Oletko jo maistanut? Sushia näppärämpi japanilainen välipala rantautui Suomeen

Millaisia ovat japanilaiset onigirit? 0:52 Millaisia ovat japanilaiset onigirit?
KATSO VIDEO: Helsinkiläisen Onigiri Musubin yrittäjä Ryosuke Sakai näyttää, miten japanilaiset riisipallot eli onigirit valmistetaan.

Japanilaiset riisipallot eli onigirit ovat täydellisiä välipaloja, joita on nykyisin saatavilla tuoreena myös Suomessa.

Monista japanilaisista ruoista on tullut suomalaisille jo osa arkea.

Sushibuffetteja sijaitsee ympäri maata, pikanuudeleita löytyy lähes jokaisesta keittiön kaapista ja useat ovat ainakin maistaneet ramenia, donburia, mustekalapallo takoyakia tai japanilaisten versiota friteeratusta kanasta: karaagea.

Nyt suosioon ovat nousseet japanilaiset "riisipallot" eli onigirit, jotka maistuvat taatusti ainakin sushin ystäville.

Onigireja saattaa löytyä japanilaisten ravintoloiden listalta, aasialaisiin ruokiin erikoistuneista elintarvikekaupoista sekä jonkin verran myös päivittäistavarakauppojen valikoimista.

Katso yllä olevalta videolta, miten onigirit valmistetaan.

Sushia näppärämpi välipala

Onigiri on riisistä tehty välipala, jota ympäröi nori-merilevä ja sisältä löytyy täytettä.

Japanissa onigireja on syöty yli 2000 vuotta ja vihdoin ne alkavat olla suosittuja myös Suomessa, helsinkiläisen Onigiri Musubin yrittäjä Ryosuke Sakai kertoo.

Onigirit ovat yleensä kolmion tai soikion muotoisia ja erittäin suosittuja välipaloja Japanissa.

Verrattuna esimerkiksi sushiin, onigiri onkin paljon helpompi napata mukaan, sillä sen syömiseen ei tarvitse välineitä. Koska ainekset on kypsennetty, onigiri säilyykin paremmin.

17 vuotta sushikokkina työskennellyt Sakai kertoo etsineensä sopivaa tilaa ravintolalle vuoden ajan, kunnes sopiva paikka löytyi Helsingin Punavuoresta, missä Sakai jakaa liiketilan ItuItun kanssa.

Sakai haluaa valmistaa nimenomaan mahdollisimman autenttisia onigireja tuoreista aineksista. Täytteisiin Sakai keksii kuitenkin usein myös hieman erikoisempia vaihtoehtoja.

Perinteisesti valmistettu

Sushiriisi maustetaan perinteisesti riisiviinietikalla, mutta onigireissa käytettävää riisiä ei.

Perinteisimpiä täytteitä ovat esimerkiksi tonnikala ja miso-lohi, jotka ovat Ryosuke Sakain havaintojen mukaan myös suomalaisten suosikkeja.

Sakain mukaan suomalaiset myös pitävät siitä, että onigirissa on hieman enemmän täytettä. Silloin jo ensi puraisulla saa suuhunsa muutakin kuin riisiä – vaikka se jo itsessään on hyvin valmistettuna herkullista.

Onigirien kanssa voi hörppiä esimerkiksi vihreää teetä tai koska riisiä ei voi ikinä olla liikaa: sakea, eli japanilaista riisiviinaa.

Katso myös: Syötkö sushin näin? Sushiravintoloitsija: "Älä nyt ainakaan laita inkivääriä sushin päälle" 

Syötkö sushin näin? Sushiravintoloitsija:"Älä nyt ainakaan laita inkivääriä sushin päälle" 1:18
Miten sushi kannattaisi kotioloissa syödä, ja miten nigiri dipataan oikeaoppisesti soijaan? Maija's Sushi & Kitchen -ravintolan Maija Flytström kertoo perusperiaatteet sushin syömiseen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!