Omakase-ravintolassa kokki päättää, mitä asiakkaat syövät.
Viime viikolla Helsinkiin avattiin Suomen toinen japanilainen omakase-ravintola, 16-paikkainen Shii.
Japanista englanniksi käännettynä omakase tarkoittaa "I'll leave it up to you" eli "se on sinun päätettävissäsi" viitaten syötävään ruokaan, jonka kokki valitsee itsenäisesti. Shiin lisäksi Helsingissä toimii Latitude 25 Omakase.
– Omakase viittaa siihen, että siellä on chef’s choice menu, eli kokki valitsee, mitä tarjotaan, ja vieraan pitää luottaa siihen. Otsumami viittaa pieniin annoskokoihin, eli aloitetaan raikkaasti sashimilla, ja lopetellaan sushiin, ja siinä välissä tulee pieniä annoksia, ravintolan osakas ja keittiömestari Nadim "Nadi" Nasser kertoi Huomenta Suomi -ohjelmassa lauantaina.
Lue myös: Tiesitkö tätä sushista? Moni mokaa soijan kanssa – eikä riisin kuulu olla tällaista!
Mitä tarkoittaa kaiseki?
Nasser kuvailee Shiin menua kaiseki-tyyliseksi. Kaiseki tarkoittaa useista ruokalajeista koostuvaa tasting-tyylistä illallista. Illallinen Shiissä päättyy käsintehtyyn sushiin. Kokki voitelee sushin valmiiksi soijalla ja lisää tuoreena raastettua wasabia, eikä ravintolassa ole sushibuffet-tyyliin itse annosteltavaa soijakastiketta.
