Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiramisú á la Jan

Julkaistu 21.10.2013 15:51

Ainekset (8:lle hengelle)

  • 7 huoneenlämpöistä kananmunaa
  • 8 rkl sokeria
  • 2 rkl + 8 cl vaaleaa rommia (esim. Havanna Club)
  • 500 g huoneenlämpöistä mascarponejuustoa
  • 5 dl vahvaa, hyvää espresssoa
  • 1 levy tumma suklaata, niin laadukasta kuin sinulla varaa
  • 1 pkt savoiardikeksejä (sormikeksejä)

Valmistusohje

Tiramisú maanittelee esiin jokaisen kokin tai italialaisen äidin kilpailuvietin, ja sitä koskevat keskustelut kuumenevat välillä melkoisesti. Olen maistanut lukemattomia eri versioita, ja nyt – 15 vuotta ohjetta hiottuani – olen nöyrimmästi sitä mieltä, että omani on kaikkein paras. (Otan mieluusti haasteen vastaan…) Minun tiramisússani kosteus ja kiinteys ovat oikeassa tasapainossa, siinä on juuri sopiva alkoholinmaku ja satumainen koostumus.

On hölmöjä harhaoppisia, jotka lisäävät vaahtoon kovaksi vatkattuja valkuaisia, mutta se on oikea sudenkuoppa, jonka takia jälkiruoka vähitellen lässähtää. Tiramisú vaatii aikaa tekeytyäkseen, ja se kannattaa valmistaa 12 tuntia etukäteen, mieluusti jo edellisenä päivänä. Tämä on selvä etu, kun ateria lähestyy loppuaan.

Pitkän italialaisen aterian lopetuksena tiramisú maistuu ihanalta, mutta en taatusti juokse tanssilattialle heti sen syömisen jälkeen. Tämä jälkiruoka on makuhermot räjäyttävä kaloripommi! Resepti on kirjasta Jan Vardoen: Pizza Paradiso (WSOY 2013)

Vispaa keltuaiset, sokeri ja 2 rkl rommia keskenään isossa kulhossa. Vatkaa voimakkaasti vähintään 5 minuuttia. Seoksesta pitää tulla aivan vaaleaa ja tilavuudeltaan moninkertaista. Kääntele mascarpone varoen joukkoon. Sekoita mahdollisimman vähän. Kaada espresso ja 8 cl vaaleaa rommia matalaan kulhoon tai vatiin ja ota esille kahdeksan pientä kulhoa tai kahvikuppia.

Pilko suklaa isolla ja raskaalla keittiöveitsellä. Tee siitä pieniä paloja, suunnilleen kui hienoa soraa. Pointtina on kätkeä jälkkäriin pieniä makupommeja. On tärkeää, että ne tuntuvat hampaissa, kuin kunnon yllätykset. Toisin sanoen: älä tee suklaapaloista liian pieniä äläkä liian isoja.

Kasta keksit maustettuun kahviin. Pidä keksiä kunnolla kahvissa ja nosta se ylös juuri, ennen kuin se alkaa hajota. Se käy nopsaan! Keksin tulee olla täysin kostunut. Laita jokaisen kupin pohjalle kerros keksejä. Jotta keksit peittäisivät koko pohjan, ne kannattaa katkaista sopivankokoisiksi ennen kastamista.

Levitä ruokalusikalla puolet mascarponevaahdosta keksien päälle, niin että ne peittyvät kunnolla. Nyt kupit ovat noin puolillaan. Piilota muutama suklaahippu mascarponevaahtoon ja lado uusi kerros kahvi-rommiseokseen uitettuja keksejä kuppeihin. Täytä kupit melkein täyteen lopulla mascarponevaahdolla ja kätke vaahtoon lisää suklaahippuja.

Tasoita vaahdon pinta joko ravistamalla kuppia tai käyttämällä lämpimään veteen kastetun lusikan selkäpuolta. Pyyhi reunat puhtaiksi. Peitä kupit muovikelmulla ja laita ne jääkaappiin tarjoiluun asti. Siivilöi jälkiruokien päälle ohuelti kaakaojauhetta pienellä siivilällä tai teesihdillä. Karvas kaakao tasapainottaa hienosti vaahdon makeutta, mutta käytä sitä vain sen verran, että pinta peittyy. Liika kaakaojauhe tekee tiramisústa liian kuivan. Koristele annos halutessasi yksinkertaisella mintunversolla.

Viiniksi haluan lämpimästi suositella pientä, kylmää lasillista Passito di Pantelleria- jälkiruokaviiniä pieneltä saarelta, joka sijaitsee melkein Afrikassa, Sisiliasta etelään. Taivaallinen liitto!

Resepti on kirjasta Jan Vardoen: Pizza Paradiso (WSOY 2013)

Lisää aiheesta:

Juha-Pekka, 32, teki Snickers- ja Mars-patukoita itse: "Jopa parempia kuin aidot"Pizzakoulu Minardin viinitilalla - tsekkaa 24 h pizzaresepti!Crêpes Prins Bertil - ehtaa retroruokaaKlassikon paluu: Keittiömestari Ari Ruohon suussa sulava suklaafondant – tätä kannattaa kokeilla!Panna cotta á la JanTiramisù-kakku
TiramisuJälkiruokaYstävänpäiväViinivinkitJuhlatJälkiruoatMakeat leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Tiramisu
  • 20.3.09:37
    Viiden jälkeen

    Albinan pistaasitiramisu

  • 07.01.201920:51
    Koko Suomi leipoo

    Koko Suomi leipoo: Lauran Vegaanitiramisu

  • 14.12.201707:27
    Joulu

    Joulumisu

  • 18.02.201300:00
    Makeat leivonnaiset

    Vadelmamisu

  • 18.02.201300:00
    Makeat leivonnaiset

    Sydämellinen muromisu