Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Oletko jo maistanut? Sushia näppärämpi japanilainen välipala rantautui Suomeen

0:52Millaisia ovat japanilaiset onigirit?KATSO VIDEO: Helsinkiläisen Onigiri Musubin yrittäjä Ryosuke Sakai näyttää, miten japanilaiset riisipallot eli onigirit valmistetaan.
Julkaistu 19.02.2024 17:02

Emmi Niiniaho

Japanilaiset riisipallot eli onigirit ovat täydellisiä välipaloja, joita on nykyisin saatavilla tuoreena myös Suomessa.

Monista japanilaisista ruoista on tullut suomalaisille jo osa arkea.

Sushibuffetteja sijaitsee ympäri maata, pikanuudeleita löytyy lähes jokaisesta keittiön kaapista ja useat ovat ainakin maistaneet ramenia, donburia, mustekalapallo takoyakia tai japanilaisten versiota friteeratusta kanasta: karaagea.

Nyt suosioon ovat nousseet japanilaiset "riisipallot" eli onigirit, jotka maistuvat taatusti ainakin sushin ystäville.

Onigireja saattaa löytyä japanilaisten ravintoloiden listalta, aasialaisiin ruokiin erikoistuneista elintarvikekaupoista sekä jonkin verran myös päivittäistavarakauppojen valikoimista.

Katso yllä olevalta videolta, miten onigirit valmistetaan.

Lue myös: Japanilainen huippukokki tuli Suomeen ja halusi ehdottomasti testata poikkeuksellista sushia: "En ole koskaan ennen päässyt kokeilemaan"

Sushia näppärämpi välipala

Onigiri on riisistä tehty välipala, jota ympäröi nori-merilevä ja sisältä löytyy täytettä.

Japanissa onigireja on syöty yli 2000 vuotta ja vihdoin ne alkavat olla suosittuja myös Suomessa, helsinkiläisen Onigiri Musubin yrittäjä Ryosuke Sakai kertoo.

Onigirit ovat yleensä kolmion tai soikion muotoisia ja erittäin suosittuja välipaloja Japanissa.

Verrattuna esimerkiksi sushiin, onigiri onkin paljon helpompi napata mukaan, sillä sen syömiseen ei tarvitse välineitä. Koska ainekset on kypsennetty, onigiri säilyykin paremmin.

onigiri haukattuTässä haukatun onigirin täytteenä on munakoisia ja pinjansiemeniä. Merilevä pitää onigirin hyvin kasassa ja syöminen on helppoa.MTV

17 vuotta sushikokkina työskennellyt Sakai kertoo etsineensä sopivaa tilaa ravintolalle vuoden ajan, kunnes sopiva paikka löytyi Helsingin Punavuoresta, missä Sakai jakaa liiketilan ItuItun kanssa.

Sakai haluaa valmistaa nimenomaan mahdollisimman autenttisia onigireja tuoreista aineksista. Täytteisiin Sakai keksii kuitenkin usein myös hieman erikoisempia vaihtoehtoja.

Lue myös: Sushibuffet on omalaatuinen suomalaisten suosikki, jossa japanilainen ruokakulttuuri on ymmärretty väärin

Perinteisesti valmistettu

Sushiriisi maustetaan perinteisesti riisiviinietikalla, mutta onigireissa käytettävää riisiä ei.

Perinteisimpiä täytteitä ovat esimerkiksi tonnikala ja miso-lohi, jotka ovat Ryosuke Sakain havaintojen mukaan myös suomalaisten suosikkeja.

onigiri täytteetMuita täytteitä voivat olla esimerkiksi japanilainen luumu (umeboshi) ja shisho, misomunakoiso ja pinjansiemen, lotuksenjuuri ja krysanteemi sekä karamellisoitu merilevä.MTV

Sakain mukaan suomalaiset myös pitävät siitä, että onigirissa on hieman enemmän täytettä. Silloin jo ensi puraisulla saa suuhunsa muutakin kuin riisiä – vaikka se jo itsessään on hyvin valmistettuna herkullista.

Onigirien kanssa voi hörppiä esimerkiksi vihreää teetä tai koska riisiä ei voi ikinä olla liikaa: sakea, eli japanilaista riisiviinaa.

Lue myös: Tiesitkö? Sushistakin tuttuja "rapupuikkoja" ei valmisteta ravusta

Lue myös: Etkö osaa syödä puikoilla? Hittikikan avulla ainakin onnistut – "Nerokasta"

Katso myös: Syötkö sushin näin? Sushiravintoloitsija: "Älä nyt ainakaan laita inkivääriä sushin päälle" 

1:18Syötkö sushin näin? Sushiravintoloitsija:"Älä nyt ainakaan laita inkivääriä sushin päälle"Miten sushi kannattaisi kotioloissa syödä, ja miten nigiri dipataan oikeaoppisesti soijaan? Maija's Sushi & Kitchen -ravintolan Maija Flytström kertoo perusperiaatteet sushin syömiseen.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Sushiakin suositumpaa! Japanin omaa "karjalanpiirakkaa" saa SuomestakinSushia huoneenlämpöisenä vai jääkaappikylmänä? Ravintoloitsija avaa suosikkiruoan salat – "Käsin maistuu kaikki paremmalta"Japanilainen huippukokki tuli Suomeen ja halusi ehdottomasti testata poikkeuksellista sushia: "En ole koskaan ennen päässyt kokeilemaan"Tiesitkö? Sushistakin tuttuja "rapupuikkoja" ei valmisteta ravustaTiesitkö tätä sushista? Moni mokaa soijan kanssa – eikä riisin kuulu olla tällaista!Unohda puikot! Suomessa vieraillut japanilainen kansanedustaja paljastaa, kuinka sushia kuuluisi oikeaoppisesti syödä
RuokaRavintolatJapaniMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • 09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää

  • 08:58
    Linnan juhlat

    Nyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista

  • Eilen16:59
    Juomat

    "Olutsekoilulle" stoppi: Vanha suosikki on taas hitti

  • Eilen13:38
    Ruoanlaitto

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"