Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Japanilainen huippukokki tuli Suomeen ja halusi ehdottomasti testata poikkeuksellista sushia: "En ole koskaan ennen päässyt kokeilemaan"

Tommi Tuominen (kuvassa vasemmalla) ja Norihito Endo (keskellä) loihtivat suomalaista ja japanilaista keittotaitoa yhdistelevän menun Finnjävel Salonkiin. Viimeinen kattaus järjestetään lauantaina 28.10.2023.
Tommi Tuominen (kuvassa vasemmalla) ja Norihito Endo (keskellä) loihtivat suomalaista ja japanilaista keittotaitoa yhdistelevän menun Finnjävel Salonkiin. Viimeinen kattaus järjestetään lauantaina 28.10.2023.MTV
Julkaistu 26.10.2023 11:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tunnettu japanilainen keittiömestari Norihito Endo vierailee parhaillaan Suomessa Michelin-ravintola Finnjävel Salongin vieraana.

Japanilaisen keittiön supertähdeksi tituleerattu keittömestari Norihito Endo hemmottelee parhaillaan kulinaristeja Suomessa. Endo tiimeineen saapui vierailevaksi kokiksi helsinkiläiseen Michelin-ravintola Finnjävel Salonkiin, jossa japanilainen ja suomalainen keittotaito yhdistyvät seitsemän ruokalajin menun muodossa. Finnjävel Salongin osuudesta menussa vastaa keittiömestari Tommi Tuominen. 

Norihito Endo on 37-vuotias japanilaisen keittiön mestari ja perinteisen sushitaiteen uudistaja. Endo on hankkinut oppejaan muun muassa  kolmen Michelin-tähden keittiömestarilta Hachiro Mizutanilta, joka piti legendaarista Sushi Mizutani -ravintolaansa Tokion Ginzassa. Endo työskenteli myös viiden vuoden  kolmen Michelin-tähden Sushi Saitossa, jossa häntä opetti Takashi Saito, yksi maailman parhaista sushikeittiömestareista.

– Suomalaisessa ja japanilaisessa ruokakulttuurissa on aika paljon samankaltaisuuksia, esimerkiksi makumaailmoissamme ja valmistustekniikoissamme. Se aika pitkälti peilaa tietyntyyliseen yksinkertaisuuteen. Heillä se on ehkä yksinkertaisen raaka-aineen tai tekniikan huippuun asti viilaamista, meillä se on ehkä tullut enemmän pakotettuna asiana köyhyyden ja niukkuuden kautta, Tuominen pohti keskiviikkona järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Lue myös:

Asia, jota et ehkä ole tullut ajatelleeksi sushista – ruokakulttuurin professori kertoo, mitä on nykypäivän "suomalainen ruoka"

Suomalaisille tuttua sushia tavallisesta poikkeavalla tavalla

Tonnikalasushi EndoMenussa on mukana Endon kolmen tonnikalan sushilajitelma, jonka jokaisessa palassa käytetään eri tonnikalan osaa.Finnjävel

Finnjävelissä tarjoiltavassa seitsemän ruokalajin menussa on suomalaisille sushinsyöjille tuttua elementtejä, kuten lohinigiriä. Raaka-aineet poikkeavat kuitenkin suuresti siitä, mihin moni on esimerkiksi supermarkettien buffeteissa tottunut. 

Finnjävelin mukaan keittiömestari Endo on tuonut annoksiaan varten mukanaan Japanista pitkään kypsynyttä soijakastiketta, pohjoisjapanilaista merilevää sekä punaista riisiviinietikkaa, joka edustaa alkuperäisintä tapaa maustaa sushiriisi. Riisi tarjoillaan hieman lämpimänä, jolloin etikan maku pyöristyy ja nigirin aromit korostuvat.

Yksi menun odotetuimmista annoksista on viides ruokalaji, Endon porosushi. Poro raaka-aineena kiehtoi japanilaista huippukokkia suuresti. 

– Halusin yhdistää menuun suomalaisen raaka-aineen, jota en ole koskaan ennen päässyt kokeilemaan. Poro sopii sushiin todella hyvin, käytämmehän Japanissa
naudan- ja possunlihaa sushissa, Endo sanoo.

Porosushi EndoPorosushi oli Norihito Endolle tärkeä kokeilu.Finnjävel

Finnjävelin mukaan Endo valmistaa poron samaan tapaan kuin Japanissa naudanlihan. Liha suolataan, marinoidaan erityisessä merileväseoksessa ja savustetaan kevyesti.

Poro ei suinkaan ole ainoa raaka-aine, joka Endoa on Suomessa inspiroinut. Huippukokki ylistää Maaseudun Tulevaisuudelle suomalaisten juuresten olevan paljon parempia kuin japanilaisten. Myös suomalainen leipä, maito ja juusto ovat kokin mukaan todella hyviä. 

Setsemän ruokalajin Finnjävel X Endo -menussa on mukana myös Finnjävelin omia bravuuriannoksia, kuten modernia poronkäristystä, lasimestarin lohta sekä linnapaistia peurasta.

Lue myös: Sushibuffet on omalaatuinen suomalaisten suosikki, jossa japanilainen ruokakulttuuri on ymmärretty väärin

Katso myös video: Suomessa sushikulttuuri on lähes päinvastainen kuin Aasiassa

9:04Suomessa sushikulttuuri on lähes päinvastainen kuin Aasiassa – mikä on buumin taustalla?Mikä on sushibuumin taustalla?

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Sushia huoneenlämpöisenä vai jääkaappikylmänä? Ravintoloitsija avaa suosikkiruoan salat – "Käsin maistuu kaikki paremmalta"Sushikokki kertoo, mikä markettisushissa mättää – "Aika kaukana siitä, mitä sen kuuluisi olla"Oletko jo maistanut? Sushia näppärämpi japanilainen välipala rantautui SuomeenVain kuusi asiakasta illassa, hinta 250 euroa per naama: Tällainen on Tomi Björckin ja kumppaneiden uutuusravintolan erikoistiskiUnohda puikot! Suomessa vieraillut japanilainen kansanedustaja paljastaa, kuinka sushia kuuluisi oikeaoppisesti syödä Suomalainen ravintoloitsija kannustaa: Kaksi asiaa, jotka suomalaisten tulisi omaksua japanilaisesta ruokakulttuurista
RuokaRavintolatSushiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • 08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • Eilen17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta

  • Eilen12:37
    Ravintolat

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • Eilen08:23
    Halpa vs. kallis

    Kauppojen halvimmat juustot testissä – tämä edam voitti