Henri Alén hehkuttaa suomalaisten väheksymää ruokaa: "Hemmetin hyvälaatuisia"

shutterstock_265139672
Shutterstock

Säilykkeitä ei yleisesti pidetä Suomessa suuressa arvossa, vaikka ne ovatkin usein maineestaan huolimatta laadukkaita tuotteita. Huippukokki Henri Alén on huolissaan siitä, että suomalaiset eivät hyödynnä avoimesti säilykkeitä ruoanlaitossa.

Vastikään Vuoden keittokirjan (Readme, 2015) julkaissut huippukokki Henri Alén on harmissaan siitä, että säilykkeitä ei arvosteta Suomessa samaan tapaan kuin muualla maailmassa. Alén pitää tiettyjä säilykkeitä tärkeänä osana jokaisen kodin ruokavarastoa.

– Löytyy paljon hemmetin hyvälaatuisia säilykkeitä! Italiassa on olemassa ravintolakin, joka tarjoaa vain maailman parhaita säilykkeitä, Alén kertoi kirjansa julkistamistilaisuudessa.

Säilykkeet eivät ole ylpeydenaihe

Säilykkeiden käyttäminen ruoanlaitossa on harvalle suomalaiselle ylpeydenaihe. Huippukokki on törmännyt tähän ilmiöön useaan otteeseen. Alénin mukaan säilykkeitä ei suinkaan kannata rinnastaa eineksiin.

– Kukaan ei halua puhua niistä. Ei kukaan myönnä ostavansa säilykkeitä, paitsi hernekeittoa, Alén toteaa.

– Maailman parhaita tuotteita löytyy myös säilykkeinä. Se on vain suhteellisen vanha tapa säilöä sadon ruokaa, jotta siitä voidaan nauttia sitten, kun sitä ei ole enää saatavilla, hän muistuttaa.

Parhaimmillaan säilykkeet ovat laadultaan jopa paremman kuin tuoreet tuotteet. Syynä tähän on se, että säilykkeitä varten raaka-aineet kerätään tavallisimmin raaka-aineen laadun ja määrän kannalta kaikkein otollisimpaan aikaan.

– Ne on yleensä kerätty niiltä paikoilta, missä sesonki on ollut hyvä. Raaka-aineet on kerätty kypsänä. Sen jälkeen ne on kypsennetty ja purkitettu, joten mielestäni on ihan järjetöntä, miksi niitä ei haluttaisi käyttää, Alén huokaa.

Mitkä ovat huippukokin suosikkisäilykkeitä?

Ruokakauppojen säilykehyllyt ovat parhaimmillaan todella laajat, mutta mitä huippukokki valitsee omaan ostoskoriinsa säilykehyllystä?

– Tomaattimurskaa, säilöttyjä kirsikkatomaatteja ja erityisesti paahdettua paprikaa, joka on ihan espanjalainen klassikko, Alén linjaa.

– Sitten tietysti  sardellifileitä, kapriksia ja kikherneitä, huippukokki jatkaa.

Alénin ostoskoriin tiensä löytävät usein myös oliivit sekä latva-artisokat.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.