7:23

Joko olet kokeillut nerokasta kikkaa? Sannan niksi täydelliseen perunamuusiin: "Voitteko kuvitella, että muusin voi tehdä näin?"

Nyt on täydellinen aika kokata ruokaa kotimaisesta perunasta! Niksi täydelliseen perunamuusiin piilee perunagurun mukaan pottujen esivalmistelussa.

Videolla perunaguru Sanna Mansikkamäki kertoo, miksi pottua kannattaa syödä, ja miten syntyy täydellinen perunamuusi.

Kerroimme torstaina, miten pakastealtaan kalapuikoista saa valmistettua kotioloissa täydellisen rapsakoita. Kumpi onkaan parempi menetelmä, uunissa vai pannulla paistaminen? Kalapuikkojen kyljessä voi nautiskella vaikkapa perunamuusia. Kaupasta kannattaa nyt napata ostoskoriin kotimaista perunaa, sillä korona-ajan poikkeusolosuhteet ovat vaikuttaneet myös suomalaisiin viljeljijöihin ja elintarviketuottajiin. 

Suosi kotimaista pottua

Satokausikalenterin kehittäjä Samuli Karjulan mukaan kotimainen peruna tarvitsee nyt kaikkien meidän apua. 

– Suurin haaste tuottajille on nyt se, että suurtalouskeittiöt ja koulut ovat kiinni, ja niihin ei mene perunaa. Ruokakaupoista perunaa ostetaan kyllä normaalisti, mutta jos miettii kokonaiskulutusta, niin suurtalouskeittiöpuolelta tulee tuottajille iso kakku, Karjula totesi MTV:lle huhtikuussa.

Perunankulutusta olisi nyt siis varaa lisätä, jotta ylivuotinen peruna ei päädy roskiin. 

– Nyt olisi ihmisillä ihan huikea mahdollisuus hyödyntää se tuotettu peruna. Käytetään ne kotimaiset varastot loppuun, sillä siitä tulee moninkertainen vahinko, jos perunat päätyvät kompostiin, muistutti perunaelintarvikkeita valmistava Heikki Penttilä

Täydellinen perunamuusi potut paahtamalla

Perunamuusi on yksi mainio, klassinen lisuke suomalaisille kotiruoille. Peruna-keittokirjan tehnyt ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki puhui syksyllä Huomenta Suomessa vierailleissaan perunan hyödyistä ja antoi kotikokeille muutamia hyödyllisiä vinkkejä. Perunaguru kertoi myös, mistä päin Suomea tulee maailmanlaajuisestikin noteeratut perunat.  

Täydellisen perunamuusin tekemiseen Sanna antoi näppärän vinkin:

–  Perunat pestään, laitetaan kuorineen uuniin ja paahdetaan. Sen jälkeen niistä voi tehdä mitä vaan. Voit syödä ne sellaisenaan, tai esimerkiksi tehdä perunamuusin.  Voitteko kuvitella, että perunamuusin voi tehdä näin, paahdetuista perunoista? Ja se maistuu niin hyvältä, Mansikkamäki ylisti Huomenta Suomessa.

Kun paahdetut perunat otetaan uunista, ne voi valmistaa heti muusiksi. 

–  Eli halkaiset perunan uunissa paahtamisen jälkeen, kaavit sisuksen, lisäät voita ja muussaat. Täydellistä!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja