Japanilainen huippukokki tuli Suomeen ja halusi ehdottomasti testata poikkeuksellista sushia: "En ole koskaan ennen päässyt kokeilemaan"

endo1
Tommi Tuominen (kuvassa vasemmalla) ja Norihito Endo (keskellä) loihtivat suomalaista ja japanilaista keittotaitoa yhdistelevän menun Finnjävel Salonkiin. Viimeinen kattaus järjestetään lauantaina 28.10.2023. MTV

Tunnettu japanilainen keittiömestari Norihito Endo vierailee parhaillaan Suomessa Michelin-ravintola Finnjävel Salongin vieraana.

Japanilaisen keittiön supertähdeksi tituleerattu keittömestari Norihito Endo hemmottelee parhaillaan kulinaristeja Suomessa. Endo tiimeineen saapui vierailevaksi kokiksi helsinkiläiseen Michelin-ravintola Finnjävel Salonkiin, jossa japanilainen ja suomalainen keittotaito yhdistyvät seitsemän ruokalajin menun muodossa. Finnjävel Salongin osuudesta menussa vastaa keittiömestari Tommi Tuominen

Norihito Endo on 37-vuotias japanilaisen keittiön mestari ja perinteisen sushitaiteen uudistaja. Endo on hankkinut oppejaan muun muassa  kolmen Michelin-tähden keittiömestarilta Hachiro Mizutanilta, joka piti legendaarista Sushi Mizutani -ravintolaansa Tokion Ginzassa. Endo työskenteli myös viiden vuoden  kolmen Michelin-tähden Sushi Saitossa, jossa häntä opetti Takashi Saito, yksi maailman parhaista sushikeittiömestareista.

Suomalaisessa ja japanilaisessa ruokakulttuurissa on aika paljon samankaltaisuuksia, esimerkiksi makumaailmoissamme ja valmistustekniikoissamme. Se aika pitkälti peilaa tietyntyyliseen yksinkertaisuuteen. Heillä se on ehkä yksinkertaisen raaka-aineen tai tekniikan huippuun asti viilaamista, meillä se on ehkä tullut enemmän pakotettuna asiana köyhyyden ja niukkuuden kautta, Tuominen pohti keskiviikkona järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Suomalaisille tuttua sushia tavallisesta poikkeavalla tavalla

Finnjävelissä tarjoiltavassa seitsemän ruokalajin menussa on suomalaisille sushinsyöjille tuttua elementtejä, kuten lohinigiriä. Raaka-aineet poikkeavat kuitenkin suuresti siitä, mihin moni on esimerkiksi supermarkettien buffeteissa tottunut. 

Finnjävelin mukaan keittiömestari Endo on tuonut annoksiaan varten mukanaan Japanista pitkään kypsynyttä soijakastiketta, pohjoisjapanilaista merilevää sekä punaista riisiviinietikkaa, joka edustaa alkuperäisintä tapaa maustaa sushiriisi. Riisi tarjoillaan hieman lämpimänä, jolloin etikan maku pyöristyy ja nigirin aromit korostuvat.

Yksi menun odotetuimmista annoksista on viides ruokalaji, Endon porosushi. Poro raaka-aineena kiehtoi japanilaista huippukokkia suuresti. 

– Halusin yhdistää menuun suomalaisen raaka-aineen, jota en ole koskaan ennen päässyt kokeilemaan. Poro sopii sushiin todella hyvin, käytämmehän Japanissa
naudan- ja possunlihaa sushissa, Endo sanoo.

Finnjävelin mukaan Endo valmistaa poron samaan tapaan kuin Japanissa naudanlihan. Liha suolataan, marinoidaan erityisessä merileväseoksessa ja savustetaan kevyesti.

Poro ei suinkaan ole ainoa raaka-aine, joka Endoa on Suomessa inspiroinut. Huippukokki ylistää Maaseudun Tulevaisuudellesuomalaisten juuresten olevan paljon parempia kuin japanilaisten. Myös suomalainen leipä, maito ja juusto ovat kokin mukaan todella hyviä. 

Setsemän ruokalajin Finnjävel X Endo -menussa on mukana myös Finnjävelin omia bravuuriannoksia, kuten modernia poronkäristystä, lasimestarin lohta sekä linnapaistia peurasta.

Katso myös video: Suomessa sushikulttuuri on lähes päinvastainen kuin Aasiassa

Suomessa sushikulttuuri on lähes päinvastainen kuin Aasiassa – mikä on buumin taustalla? 9:04
Mikä on sushibuumin taustalla?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.