Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ilmajoella tehdään poikkeuksellista salmiakkia: "Todella iso juttu"

5:36Namituvan karamellileipuri valmistaa salmiakkia perinteisellä tyylilläKatso video: Makeistehtailija Lotta Laine kertoo, miten salmiakkikaramelleja valmistetaan perinteisteen tapaan käsin.
Julkaistu 26.07.2025 09:41
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Ilmajokelaisella makeistehtaalla karamellit tehdään perinteisin valmistusmenetelmin.

Etelä-Pohjanmaan Ilmajoella on jo vuosikymmenten ajan toiminut perinteikäs karamellitehdas, Namitupa. Kyseessä ei todellakaan ole mikään tehotuotantotehdas, vaan kaikki makeiset valmistemaan perinteisin menetelmin käsin.

– Salmiakeista meidät aivan erityisesti tunnetaan, kertoo makeistehtailija Lotta Laine, jonka isä perusti karamelliyrityksen 1990-luvulla.

Namitupa valmistaa hyvin erityislaatuista, glykyrritsiinivapaata salmiakkia, joka tunnetaan myös nimellä "sallittu salmiakki". Se on Laineen mukaan karamelliyritykselle "todella iso juttu". 

– Niiden valmistuksessa ei käytetä mitään laktrisikasvista peräisin olevia ainesosia. Silloin niihin ei tule myöskään laktrisihappoa eli glykyrritsiiniä. Glykyrritsiinin haittavaikutuksena on, että se pompauttaa verenpaineen ylös, ja siksi se on odottavilta äideiltä kielletty, Laine selventää.

Miten salmiakkia ja karamelleja valmistetaan perinteisin menetelmin? Katso jutun yllä olevalta videolta!

Halpa vs. kallis: Makumatkalla -sarjassa vierailtiin Ilmajoella maistelemassa erikoista perinneruokaa. Jakson näet Huomenta Suomessa ja MTV Katsomossa

Lisää aiheesta:

Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittajaOletko syönyt Lakumattoja ja Vanhoja Autoja? Näin makeisyritys Halva sai oikeasti alkunsaEnnennäkemätön karkki tulossa suomalaiskauppoihin: "Meiltä on jo pitkään toivottu...""Kyllähän se sieppaa" – miksi karkkipusseissa tuntuu aina olevan liian vähän omaa suosikkimakeista?Oletko tullut ajatelleeksi? Näin Turkinpippurit tehdään!Tiesitkö? Tästä syystä Pihlaja-karkeissa ei ole aitoa pihlajanmarjaa
RuokaMakeisetHalpa vs. kallisMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä

  • 09:42
    Makeiset

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 07:00
    Ravintolat

    Neljän ruokalajin illallinen alle 13 eurolla – Henri Alénin ravintolassa tapahtuu marraskuussa kummia

  • Eilen17:25
    Sienet

    Paras sienikastike! Helppo ja kermainen soosi Katin ohjeella

  • Eilen09:43
    Juomat

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää