyt siis varaa lisätä, jotta ylivuotinen peruna ei päädy roskiin. 

– Nyt olisi ihmisillä ihan huikea mahdollisuus hyödyntää se tuotettu peruna. Käytetään ne kotimaiset varastot loppuun, sillä siitä tulee moninkertainen vahinko, jos perunat päätyvät kompostiin, muistutti perunaelintarvikkeita valmistava Heikki Penttilä. 

Täydellinen perunamuusi potut paahtamalla

Perunamuusi on yksi mainio, klassinen lisuke suomalaisille kotiruoille. Peruna-keittokirjan tehnyt ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki puhui syksyllä Huomenta Suomessa vierailleissaan perunan hyödyistä ja antoi kotikokeille muutamia hyödyllisiä vinkkejä. Perunaguru kertoi myös, mistä päin Suomea tulee maailmanlaajuisestikin noteeratut perunat.  

Täydellisen perunamuusin tekemiseen Sanna antoi näppärän vinkin:

–  Perunat pestään, laitetaan kuorineen uuniin ja paahdetaan. Sen jälkeen niistä voi tehdä mitä vaan. Voit syödä ne sellaisenaan, tai esimerkiksi tehdä perunamuusin.  Voitteko kuvitella, että perunamuusin voi tehdä näin, paahdetuista perunoista? Ja se maistuu niin hyvältä, Mansikkamäki ylisti Huomenta Suomessa.

Kun paahdetut perunat otetaan uunista, ne voi valmistaa heti muusiksi. 

–  Eli halkaiset perunan uunissa paahtamisen jälkeen, kaavit sisuksen, lisäät voita ja muussaat. Täydellistä!

Lue myös: Kari Aihinen kertoo, miten perunat kuuluu oikeasti keittää – ethän sorru yleiseen vesivirheeseen?

Lisää aiheesta:

Joko testasit? Sanna vinkkaa todellisen arjen pelastajaruoan jauhelihasta ja perunasta – potut voi ostaa pakastealtaastakin!Joko kokeilit? Kokit yhtä mieltä yhdestä makua parantavasta perunamuusiniksistä: "Kermaista, sileää ja täynnä makua"Satokausi-Samuli suosittelee: Mahtava tapa valmistaa perunat – joko olet testannut herkulliset lyttypotut?"Kolmesta raaka-aineesta ihan mielettömän hyvä arkiruoka" – Sanna paljastaa täydellisen helpon ratkaisunSanna ärsyyntyi makaronibuumista – perunaguru vinkkaa pelastajan, jonka voi ostaa pakastealtaastakin: "Tulee terveellisempi ja paremman makuinen ruoka"Perunaguru Sanna paljastaa yhden helpon kikan, jolla muusista tulee täydellistä: "Voitteko kuvitella, että muusin voi tehdä näin?"
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:22
    Ruokakauppa

    Paistopisteiltä löytyy "ylivoimainen välipala" – leipomojohtaja nimeää käänteentekevän hetken suosiossa

  • Eilen17:22
    Leivonta

    Maaritilla välähti: Teki mahtavan "karjalanpiirakan"

  • Eilen15:58
    Riisi

    Huuhteletko riisisi? Näiden esimerkkien jälkeen teet sen varmasti

  • Eilen09:47
    Kasvikset

    Ruokakaupasta voi nyt löytää todella hämmentävän kasviksen

  • 18.10.09:43
    Uutisohjelmien aiheet

    Tiesitkö tätä karjalanpiirakoista?