Japanissa koulutuksensa saanut suomalainen sushikokki kertoo mielipiteensä markettisushista.
Hanko Sushi -ravintolakonseptia aikoinaan ideoinut ravintoloitsija Jesper Björkell on urallaan erikoistunut japanilaiseen ruokaan. Kokki on parhaillaan Japanissa tekemässä uutta ruokakirjaansa.
Björkell kertoi Huomenta Suomessa, miten japanilainen ja suomalainen sushi eroavat toisistaan.
Lue myös: Tiesitkö tätä sushista? Moni mokaa soijan kanssa – eikä riisin kuulu olla tällaista!
Sushibuffetkultuuria ei ole Japanissa
Kokin mukaan myös Japanista voi nykypäivänä löytää niin sanottua arkisushia, mutta se ei kuitenkaan ole verrattavissa suomalaiseen marketti- tai buffetsushiin.
– Aika harvoin täällä lähdetään riisiä jäähdyttelemään. Sellaista samanlaista buffetmeininkiä täällä ole. Vaikka on sushiravintoloita, joissa saa syödä niin paljon kuin jaksaa, niin yleensä sushit valmistetaan sitä mukaa kuin niitä syödään.
Sushin hintataso Japanissa vaihtelee paikasta riippuen. Björkell kertoo juuri syöneensä 20 palan sushisetin ravintolassa noin 25 eurolla. Hienommissa paikoissa sushimenujen hinta voi kuitenkin olla satoja euroja.
Tämä mättää suomalaisissa markettisusheissa
Suomalaisissa sushibuffeteissa Björkelliä häiritsee eniten liian kylmäksi jäähdytetty riisi.