Ilmajokelaisella makeistehtaalla karamellit tehdään perinteisin valmistusmenetelmin.
Etelä-Pohjanmaan Ilmajoella on jo vuosikymmenten ajan toiminut perinteikäs karamellitehdas, Namitupa. Kyseessä ei todellakaan ole mikään tehotuotantotehdas, vaan kaikki makeiset valmistemaan perinteisin menetelmin käsin.
– Salmiakeista meidät aivan erityisesti tunnetaan, kertoo makeistehtailija Lotta Laine, jonka isä perusti karamelliyrityksen 1990-luvulla.
Namitupa valmistaa hyvin erityislaatuista, glykyrritsiinivapaata salmiakkia, joka tunnetaan myös nimellä "sallittu salmiakki". Se on Laineen mukaan karamelliyritykselle "todella iso juttu".
– Niiden valmistuksessa ei käytetä mitään laktrisikasvista peräisin olevia ainesosia. Silloin niihin ei tule myöskään laktrisihappoa eli glykyrritsiiniä. Glykyrritsiinin haittavaikutuksena on, että se pompauttaa verenpaineen ylös, ja siksi se on odottavilta äideiltä kielletty, Laine selventää.
Miten salmiakkia ja karamelleja valmistetaan perinteisin menetelmin? Katso jutun yllä olevalta videolta!
Halpa vs. kallis: Makumatkalla -sarjassa vierailtiin Ilmajoella maistelemassa erikoista perinneruokaa. Jakson näet Huomenta Suomessa ja MTV Katsomossa